25 yıl hapis yatacak "Kripto Kralı" 11 milyar doları nasıl ödeyecek?

"Süpermarkette çalışırsa kafası rahat olur"

Bankman-Fried'in ne zaman hapis yatmaya başlayacağı henüz açıklanmadı (AFP)

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, 25 yıl hapis yatacak kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'in 11 milyar dolarlık para cezasını nasıl ödeyebileceğini inceledi.

FTX müşterilerinin 8 milyar dolardan fazla parasının kaybolduğu, Bankman-Fried'in da bunu örtbas ederek yatırımcıları dolandırdığı iddiasıyla açılan davanın ceza duruşması perşembe günü görülmüştü. 

Savcılar, Bankman-Fried'in 40 ila 50 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını isterken, savunma avukatları da "ilk kez şiddet içermeyen bir suç işlenmesi" ve "FTX müşterilerine paralarının geri ödeneceği" argümanlarıyla 5 ila 6,5 yıl hapis cezası talep etmişti. 

Yargıç Lewis Kaplan, Bankman-Fried'in 25 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaplan, FTX müşterilerinin 8 milyar dolarına ek olarak, kripto para borsasının öz sermaye yatırımcılarının 1,7 milyar dolar, Bankman-Fried'in kurduğu Alameda Research müşterilerinin de 1,3 milyar dolar kaybı olduğunu bildirmişti. Yargıç, bunların telafisi için 32 yaşındaki suçludan 11 milyar dolar talep etmişti. 

CNN'in aktardığına göre sözkonusu miktara devlet el koyacak. Dolayısıyla para doğrudan alacaklılara değil Hazine Bakanlığı'na aktarılacak. 

Kaplan, bu paraların daha sonra mağdurlara tazminat olarak ödenebileceğini bildirdi. Miktar, Adalet Bakanlığı'nın Kara Para Aklama ve Varlık Kurtarma Bölümü'nün yapacağı incelemelerin ardından netleştirilecek.

Haberde, Bankman-Fried'in mevcut servetinin net bilinmediği ifade edilirken, "Bu miktarın 11 milyar doların yanından geçmeyeceği açık" dendi. 

Bankman-Fried'in tüm malvarlığına devlet tarafından el konacağı, borçlarınınsa suçlu hapisten çıkana dek bekletilebileceği aktarıldı. 

FTX'in eski CEO'su hapisten çıktığında, devlet elde edeceği gelirlerin bir miktarını alma hakkına sahip. 

Diğer yandan eski Adalet Bakanlığı çalışanlarından avukat Peter Katz, "devletin böyle bir şeyle ancak Bankman-Fried'in başına talih kuşu konması veya milyonlarca dolar kazanacak yeni bir iş kurması durumunda uğraşacağını" söyledi.

Katz, "Bankman-Fried süpermarkete girip saati 20 dolara çalışırsa hayatını sürdürebilir" dedi.
 


Ülkenin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) ise Bankman-Fried'in cezasının hapisteyken iyi halden 17 yıla indirilebileceğine dikkat çekti. FTX'in kurucusu, cezaevinden çıktığında yaklaşık 50 yaşında olacak.

WSJ, Bankman-Fried'in, ailesinin yaşadığı Kaliforniya eyaletindeki San Francisco Körfez Bölgesi'nde yer alan düşük veya orta güvenlikli hapishanelerden birine gönderilebileceğini aktardı.


Independent Türkçe, CNN, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU