Suudi petrol tesislerine yapılan saldırı ABD ve İran’ı yeniden karşı karşıya getirdi

ABD, Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketine düzenlenen saldırıdan İran’ı sorumlu tutarken Tahran suçlamaları reddetti

Saldırının ardından petrol fiyatları 1991 Körfez Savaşı’ndan bu yana ilk kez en büyük yükselişini kaydetti (Reuters)

Suudi Arabistan’da cumartesi günü devlete bağlı Saudi Aramco petrol şirketinin iki petrol işleme tesisine insansız hava araçlarıyla (İHA) gerçekleştirilen saldırılar, yakın zamanda Hürmüz Boğazı’nda yaşanan petrol tankerleri krizinin ardından ABD ve Tahran’ı yeniden karşı karşıya getirdi. 

Günlük ham petrol üretimini yaklaşık 5 milyon varile kadar düşürebilecek saldırıyı İran’ın müttefiki Husiler üstlenmiş ve petrol tesisini yeniden vurabileceklerine dair, “Suudi Arabistan petrol tesisi Aramco'da bulunan şirketleri ve yabancıları uyarıyoruz. Her an yeniden vurabiliriz" açıklamasında bulunmuştu.

BBC’nin haberine göre, Husilerin açıklamasına rağmen ABD basınına ve uluslararası basına konuşan, ismini vermek istemeyen ABD yetkilileri saldırının yönünün ve kapsamının saldırıda Husilerin dahli olduğuna dair soru işareti doğurduğunu belirtmişti. 

Donald Trump: Suçlunun kim olduğunu bildiğimize inanıyoruz 

ABD Başkanı Donald Trump da saldırının ardından Twitter’da yaptığı paylaşımda saldırının ardındaki “suçluyu bildiklerini” ve “ateşe hazır” olduklarını ifade etmişti. Trump açıklamasında ayrıca, “Krallıktan bu saldırının ardında kimin olduğuna inandıklarını ve hangi şartlar altında devam edeceğimizi duymayı bekliyoruz!” ifadelerine yer verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da haftasonu yaptığı paylaşımda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in diplomasi yapıyormuş gibi davranarak Suudi Arabistan’daki 100’e yakın saldırının arkasında olduğunu belirtmişti. 

Pompeo’nun açıklamalarının ardından İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesine dair yöneltilen iddialara, “Maksimum baskı politikası sonuç vermeyen Bakan Pompeo maksimum yalan politikasına başvuruyor” diye karşılık verdi. 

Trump’ın olası bir savaşa “hazır” olduklarını belirttiği açıklamaya karşılık da İran Devrim Muhafızları Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Amir Ali Hajizadeh, “Herkes 2 bin kilometre mesafedeki tüm Amerikan üslerinin ve uçak gemilerinin menzilimiz içinde olduğunu bilmelidir” diye belirtti.

Kremlin Sözcüsü: Saldırının faillerine dair aceleci çıkarımda bulunulmamalı

Rus Dışişleri Bakanlığı’nın kınadığı saldırılara dair Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, saldırının faillerine dair aceleci bir çıkarımda bulunulmaması gerektiğini ifade etti. 

Peskov basın toplantısında, Pompeo’nun yaptığı açıklamaya dair yöneltilen soruya, “Bölgedeki gerilimin artmasına olumsuz baktığımızı ve bölge içinde ve dışında tüm ülkelerde istikrarsızlığı tırmandırabilecek aceleci adımlar atmak veya aceleci çıkarımlarda bulunmak yerine mevcut gerilimi azaltacak politika izleme çağrısı yaptığımızı biliyorsunuz” diye cevap verdi. 

 

 

Körfez Savaşı’ndan bu yana petrol fiyatları bir gündeki en yüksek artışını kaydetti

Saldırının ardından petrol fiyatları 1991 Körfez Savaşı’ndan bu yana ilk kez en büyük yükselişini kaydetti. Brent petrol fiyatları yüzde 20 oranında artarak varil başına 71,95 dolara (yaklaşık 412 TL) ulaştı. ABD ham petrol fiyatları da yüzde 15 artarak 63,34 dolara (yaklaşık 366 TL) geldi. Her iki petrol türünün de fiyatı bu artışla mayıs ayından bu yana en yüksek noktasına ulaşmış oldu. 

Küresel petrol üretiminin yüzde 5’ini etkileyen saldırıların ardından Suudi Arabistan günlük petrol üretiminin 5,7 milyon varile düştüğünü açıkladı. Üretimin ne zaman normale döneceğine dair bir bilgi verilmezken Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman üretim kaybının stoklardan karşılanacağını belirtti. 

 

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU