AB çalışanları, Gazze için harekete geçti

"Avrupa projesini yüzüstü bırakmama" çağrısında bulundular

İsrail'de solcular ABD'nin Kudüs'teki diplomatik temsilciliği önünde bugün savaş karşıtı eylem düzenledi (AFP)​​​​​​

Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı kuruluşlarda çalışan 200'ü aşkın kişi bir mektup imzalayarak AB'nin Gazze'deki insani krize verdiği tepki hakkındaki endişelerinin arttığını duyurdu. AB'nin kendi temel değerlerine ve barışı destekleme amacına ihanet ettiği de bildirildi. 

211 kişi tarafından imzalanan mektup, AB'nin en üst düzeydeki üç ismine, yani AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'e hitaben yazıldı. 

İmzacılar, 7 Ekim'de Hamas'ın gerçekleştirdiği saldırıları "en güçlü şekilde" kınadıklarını belirterek mektuba başladı.  

Ocak ayında Uluslararası Adalet Divanı'nın Soykırım Sözleşmesi'ne işaret ederek İsrail hakkında ihtiyati tedbir kararı aldığı hatırlatıldı. AB'nin Filistinlilerin zor durumuna yönelik kayıtsızlığını sürdürdüğü ve bunun hukuktan ziyade kaba kuvvetin belirleyici olduğu bir dünya düzenini normalleştireceği savunuldu:

II. Dünya Savaşı'nda korkunç olaylara şahit olan atalarımız, tam olarak bu amansız dünya düzeninden kaçınmak için Avrupa'yı yarattı. Uluslararası hukukun üstünlüğünün erozyonu karşısında boş boş durmak, onların hayal ettiği Avrupa projesini yüzüstü bırakmak anlamına gelir.

AB'ye hemen kalıcı ateşkesin sağlanması ve İsrail'e silah satışının durdurulması için çağrıda bulunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu işi örgütleyenlerden Zeno Benetti, insan haklarını dillerinden düşürmeyen Avrupalı liderlerin Gazze'deki kriz karşısındaki sessizliğine inanamayarak Birleşik Krallık'ın The Guardian gazetesiyle paylaştıkları mektubu hazırladıklarını söyledi. 

Benetti, başta yalnızca 100 imzayı hedeflediklerini ancak kulaktan kulağa duyulan mektuba imza atmak isteyenlerin bu rakamı katladığını da sözlerine ekledi. Mektubun bugün üç AB liderine sunulması bekleniyor. 

8 Mayıs'ta da 100'ü aşkın AB çalışanı, Brüksel sokaklarında yürüyüşe geçerek İsrail'in Gazze Savaşı'nı protesto etmişti. 

reuters

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail aleyhine talep ettiği yeni tedbirlere ilişkin karar bugün Türkiye saatiyle 16'da açıklanacak (Reuters)


Von der Leyen pişman değil

Diğer yandan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 7 Ekim'in akabinde İsrail'e verdiği desteği savundu. Von der Leyen, Hristiyan Demokratlar olarak bilinen Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) AB Komisyonu Başkanı adayı olarak, dün Avrupa Parlamentosu'nda katıldığı seçim oturumunda Gazze'yle ilgili soruları yanıtladı.

"Bazı Avrupa ülkeleri Filistin devletini tanıyacaklarını duyurdu. Siz, olayların en başında 7 Ekim'in sonrasında İsrail'e çok hızlı bir şekilde destek verdiniz. Geriye dönüp baktığınızda diğer AB ülkelerinin ve ortaklarınızın desteğini arkanıza almadan çok hızlı davrandığınızı düşünüyor musunuz?" sorusuna "hayır" yanıtını verdi.

Gazze'deki insani felaketin sorumlusu olarak Hamas'ın saldırısını gösteren von der Leyen, "7 Ekim'deki dehşeti tanımak kesinlikle gerekliydi. Bu bir daha asla yaşanmamalı" dedi.

Von der Leyen, 7 Ekim 2023'ten bu yana "aşırı İsrail yanlısı duruş" sergilediği gerekçesiyle eleştiriliyor. İsrail'in Gazze'ye şiddetli saldırılarının 6. gününde bu ülkeye dayanışma ziyaretinde bulunan von der Leyen'in, AB'nin İsrail'e "koşulsuz desteğini" sunması dikkat çekmişti.

Avrupa sokaklarında düzenlenen Filistin'e destek gösterilerinde de von der Leyen, protestocuların hedefinde yer alıyor. Von der Leyen'in fotoğrafının bulunduğu pankartlarda "soykırımın suç ortağı" yazısına sık rastlanırken Alman siyasetçinin ismi yuhalanıyor.

Yurttaşlar kadar AP milletvekilleri de von der Leyen'in duruşunu sert dille eleştiriyor. Bunlardan İrlandalı Sol Grup üyesi Clare Daly'nin von der Leyen'e "Bayan Soykırım" şeklindeki hitabı, sosyal medyada yoğun şekilde paylaşılmıştı.

Von der Leyen'in İsrail'e koşulsuz desteğini sunduğu açıklamaları, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki soykırım davasında İsrail'i savunan avukat tarafından dahi alıntılanmıştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de şubat ayında yaptığı açıklamada "Von der Leyen'in tamamen İsrail yanlısı bir duruş sergilediği, uluslararası politika konusunda kendisinden başka kimseyi temsil etmeyen (İsrail) gezisinin Avrupa açısından jeopolitik maliyeti oldukça yüksek oldu" değerlendirmesinde bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU