Güney Lübnan savaşı: Hizbullah el-Gacir’i hedef alırken bir yandan da 6 üyesinin yasını tutuyor

Haftalar sonra bir gün içinde en büyük kaybını veren Hizbullah’ın üyelerinden ikisi Suriye'de öldürüldü

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Ramiye bölgesine düzenlediği hava saldırısı sonrası yükselen dumanlar / Fotoğraf: AFP

Hizbullah dün, 8 Ekim'den bu yana ilk kez İsrail’in işgali altındaki Lübnan'ın sınır köyü el-Gacar’da İsrail’e ait askeri bir noktayı hedef aldığını duyurarak Güney Lübnan'da yeni bir çatışma süreci başlattı.

Hermon Dağı'nın batı yamacında yer alan el-Gacar köyü, İsrail’in Lübnan'ın kuzey kesimini işgal etmesi nedeniyle sembolik bir öneme sahip. Son yıllarda işgalini genişleten İsrail, 2023 yılı kışında yeni yerlerin ilhakı da dâhil olmak üzere attığı adımlarla bölgede hem bir krize hem de Lübnan hükümetinin Birleşmiş Milletler'e (BM) şikâyette bulunmasına neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’a konuşan sahadaki kaynaklar, el-Gacar köyü, sınır beldesi el-Vezzani'nin çevresindeki düzlüklere bitişik olduğundan Lübnan tarafındaki çevresi askeri açıdan savunmasız durumda. Aynı kaynaklara göre bu durum Hizbullah'ın buradan nadir olarak askeri operasyon düzenlemesini açıklıyor. Hizbullah, 8 Ekim'den bu yana Şebaa Çiftlikleri bölgesinde ve Kefr Şuba Tepeleri'nde işgal altındaki yerler de dâhil olmak üzere İsrail’in Lübnan'ın güneyindeki onlarca mevzisini hedef aldı.

Hizbullah tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada, İsrail ordusunun el-Gacar köyünün doğu girişinde yer alan bir mevzisinin güdümlü füzelerle hedef alındığı, saldırıda İsrailli askerlerin toplanma yerinin doğrudan vurulduğu, bazılarının öldüğü bazılarının ise yaralandığı belirtildi. Açıklamada yaralı İsrail askerlerinin nakledilirken görüldüğü de not edildi.

Hizbullah’ın saldırısı, İsrail’in Hizbullah’ın Suriye topraklarındaki mevzilerini hedef aldığı bombardımanların arttığı bir döneme denk geldi.

Sahadaki kaynaklar, ikisi Mays el-Cebel beldesinde, diğer ikisi en-Nakura beldesinde olmak üzere dört Hizbullah üyesinin öldürüldüğünü söyledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) haberine göre Humus'ta iki ayrı noktaya düzenlenen iki hava saldırısında Suriyeli olmayan iki savaşçı daha öldürüldü. SOHR'a göre bombardımanların ilki Zahiye el-Esed bölgesi ile Humus'un Meskene köyü arasında bir yeri noktaya düzenlenirken ikinci saldırı Humus’un kırsal kesiminde Suriye ile Lübnan sınırındaki Kuseyr ilçesinin kuzeyinde Hizbullah’ın konuşlandığı bir bölgeyi hedef aldı.

İsrail savaş uçakları, en-Nakura'nın merkezindeki bir yerleşim bölgesine çok sayıda füze kullanarak art arda iki saldırı düzenledi. Suriye basınının aktardığına göre saldırılarda iki ev yıkıldı, bazı evler hasar gördü. İsrail savaş uçakları Mays el-Cebel beldesine de hava saldırıları düzenledi.

Öte yandan Lübnan resmi ajansı NNA, İsrail’in Tire bölgesindeki eş-Şaitiyye ve el-Malikiyye beldeleri arasında bulunan bir evi hedef aldığını bildirdi. NNA’nın aktardığına göre İsrail'e ait bir insansız hava aracı (İHA) sivil savunma ekibinin bulunduğu bölgeye saldırdı. NNA, Nakura'nın dış mahallelerinin topçu saldırılarıyla hedef alındığını ve Ayta eş-Şaab ile el-Adise bölgelerinin de hedef alındığı bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU