İran Cumhurbaşkanı Reisi kimdir?

Reisi, Ağustos 2021’deki seçimde ülke genelindeki tüm oyların yüzde 62’sini alarak İran Devletinin sekizinci ve yeni Cumhurbaşkanı olmuştu

Fotoğraf: Reuters

63 yaşındaki İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, dini lider Ali Hamaney'in halefi olarak görülüyor.

Rejime sıkı bağlılığıyla bilinen din adamı, İran'ın dini açıdan önemli şehirlerinden biri olan Meşhed'de büyüdü.

Eğitim hayatını Kum olarak kabul gören Şii islam merkezinde bitirdi. Üniversite öğrenimini ise Şehid Mutahhari’de bitirdi.

İran İslam Devrimi'nin lideri Ayetullah Humeyni'nin görüşleri çerçevesinde ülkenin yönetilebilmesi için rejime bağlı bir şekilde uzun yıllar boyunca mücadele etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1979'daki devrimin ardından farklı bölgelerde savcı olarak görev yaptıktan sonra 1985 yılında savcı yardımcısı olarak başkent Tahran'a gönderildi.

İbrahim Reisi, İran devrim lideri Humeyni'nin talimatıyla 1988'de hapisteki rejim muhaliflerinin idam kararını veren 4 kişilik komitede yer aldı. 1988'de rejime tehdit olarak görülen en az 3 bin mahkumun idam edilip isimsiz toplu mezarlara gömüldüğünü iddia ediyor.

Özellikle 1989 yılında Hamaney'in İran'ın dini lideri olmasının ardından Reisi'nin yargı kanadındaki yükselişi hızlandı.

1994-2004 yılları arasında İran Devlet Denetleme Kurulu başkanı olarak ilerledi.

2004 yılında İran Yargı başkanı ikinci başkanı olarak görev yaptı.

2014 yılında 2 yıl olmak üzere İran başsavcılarının birinci başkanı oldu

2016 yılında ise Ayetullah Hamaney’in tensipleriyle İmam Rıza Türbe külliye vakfı başkanı olarak devam etti.

Rejime sıkı sıkıya bağlı bir isim olan Reisi, İran’daki Cumhurbaşkanlığı makamına ilk olarak 2017 İran seçimlerinde aday oldu ve 2017 yılında cumhurbaşkanlığı görevini fiilen yürüten Hasan Ruhaniye karşı girdiği ilk seçimlerde kaybetti.

Reisi, 2019 yılında İran Yargı Erki Başkanlığına getirildi. Bu yıllar İran halkının sıkıntı duyduğu konulardan biri olan ve üst düzey birçok siyasetçinin de adının geçtiği yolsuzluk davalarıyla ilgilenen ve bir fiilin üzerine giden sayılı İran devlet adamlarından biri oldu.

Ağustos 2021 tarihinde katıldığı 2. seçimde ülke genelindeki tüm oyların yüzde 62’sini alarak İran Devletinin sekizinci ve yeni Cumhurbaşkanı oldu.

Siyasi tutukluların idam edilmesinde ve 2009'daki sosyal çalkantıların bastırılmasında oynadığı rol nedeniyle Kasım 2019'da ABD tarafından yaptırım listesine alındı

Cemile Alemülhüda ile evli ve 2 çocuk babasıdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU