İsrail'den ateşkes resti: Masaya dönme şartları açıklandı

Hamas'ı fonladığı gerekçesiyle Binance davalık oldu

İsrail ordusunun Gazze'deki askeri operasyonlarında öldürülen Filistinli sayısı 30 bin 228'e yükseldi (AFP)

İsrail'in Hamas'tan rehine listesini almadan ateşkes müzakerelerini sürdürmeyeceği bildirildi. 

Kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen İsrailli yetkililer, ABD'nin önde gelen haber sitelerinden Axios'a, listeyle ilgili taleplerin görüşmelerde arabuluculuk yapan Mısır ve Katar'a iletildiğini söyledi.

Haberde, İsrailli heyetin bu hafta Katar'ın başkenti Doha'ya ateşkes görüşmeleri için gittiği fakat müzakerelerde anlaşmaya varılamadığı hatırlatıldı.

Sürecin, Mısır ve Katar'ın Hamas'la iletişime geçip rehinelerle ilgili bilgi alınacağını söylemesine rağmen bunu gerçekleştirememesi sebebiyle tıkandığı belirtildi. 

İsrailli yetkililer, Doha'daki üç günlük müzakere sürecinde istediklerini alamadıklarını söyleyerek, "Arabulucular, Hamas'ın rehinelerle ilgili net sayı vereceğini garanti etmişti ama bu gerçekleşmedi" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun üzerine Mısır'ın, başkent Kahire'de haftaya tekrar müzakere düzenlenmesini önerdiği fakat İsrail'in Hamas'tan rehine listesini almadan görüşmelere katılmayacağını söyleyerek bunu reddettiği aktarıldı. 

İsrailli yetkililer, Hamas'ın elindeki rehinelerden kaçının canlı olduğunu bilmediklerini belirtti. Ayrıca örgütün her rehine için kaç Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını talep ettiğinin de netleşmediğini söylediler. Bu iki husus açıklığa kavuşturulmadan görüşmelerin sürmeyeceği ifade edildi.

Haberde, ABD Başkanı Joe Biden'ın perşembe günü Katar ve Mısırlı yetkililerle görüştüğü, İsrail'in bunun süreci olumlu yönde etkilemesini beklediği bildirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, perşembe günkü basın toplantısında, Hamas'ın serbest bırakmayı planladığı tüm rehinelerin adlarını açıklamasını istemiş, ateşkeste anlaşma sağlanıp sağlanmayacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu belirtmişti. 

24 Kasım'da başlayan ve bir hafta süren ateşkeste 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı. İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) göre Gazze'de halen en az 130 kişi rehin tutuluyor, bunlardan 31'ininse öldürüldüğü düşünülüyor.

"Müzakereler sürüyor"

Diğer yandan ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN, müzakerelerin devam ettiğini yazdı. 

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen ABD'li yetkililer, görüşmelerin Gazze'de yardım bekleyen sivillere düzenlenen saldırıdan ciddi şekilde etkilenmeden sürdürüldüğünü savundu. Yetkililer, Washington'ın halen 11 Mart'ta başlayan Ramazan'a kadar ateşkes sağlanmasını hedeflediğini ve bu doğrultuda çalıştığını söyledi.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Reşid Caddesi'nde perşembe sabah saatlerinde yardım tırına ulaşmaya çalışan Filistinlilere ateş açılmıştı. Gazze yönetimi, 112 kişinin öldüğü ve 760 kişinin yaralandığı saldırının İsrail ordusu tarafından kasıtlı olarak düzenlendiğini bildirmişti. 

IDF ise kalabalığın, İsrailli askerlere tehdit oluşturacak biçimde yaklaştığını, birliklerin bu nedenle havaya uyarı ateşi açtığını savunmuştu. Açıklamada, can kayıplarının "izdiham nedeniyle yaşandığı" ileri sürülmüştü.
 


7 Ekim mağdurlarından Binance'e dava

ABD'nin önde gelen tabloid gazetelerinden New York Post'un dün yayımlanan haberinde, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de düzenlediği saldırılardan etkilenenlerin, kripto para borsası Binance'e dava açtığı aktarıldı.

Davanın, ABD'deki hak örgütü Ulusal Yahudi Savunma Merkezi (National Jewish Advocacy Center) tarafından Alabama eyaletinde açıldığı belirtildi. 

ABD Adalet Bakanlığı, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in Ocak 2018-Mayıs 2022 arasında ABD'deki hesaplardan İran'a toplamda yaklaşık 900 milyon dolar aktarılmasına göz yumarak yaptırımları deldiğine karar vermişti.
 

cz.jpg
Zhao davanın ardından Binance'teki görevinden istifa etmişti (Reuters)​​​​​​​


Kasımda görülen duruşmada, CZ diye bilinen Binance CEO'su Changpeng Zhao kara para aklamayı önleyemediklerini kabul etmişti. Zhao, 50 milyon dolar, firmaysa 4,3 milyar dolar para cezasına çarptırılmıştı. Hakkında 18 ay hapis istenen CZ'nin duruşmasının nisanda görülmesi bekleniyor.

Hak örgütüyle çalışan avukatlardan Mark Golfeder, bu paraların İran üzerinden Hamas, IŞİD ve Filistin İslam Cihad Örgütü gibi gruplara gittiğini savunarak, "Binance'in eli kanlı" dedi.

İsrail de Binance üzerinden Hamas ve IŞİD'i fonladığını öne sürdüğü 189 hesaba mayısta el koymuştu.


Independent Türkçe, Axios, Times of Israel, CNN, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU