İsrailli seçmenler, Netanyahu'nun ilhak vaadine nasıl bakıyor?

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Batı Şeria'nın bazı kısımlarını ilhak edeceğine yönelik vaadi, İsrailli seçmenin Netanyahu'ya karşı inanç kaybına yol açtı

Netanyahu'nun seçim afişlerinde ABD Başkanı Trump'ı kullanması sık sık eleştirilere neden oluyor / Fotoğraf: Reuters

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz günlerde tartışma yaratan seçim vaatlerini açıkladı. Netanyahu’nun vaatleri arasında en dikkat çekeni ise seçimi kazandığı takdirde Batı Şeria ve Ürdün Vadisi’ndeki bölgelerin ilhak edileceği sözüydü. Netanyahu bu hamlelerle İsraillilerin dikkatini çekmeye çalışırken, seçmenler ise İsrail Başbakanı’na olan inançlarını giderek kaybediyor.

17 Eylül’de gerçekleşecek genel seçimler öncesinde Başbakan ve Likud Partisi Başkanı Netanyahu, eski Genelkurmay Başkanı ve ‘Mavi-Beyaz’ ittifakı lideri Benny Gantz ile şiddetli bir tartışmaya girerken, halkın desteğini ise giderek kaybediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York Times gazetesi, Netanyahu destekçileri de dâhil olmak üzere bazı seçmenlerin, İsrail Başbakanı’nın önceki vaatlerini yerine getirmediği gerekçesiyle desteğini geri çektiğini aktardı­.

Seçmenler, 2009 yılında Netanyahu’nun, Gazze Şeridi’ni kontrol eden Hamas Hareketini ortadan kaldırma çağrısında bulunduğunu hatırlatırken, şimdi ise bu durumun ‘Hamas’ın güçten düşürülmesi ve ilhakı’ şeklinde “yumuşadığını” belirtti.

İsrail’i hedef alan roketli saldırılar

Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz günlerde bir seçim kampanyası sırasında uyarı sistemleri sirenlerinin alarm vererek çalması nedeniyle konuşmasını yarıda keserek bölgeden uzaklaşmak zorunda kalmıştı. Bunun nedeninin ise Gazze'den İsrail'in güneyindeki Aşdod ve Aşkelon bölgelerine 5 roketin atılması olduğu ifade edildi. Söz konusu saldırı, Netanyahu’nun gelecek seçimleri kazanması durumunda Ürdün Vadisi ile Ölü Deniz’in kuzeyini ilhak etme vaatlerinden sonra gerçekleşti. Saldırı sonrası alay konusu olan Netanyahu’nun Hamas’a karşı koyma ve bölgeleri ilhak etme kabiliyetinin sorgulanmaya başladığı ifade edildi.

Netanyahu’nun rakibi Benny Gantz ise saldırı hakkında yaptığı açıklamada, “Bugün, büyük sözlerin ne kadar küçülebildiğine şahit olduk. Ürdün Vadisi hakkında boş açıklamalar yapmak yerine güneydeki egemenliğimiz korunmalı” dedi.

Diğer yandan, İsrail’in ‘Yediot Aharonot’ gazetesi yazarı Sima Kadmu, bu olayın Netanyahu’nun güvenliği sağlamadaki başarısızlığını gösterdiğini belirterek, “Güvenliği sağlamak ve Hamas’a karşı koymak hakkında konuşurken, Hamas tarafından atılan roketin neredeyse başının üzerine düştüğü o dramatik sahneyi hatırlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Netanyahu’nun aşırı sağ koalisyon ortaklarından Bezalel Smotrich, Başbakan’ın samimiyetini sorgulayarak iktidarda olduğu 10 yıl boyunca Ürdün Vadisi hakkında bir ilerleme kaydetmediğini dile getirdi. İsrail Ordusu Radyosu’na yaptığı konuşmada Smotrich, “İlhak meselesi, seçimlere bir hafta kala nasıl ortaya çıkıyor?” dedi.

Birçok siyasi analist de ilhak vaadinin Netanyahu’nun aşırı sağcı seçmenlere “kur yapmasından” ibaret olduğunu belirtti.

Halkın güveni azalıyor

İsrail vatandaşları da Netanyahu’nun açıklamalarına itimat etmezken, Netanyahu’yu destekleyenler dahi Başbakan’ın sözlerine tepki gösteriyor. Yıllar önce Ürdün Vadisi’nde yaşayan 70 yaşındaki Shlomo Zadik konu hakkında yaptığı açıklamada, “Netanyahu, benim için uzun zamandır önemli olan Ürdün Vadisi konusuna değindi. Onun bu vaadi yerine getireceğine güvendiğim için değil, sözünü tutacağını umut ettiğim için ona oy vereceğim” dedi.

Bazı İsrailliler ise Netanyahu’nun önceden de Batı Şeria’da tartışmalı E1 bölgesinde 3 bin yerleşim yeri kurma sözü vermiş olduğunu fakat uluslararası baskı gerekçesiyle sözünden geri adım atmak zorunda kaldığını belirtti.

Seçmenler ayrıca, Netanyahu’nun Yüksek Mahkeme kararıyla Kudüs yakınlarındaki Han el-Ahmar’daki bedevi köyünü tahliye sözü verdiğini ve bu sözü, Filistinli ve uluslararası tepkiler sebebiyle çiğnediğini ifade etti.

Doğu Kudüs banliyösü Mevaseret Zion’da yaşayan 65 yaşındaki İsrailli Etty Dar da geçmişte Likud Partisini desteklediğini fakat Netanyahu’ya güvenmediği için gelecek seçimlerdeki oyunu ‘Mavi-Beyaz’ Partisi’ne vereceğini belirterek Netanyahu hakkında, “O bir tiyatrocu ve artık sahneden ayrılma zamanı geldi” diyor.  

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU