WSJ: Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’den ‘favori diktatörüm’ diye bahsetti

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen ay Fransa'da düzenlenen G-7 Zirvesi sırasında, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'den "favori diktatörüm" diye bahsettiği ortaya çıktı.

ABD Başkanı Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 2017'de Beyaz Saray'da görüşmüştü / Fotoğraf: AP / Evan Vucci

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump 26 Ağustos'ta G-7 zirvesi kapsamında Hotel du Palais’de Sisi ile yapacağı görüşmenin hemen öncesinde, odadaki Mısırlı ve ABD’li yetkililerin de duyacağı şekilde “Benim favori diktatörüm nerede?” dedi.

Odada bulunan yetkililer gazeteye yaptıkları açıklamada, Trump'ın Sisi'yi kasteden bu ifadeleri şaka amaçlı kullandığını düşündüklerini yine de bu sözlerin ardından odada derin bir sessizlik olduğunu kaydetti.

Haberde Sisi'nin bu sözleri duyup duymadığına ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Beyaz Saray konuyla ilgili yorum yapmayı reddederken, yorumları alınmak istenen Mısırlı yetkililere de ulaşılamadı.

Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik aylar süren kitlesel eylemler sonrası darbeyle iktidara gelen Sisi geçen yıl tek aday olarak katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 97'sini almıştı.

Sisi yönetimi ABD Dışişleri, Birleşmiş Milletler ve çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından binlerce siyasi muhalifi cezaevine göndermek ayrıca tutuklulara yönelik işkence ve cinayetle suçlanıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU