Pompeo Erbil'de Barzani ile Suriye Kürtlerini konuştu

Ortadoğu turu kapsamında sürpriz bir ziyaretle önce Irak'a ardından Erbil’e giden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, eski IKB Başkanı Mesut Barzani, Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani ile görüşmeler yaptı

Pompeo, 8-15 Ocak Ortadoğu turu kapsamında Ürdün’den sonra sürpriz bir şekilde önce Irak'a, ardından Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) başkenti Erbil’e bir ziyaret gerçekleştirdi.

Pompeo, Erbil’de eski Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı (IKB) Mesut Barzani, IKB Başbakanı Neçirvan Barzani ve IKB Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani ile ikili görüşmeler yaptı. 

Görüşmeden sonra Barzani’nin resmi internet sayfasından konuyla ilgili yapılan açıklamada, Irak ve bölgedeki siyasi durumun yanı sıra Erbil-Bağdat ilişkileri, IŞİD’e karşı mücadele ve Amerika’nın çekilmesinden sonra Suriye Kürtlerinin durumunun ele alındığı bildirildi. 

“Suriye'deki gelişmeler Kürt halkına daha fazla acı vermesin”

Barzani'nin görüşmede Suriye’deki Kürtlerin kaderi hakkındaki endişelerini dile getirdiği ve “Değişimler ve gelişmeler Kürt halkının daha fazla acı çekmesi ve zarar görmesine sebep olmamalıdır” ifadelerini kullandığı belirtildi. 

Pompeo'nun ise ABD’nin Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) ve Irak ile ortaklığını sürdüreceğini vurguladığı, Peşmerge ile ortak çalışmanın önemine değindiği aktarıldı. 

ABD’li Bakan'ın ayrıca Irak Kürdistan Bölgesi’nin ABD açısından önemli olduğunu dile getirdiği vurgulandı.

“ABD Irak’ta yeni askeri üs kuruyor”

Independent Türkçe’nin Pompeo-Barzani görüşmesiyle ilgili bölge kaynaklarından edindiği bilgilere göre, görüşmede özellikle İran, Suriye ve Roj Peşmergelerinin Rojava’ya dönüşü konuları değerlendirildi. Pompeo, İran ambargolarına dikkat çekerek Barzani’den yaptırımlar çerçevesinde destek talep etti.

Buna karşılık Barzani de Suriye Kürtlerinin daha fazla acı çekmemesi için Roj Peşmergelerinin Rojava’ya dönüşünün de içinde olduğu kalıcı bir çözüme vurgu yaptı.  

Pompeo'nun Barzani’ye ABD Başkanı Donald Trump’ın “ABD Irak’taki birliklerini çekmeyecek ve yeni bir askeri üs kuracak” mesajını getirdiği de ifade ediliyor.

ABD’li Bakan ikinci görüşmesini IKB’nin Başbakanı Neçirvan Barzani ile gerçekleştirdi. Irak ve bölgedeki gelişmelerin ele alındığı ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin de hazır bulunduğu görüşmenin içeriğine ilişkin IKB hükümetince yapılan açıklamaya göre, Erbil ile Bağdat arasında yaşanan sorunların diyalog yoluyla çözülmesi için atılan adımları önemsediklerini dile getiren Pompeo, ABD’nin Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi ile ortaklığının süreceğini belirtti.

“Washington’ın desteğine ihtiyaç duyuyoruz”

Başbakan Neçirvan Barzani de, Irak Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat’ta Adil Abdülmehdi hükümetine destek verdiğini dile getirerek Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için “olumlu” bir diyalog sürdürdüklerini ve sürecin başarısı için ABD gibi dost ülkelerin desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

IKB Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani ile de ikili bir görüşme gerçekleştiren Pompeo, Barzani’ye yeni hükümeti kurma görevi konusunda başarı dileyerek, Washington’ın Erbil’le işbirliği ve yardıma dayalı ilişkilerin geliştirilmesine hazır olduğunu vurguladı.

 

Barzani, görüşmeden sonra sosyal medya hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Görüşmede bölgedeki son gelişmeler, Kürdistan ve ABD arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, Irak’taki siyasi süreç ve terörizmin yeniden baş göstermemesi için iki taraf arasında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik mekanizmalar ele alındı” ifadelerini kullandı. 

Suriye’nin Rojava bölgesindeki duruma da değinen Barzani, endişesini dile getirerek, yıkıcı savaşa neden olan tehdit ve nedenlerin bertaraf edilmesini umut ettiğini kaydetti.

“Erdoğan Suriyeli Kürtler için güvence verdi” 

Görüşmeler sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ABD’li Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriyeli Kürtler konusunda güvence verdiğini söyleyerek "Bizimle birlikte savaşanların korunmasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmamız büyük önem taşıyor ve Erdoğan taahhütlerde bulundu. O da bunu anlıyor" diye konuştu.

Türkiye ve bölgedeki Kürtlerle görüştüklerini yineleyen Pompeo, "Birliklerimizin nasıl güvenli şekilde çıkacağını ayarlamak için görüşmeler yapıyoruz. Ayrılmadan önce de tüm IŞİD unsurlarının temizlendiğinden emin olmak istiyoruz" dedi.

Pompeo: Dostlarımla verimli görüşmeler yaptık

Pompeo, önümüzdeki günlerde ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığında bir heyetin bölgede bir ziyaret gerçekleştireceğini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Erbil temasları sonrası sosyal medya hesabından, “Irak Kürdistan Bölgesi yetkilileri Neçirvan Barzani, Mesrur Barzani ve dostum Mesut Barzani ile önemli ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik” paylaşımında bulundu.
 

DAHA FAZLA HABER OKU