Paralimpik tenisçi Büşra Ün, Avusturya'da şampiyonluğa ulaştı

Avusturyalı rakibini 2-0'lık skorla mağlup eden milli sporcu Büşra Ün, turnuvayı teklerde birinci sırada tamamladı

2

1994 doğumlu Büşra Ün Paralimpik Oyunları'na katılan ilk Türk kadın tenisçi ünvanına sahip / Fotoğraf: AA

 

Milli sporcu Büşra Ün, Avusturya'da gerçekleştirilen Madainitennis Açık Tekerlekli Sandalye Tenis Turnuvası'nda tek kadınlarda şampiyonluğa ulaştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, Büşra, Ukrayna'dan Olena Shyngaryova'yı, Çekya'dan Ladislava Porizkova'yı, Avusturyalı Vanessa Jenewein'i 2-0'lık skorlarla mağlup ederek turnuvayı teklerde birinci sırada tamamladı.

Paralimpik Oyunlar'a katılan ilk Türk kadın tenisçi olan Büşra Ün, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Avusturya’da tekler şampiyonluğu... Turnuvaya tek başıma gelsem de hiç yalnız kalmadım. Türk olmanın ayrıcalığı" ifadelerini kullandı.

 

Büşra Ün kimdir?

Büşra Ün, 19 Mayıs 1994’te doğdu. Bedensel engelli olduğu henüz altı buçuk aylıkken ailesi tarafından fark edildi.

Hastane tedavisi sonrasında vücudunda nöroblastom tespit edildi. Bir yıldan uzun bir süre kemoterapi görüp iki ameliyat geçirdi.

Tedavi sonrasında kötü huylu tümörün sinirlerine verdiği hasardan dolayı belden aşağısı felçli olarak hayatını devam ettirmek durumunda kaldı.

Liseyi Buca Anadolu Lisesi'nde bitiren Büşra Ün, Yükseköğrenimini Ege Üniversitesi'nin Spor Yöneticiliği bölümünde tamamladı.

Tenis sporuna ise Şubat 2009'da başladı. Türkiye'de yaşayan federasyon görevlisi Amerikalı Diane Fowler'ın kendisine oldukça katkısı oldu.

Yerel olarak düzenlenen birçok turnuvada başarılar elde etti. Bulgaristan'da yapılan Balkan Şampiyonası'nda birinci oldu. Kadınlar 18 yaş altı sıralamasında ise üçüncülüğe yükseldi

Uluslararası olarak düzenlenen birçok tenis turnuvasında yer alan Büşra Ün, 2012 Londra Olimpiyatları'na çeşitli sebeplerden dolayı katılamadı.

Ardından kadınlar tekerlekli sandalye tenisi dünya sıralamasında ilk 28'e sonradan girdi ve 2016 Rio Olimpiyatları'na katılma hakkı elde etti. Bu başarısı ile paralimpik oyunlara katılma hakkı kazanan ilk Türk kadın milli tenisçi oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU