Britanya’daki ıslahevinde tutuklulara “cinsel ve fiziksel istismar”

Cezaevi yetkililerine yönelik suçlamalar, zamanında Medomsley Islahevi'nde kalan bin 800’den fazla mahkumun onlarca yıl süren istismarı polise bildirmesinin ardından geldi

Tutuklulara kötü muamele iddialarıyla gündeme gelen Medomsley Islahevi, 1980'lerde kapatılmıştı (The Northern Echo)

Britanya'da bir ıslahevinde çalışan iki memur, tutuklulara fiziksel ve cinsel istismardan suçlu bulundu.

Ian Nicholson ve Alexander Flavell, Durham’daki Medomsley Islahevi'nde 1970’ler ve 1980’ler boyunca tutulan genç erkeklere saldırmakla suçlanıyor.

Şu an 74 yaşında olan Nicholson, devlet dairesindeki görevini kötüye kullanmanın yanı sıra 3 ayrı fiili livata ve bedensel hasara yol açan 4 farklı saldırıyla itham ediliyor.

86 yaşındaki Fravell de devlet dairesindeki görevi kötüye kullanma dışında, sarkıntılık, fiili livata ve bedensel hasara yol açan 4 farklı saldırıyla suçlanıyor.

İddia edilen suçların yaşandığı belirtilen dönemde bu ithamlar 1956 tarihli Cinsel Suçlar Kanunu’na göre fiili livata olarak tanımlanıyordu ancak daha sonra 1994’te bu kavram yerini tecavüz nitelemesine bıraktı.

Medomsley Islahevi'nde cezaevi memuru olarak görev yapmış olan iki kişi, 24 Ekim’de Newton Aycliffe Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkarılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zanlılar, 1960’lardan tesisin kapatıldığı 1988’e kadar yaşandığı belirtilen istismar iddialarını araştıran Durham Polis Teşkilatı’nın Seabrook Operasyonu’nun parçası olarak sorgudan geçirilmişti.

2013’te gerçekleştirilen soruşturmayla birlikte bugüne dek bin 800’den fazla mahkum istismar iddiasını polise bildirmişti.

Polis yetkilileri, aynı operasyonun parçası olarak sorgulanan diğer 4 erkek içinse daha fazla işlem yapılmayacağını belirtti.

Eski cezaevi memurlarından Christopher Onslow, John McGee, Alan Bramley, Kevin Blakeley ve Brian Johnson Greenwell, yürütülen üç ayrı davada, ıslahevindeki eski tutuklulara cinsel istismarda bulundukları suçlamasıyla bu yıl nisan ayında hapis cezasına mahkum edilmişti.

Beş zanlı, çocukların üzerinde yıllarca “vahşet ve şiddet” uyguladıkları yönündeki mahkeme kararının ardından mahkumiyet kararlarına itiraz etmişti.

 

 

Viktorya döneminden kalma bir alanda 1960’da inşa edilen Medomsley, yaşları 17 ila 21 arasında değişen 130 kadar suçluyu barındıracak şekilde tasarlanmıştı.

Burada kalanların içinde birçoğu ilk kez suç işlemiş kişilerdi ve önemsiz suçlardan tutuklanmışlardı. Bu kişiler İçişleri Bakanlığı’nın idaresindeki merkezde, salıverilmelerinden önce 6 hafta ile iki ay arasında tutulmuştu.

Gençler için hazırlanan Medomsley, eski tutukluların geçmişe dair fiziksel, cinsel ve duygusal istismar suçlamalarını rapor ettiği birkaç ıslahevinden yalnızca biri.

Bu tür merkezlerde eskiden kalmış olan tutuklulardan bazıları daha önce The Independent’a yaptıkları açıklamada, ıslahevlerinde dayak yediklerini, aşağılandıklarını ve cinsel saldırıya maruz kaldıklarını söylemişti. Bu merkezlerden kurtulanlar rutin olarak acı çektiklerinden bahsederken, içlerinden biri, söz konusu yerleri “sadistçe davranılan, zalim toplama kampları” olarak nitelemişti.

Bu tesislerde kalanlar arasındaki bazı gençler intihara sürüklenirken, kimileriyse yaşadıkları travmanın gittikçe daha da kötülen bir şiddet ve bağımlılık döngüsüne yol açtığını anlatmıştı.

Çocuklara Yönelik Cinsel Tacizi Araştırma (IICSA) adlı bağımsız soruşturma, ıslahevlerinde daha yakın zamanda çocuklara karşı cinsel tacizin korkutucu boyutunu gözler önüne sermişti.

Yakın tarihli bir raporsa 2009-2017 yıllarında binden fazla vakanın rapor edildiğini ve çocukların “hala güvende olmadığını” ortaya koymuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU