Hamas lideri Heniyye: Hamas'ın Kuvay-i Milliye'ye benzetilmesi Filistin halkı için övünç kaynağıdır

Fotoğraf: Twitter

Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye'yi Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kabul etti. Görüşmede, İsrail'in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik saldırıları, insani yardımların Gazze'ye yeterli düzeyde ve kesintisiz ulaştırılması için yapılması gerekenler, bölgede adil ve kalıcı barış süreciyle ilgili konular ele alındı.

Heniyye, görüşmenin ardından A Haber'e özel röportaj verdi

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Haniye'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

Bu ziyaretimiz genel bir çerçeve içinde gelmektedir ve bu ilişki uzun süreli bir ilişki. Türk devletine ve Türk halkına olan sevgimizin getirdiği bir ilişkidir. Recep Tayyip Erdoğan ile görüştük. Diğer sorumlularla da görüştük. Bir çok konuyu ele aldık. En önemlisi İsrail 'in Gazze'ye olan saldırısı ve 7 aydır Filistinlilerin maruz kaldığı katliam. Çekilmesinin bir şart bir ön şart olduğunu konuştuk. Gazzelilerin yerlerine işlerine barklarına tamamen koşulsuz bir şekilde görüştük. Ve ayrıyeten 7 aydır Hamas'ın ne kadar hoşgörülü olduğunu güzel bir koşullar koyduğunu konuştuk ve İsrail'in bu konuda çok inatçı olduğunu ve İsrail'in bütün görüşmeleri baltaladığını kendilerine arz ettik. ABD'nin fevkalade İsrail tutumlusu olduğundan hatta ve hatta yaptıklarını gerekçelendirme peşinde olduklarını konuştuk. Batı Şeria hakkında da görüştük Başkan Erdoğan ile çok önemli çok tehlikeli günler geliyor. Mescid-i Aksa ile ilgili Yahudilerin peseyah bayramı var ve bu bayramda kurbanlar kesilecek kızıl inekler kurban edilecek ve Yahudiler Mescid-i Aksa'yı kontrol etmeye çalışacaklar. Biliyorsunuz Aksa tufanı Mescid-i Aksa için ortaya çıktı ve yüzlerce yıldır tarihin bize gösterdiği İsrail'in orada hakkı olmamasıdır..

"Biz direnen bir milletiz"

Biz Başkan Erdoğan'a da söyledik. Teşekkür ettiğimizi söyledik. Kendilerinin duruşu bizi çok onurlandırdı ve söylemleri bizi çok mutlu etti. Biliyorsunuz TBMM'de kendisi Hamas'ın Kuvâ-yi Milliye olduğunu söylemesi bizi gerçekten çok büyük bir kesinlikle bizim için büyük bir onurdur. Filistin halkı da bunu mutlulukla karşıladı. Kendisi de doğruyu söylüyor. Biz direniş hareketiyiz. Kutsalları için direnen milletiz. Tarihi yönden bize bir zulüm düşürüldü. Bize bir zulüm yapıldı ve geçmişti de şuanda da Türk politikasında Gazze'nin çok özel bir yeri var. Bunun farkındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın politikalarını da çok iyi biliyoruz. Türkiye'deki politik ortamı da biliyoruz. Buna rağmen İsrail'in cevabı ise oldukça küstahçaydı. Çünkü onlar bir işgalci. Siyonist işgalciler ve hem Filistin halkını öldürmek istiyor hem de halkın hakkını göz önünde bulundurmak istemiyor. Dünyadaki ülkelerin Filistin halkına olan desteği anlamamaya çalışıyor. Özellikle Türkiye gibi bölgesel önemi olan bir ülkenin Türkiye'nin Filistin halkına olan desteğini anlamak istemiyor. Filistin halkının emellerini isteklerini hürriyetini Türk halkı anlıyor. Şunu da görüyoruz ki sadece Türkiye halkı değil dünya halkları da Filistin'e destek olmaya çalışıyor ve bunu Siyonist aymazlık bu Siyonist kabadayılık anlamak istemiyor.

"Türk halkı bizi anlıyor"

Geçmişte de şu anda da Türk politikasında Gazze'nin çok özel bir yeri var. Bunun farkındayız. Siyonist işgalciler hem Filistin halkını öldürmek istiyor hem de halkın hakkını göz önünde bulundurmak istemiyor. Dünyadaki ülkelerin Filistin halkına olan desteği anlamamaya çalışıyor. Özellikle Türkiye gibi bölgesel önemi olan bir ülkenin Filistin halkına olan desteğini anlamak istemiyor. Filistin halkının emellerini isteklerini hürriyetini Türk halkı anlıyor. Şunu da görüyoruz ki sadece Türkiye halkı değil dünya halkları da Filistin'e destek olmaya çalışıyor ve bu Siyonist aymazlık bu Siyonist kabadayılık ise bunu anlamak istemiyor. İsrail ABD desteğiyle katliam yapıyor.

"Refah hareketini yakında yapacaklar"

Biz Sayın Erdoğan'dan bugün de dinledik; kısıtlamayla ilgili kararların alındığını biliyoruz ve bu kısıtlama kararlarının İsrail'e olan ticaretin büyük bölümünü etkilediğini de biliyoruz. Bu doğru yönde atılmış adımdır. Bunun, işgalcinin katilin ve katil ordusunun durdurulması yönünde atılmış çok güçlü bir adım olduğunun farkındayız. Refah'a karşı çok yakında bir harekat yapmayı planlıyorlar.

Ticari kısıtlama yorumu

Biz Sayın Erdoğan'dan bugün dinledik ve kararların alındığını biliyoruz. Kısıtlamayla ilgili kararların alındığını biliyoruz ve bu kısıtlama kararlarının İsrail'e olan ticaretin büyük bölümünü etkilediğini de biliyoruz. Bu doğru yönde atılmış adımdır. Bu işgalcinin katilin ve katil ordusunun durdurulması yönünde çok güçlü bir adım olduğunun farkındayız. Refah'a karşı çok yakında bir harekat yapmayı planlıyorlar. Boykot çok güçlü bir silah ve çok yardımcı bir silah ve Türk halkının da desteğinin açık bir ifadesidir. Bakın şunu söyleyeceğim Sayın Erdoğan'ın aldığı kararlar doğru yönde atılmış karardır. Başka kararların da gelmesini bekliyoruz..

Ateşkes görüşmeleri nerede tıkanıyor?

Bizim daha baştan beri söylediklerimiz belli ve isteklerimiz çok kolay. Filistin halkına olan işgal, öldürme, yıldırma ve katliamların durdurulmasını istiyoruz. Bunun için böyle konuşmalara girmeye muvafakat ettik. Bir şartımız vardı bütün mülteciler geri dönecek ve İsrail Gazze'den tamamen çekilecek. İsrailliler düşmanlarımı onlarca kere konuşmamıza rağmen herhangi bir şekilde ateşkese yanaşmadı. Bütün kendi rehinelerini istiyor ve daha sonra tekrardan savaşa devam etmek istiyor. Hamas'ın bütün rehineleri geri vermesini ve İsrail'in bütün dünya haritasında olmasını istiyor. Çünkü İsrail ordusunun işgalini kanunlaştırmak istiyor bu adamlar. Refah'ta bu yüzden beyaz bayrak kaldırmayız. Direnişimiz güçlü olacak ve bunu görecekler. İsrail ateşkesin oluşmasını durduran tek güçtür ve ABD maalesef İsrail'in her dediğini koşulsuz kabul etmektedir. Aynı anda bütün taleplerimize evet denildiği zaman bizde ateşkesten yana olacağız.

 

AHaber, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU