ABD'yi karıştıran videoyu yapan Enes Şimşek konuştu

Trump'ın kampanya ekibi, aslında Türkiye'den bir grafik tasarımcının hazırladığı bir şablon olan kışkırtıcı videoyu kendilerinin yapmadığında ısrar etmişti

(Reuters)

Donald Trump'ın kampanya ekibi, bu hafta eski ABD Başkanı hakkında eski moda bir haber filmi tarzında bir video yayımlayarak tartışmalara yol açtı.

Videoda "Amerika'yı ne bekliyor?" manşetini taşıyan sahte bir gazetede "Birleşik Reich'in kurulmasıyla endüstriyel güç kayda değer derecede arttı" yazısı görülüyordu.

Kampanyasında Nazi Almanyası tarihine açıkça işaret eder gibi görünen eski ABD Başkanı, Beyaz Saray tarafından çabucak kınanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın kampanya ekibi, bir çalışanlarının görüntüdeki metni fark etmeden dış kaynaklı bir videoyu yeniden paylaştığında ısrarcı olmuştu ve artık hikayede yeni bir gelişme var: Bütün o sahte gazete kurgusuyla birlikte "birleşik Reich" ifadesi, Türkiye'den bir grafik tasarımcının oluşturduğu bir hareket grafiği şablonunun parçasıymış.

İstanbul'da yaşayan Enes Şimşek, CNN'e yaptığı açıklamada şablonu geçen yıl mayısta yaptığını ve çevrimiçi bir pazarda satışa çıkardığını söyledi. "Birleşik Reich" satırı, I. Dünya Savaşı dönemi Almanya'sını anlatan bir yerden alınan yer tutucu bir metindi.

 

Bu haberin her yerde olması gerekiyor:

Donald Trump, başkan olması halinde "Amerika'yı ne bekliyor" konulu bir video paylaştı.

Videonun altında, Nazi Almanyası'ndan fırlamışçasına "BİRLEŞİK REICH'in kurulmasının" propagandası yapılıyor.

 

"Tüm Amerikan halkını seviyorum" diyen Şimşek, ne ABD ne Türkiye siyasetini takip ettiğini ekledi.

Ve lütfen sakin olun. Bu sadece bir şablon. Ayrıca ben Nazi değilim.

Grafik tasarımcı, az sayıda alıcıya tanesi 21 dolardan sattığı şablonun, halihazırda Washington'da dalgalanmalara yol açmasına hâlâ inanamadığını söyledi.

Şimşek "Siyaseti değiştirebilecek gücüm olduğunu bilmiyordum... Bundan daha çılgınca ne olabilir bilmiyorum" dedi.

Çalışmanızın bir ülkeyi sarstığını hayal edin.

Trump, göçmenlerin Amerika'nın "kanını yok ettiği" yönündeki tekrarlanan iddiaları gibi sözleriyle, geçmişte faşist fikirlere başvurmakla suçlanmıştı.

Ayrıca bilindiği üzere, 2020 başkanlık kampanyası münazaralarında Proud Boys'u kınamayı reddeden Trump, radikal sağcı gruba "geri çekilip hazırda beklemeleri" gerektiğini söylemişti.

2024 kampanyası sırasında da sağcı şiddetle aynı çizgide yer almaya devam eden Trump, kampanyasının ilk mitingini Teksas'ın Waco kentinde düzenlemişti. Bu kentte dini bir tarikatla federal hükümet arasında, radikal sağı harekete geçiren ve bugünün milis hareketine zemin hazırlayan kötü şöhretli bir çatışma yaşanmıştı. 



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU