Mısır’da Sisi'nin gitmesini isteyen göstericiler Tahrir Meydanı’nda toplandı

Mısır'ın başkenti Kahire'de göstericiler Tahrir Meydanı'nda toplandı. Mısır hükümetine yakın haber siteleri, sosyal medyada dolaşan görüntülerin eski olduğunu öne sürdü

Mısır'daki gösterilerle ilgili sosyal medyada çok sayıda görüntü paylaşılıyor / Fotoğraf: Twitter

Mısır’ın Başkenti Kahire’de yüzlerce kişinin sokağa çıktığı görüntüler, sosyal medyada yayılmaya başladı.

Mısır hükümetine yakın haber siteleri, görüntülerin eski olduğunu öne sürdü.

Anadolu Ajansı, Mısır'ın başkenti Kahire'deki bazı meydanlarda ilk defa Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi aleyhinde gösteri düzenlediğini duyurdu.

AA'nın haberinde, yurt dışında yayın yapan muhalif televizyon kanallarının Tahrir Meydanı'ndaki bazı göstericilerin gözaltına alındığına dair bilgisi paylaşıldı.

Reuters ise haberi, "Mısır'da hükümeti yolsuzlukla suçlayan küçük bir grup, sosylal medyadaki çağrıların ardından Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplandı" şeklinde verdi.

Twitter’da paylaşılan görüntülerde kalabalığın yürüyüş yaptığı görülüyor.

 

Kahire’den sonra İskenderiye kentinde de gösterilerin patlak verdiği belirtiliyor.

Gösterilerle eş zamanlı olarak Twitter’da “Defol Sisi”, “Halk rejimin düşmesini istiyor”, “Tahrir Meydanındayız” etiketleri paylaşılıyor. "Tahrir Meydanı" etiketiyle kısa süre içinde 250 bine yakın tweet paylaşıldı.

Mısır makamlarından henüz bir açıklama yapılmazken, bazı bölgelerde polisin göstericilere müdahale ettiği bilgisi var.

 

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerin eski olup olmadığı konusu henüz netlik kazanmış değil.

Bir hafta önce sosyal medyadan organize olan aktivistler, cuma namazının ardından geniş kitleleri kapsayan protesto çağrısı yapıyordu.

cuma afiş.jpg
Bir haftadır Twitter’da paylaşılan görselde “Cuma günü, sokağa in, paylaş, korkunu yen, özgürleş... Hepimiz halkız, hepimiz biriz” yazıyor / Fotoğraf: Twitter

 

Sisi’ye yakın medya: Görüntüler eski

Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’ye yakınlığıyla bilinen haber sitelerinde, Tahrir Meydanı ve İskenderiye’deki gösterilerle ilgili sosyal medyada dolaşan görüntülerin eski olduğu iddia edildi.

Mısırlı Yedinci Gün gazetesi, söz konusu görüntülerin 2011-2013 yılları arasındaki gösterilere ait olduğunu savunurken, görüntülerin Müslüman Kardeşler tarafından piyasaya sürüldüğünü öne sürdü.

Haberde, güvenlik güçlerine ait keşif helikopterlerinin meydanları dolaştığı ancak gösteri izine rastlamadığını belirtiyor.

 

Muhammed Ali'nin çağrısı

Sürgünde olan Mısırlı iş adamı Muhammed Ali, eylül ayının başından beri Sisi yönetiminin 'yolsuzluklarına' karşı halkı sokağa davet ediyordu.

İspanya'da yaşayan Ali, 16 Eylül Pazartesi günü söylemlerini daha da ileri taşıyarak, sosyal medya üzerinden Sisi aleyhinde "Sisi bu kadar yeter" adında bir etiket başlattı.

Ali, Mısır halkından kendisine 30 milyon destek isteyerek, eğer sosyal medyadaki destek yeterli sayıya ulaşırsa, eylem yapılacak yerleri belirleyerek "halkı sokağa çağıracağını" açıklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU