İsrail medyası takas anlaşmasının Ramazan öncesi yapılacağından umutlu

İsrail medyasına göre taraflar arasında "kullanılması gereken tam bir fırsat" olduğuna dair "ifade edilmeyen bir uzlaşı" var

Dün Tel Aviv'de düzenlenen bir protesto sırasında Hamas tarafından tutulan İsrailli tutukluların aile üyeleri / Fotoğraf: AFP

Hamas heyetinin Kahire'ye gelişi ve Paris Zirvesi’nin yeniden düzenlenmesine yönelik çabaların başlaması üzerine, Tel Aviv'deki uzmanlar, yaklaşık iki hafta sonra başlayacak olan Ramazan ayının başında İsrail ile Hamas arasında bir rehine/mahkum takası için ilerleme olacağına dair iyimser olduklarını ifade ettiler.

İsrail merkezli Kanal 12, “bakanların bir tür ilerleme kaydedildiğini düşündüklerini” aktardı. Şarku’l Avsat’ın Kanal 12’den aktardığına göre ülke gündeminde İsrail’e gelmesi beklenen ABD Başkan Biden'ın elçisi ve özellikle İsrail’de bulunan CIA Başkanı William Burns nedeniyle iki taraf arasında gönderilen farklı mesajlar var. Kanala göre bu bakanlardan birisi “Ramazan ayına iki buçuk haftamız kaldığı için, tüm tarafların anlaşması için bu fırsatı değerlendirilmesinde bir çıkar var gibi görünüyor. İsrail bir anlaşma istiyor, Mısırlılar ve Katarlılar ateşkes istiyor ve Amerikalılar yeni fırsatlara yol açacak bir ateşkes istiyor, Hamas ise nefes alacak alan ve rehineleri elinde tutmak istiyor. Dolayısıyla Gazze'de Hamas'la, özellikle de Yahya Sinvar'la iletişim kurmanın zorluklarına rağmen, herkeste tam anlamıyla değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğu yönünde dile getirilmeyen bir uzlaşı var. Fırsatı oluşturan çıkarların yakınlaşmasıdır” ifadelerini kullandı.

Haaretz gazetesinin Ordu Muhabiri Amos Hareilin: “Birkaç haftadır ilk kez dün, Hamas'la takas anlaşması müzakerelerinde ilerleme konusunda İsrail'de temkinli bir iyimserliğin sinyallerini aldım” dedi. Değişikliğin Amerika'nın müzakerelerde bir ilerleme gerçekleştirmeye yönelik yeni çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktığı görünüyor. Biden’ın Ortadoğu Danışmanı Brett McGurk’ün de katıldığı bu çabalara CIA Direktörü William Burns liderlik ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tel Aviv'deki Ordu Radyosuna göre, son günlerde kaçırılan İsraillilerin serbest bırakılması için bir anlaşmaya varmak üzere iletişim kuran İsrailli yetkililer, sürekli bir kesintinin ardından Yahya Sinvar'ın çevresindeki arabuluculardan yeni mesajlar aldılar. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN TV, bunun Sinvar'ın etrafındakiler kanalıyla yurtdışındaki Hamas liderleriyle iletişim kurduğunu gösterdiğini belirterek haberinde “Gazze'deki Hamas lideri ile yurtdışındaki Hamas liderleri arasında haftalarca süren bir kesinti sonrasında temas yeniden başladı” ifadelerini kullandı. KAN TV, kesinti döneminde Hamas yönetiminin, Sinvar'ın suikasta uğraması durumunda yerine başkasını atama olasılığını araştırmaya başladığını bildirdi. Sinvar’ın, Hamas'ın Paris Zirvesi’nin sonuçlarına İsrail'e sunduğu nihai yanıtın formüle edilmesine müdahale etmediği bildirildi.

Öte yandan Kanal 12’ye konuşan İsrailli bir yetkili, “Son günlerde Hamas'ın tutumlarında sertleşme yaşandı” dedi. Hamas üyelerinin Kahire'deki toplantıları, gidişata göre gerçekleşecek. Şu anda Hamas üyeleri anlaşmanın ancak ateşkes, İsrail'in çekilmesi ve yeniden yapılanma ile olacağını belirtiyor.

Konuyla ilgili olarak Kanal 12'de yer alan bir haberde şu ifadelere yer verildi: “Hamas'a yakınlığıyla bilinen bölgedeki bir Arap ülkesi, son zamanlarda hareketin liderleriyle temasa geçerek onlara ateşkes ve savaşı durdurmaları için baskı yapmaya çalıştı.”  Haberde, Sinvar ile ilgili olarak “ciddi zatürre hastası olduğunu” liderlerden duydukları aktarıldı. Kanal haberinde şu ifadelere yer verdi:

Müzakereler, serbest bırakılacak İsraillilerin sayısı ile ilk aşamada serbest bırakılacak Filistinli mahkumların sayısı, kaçırılanların geri gönderilmesine yönelik baskıya eşlik edecek ateşkesin süresi ve geri çekilmenin hariç tutulması olmak üzere şu anda birkaç ana madde üzerinde ilerlemekte. Bu sırada İsrail ordusu Gazze Şeridi’nden ayrıldı. ABD yönetimi, 10 Mart'ta başlayacak olan Ramazan ayı başlamadan önce anlaşmaya varmak için yoğun çalışıyor.

Rehine aileleri: Hükümet anlaşma istemiyor

Öte yandan İsrailli rehinelerin ailelerinin, Tel Aviv hükümetinin anlaşma çabalarını sabote ettiği ve anlaşma istemediği yönündeki inançlarını ifade etmeleri dikkat çekici. Bu kanaat, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in, “öncelikli görevin "Hamas"ın imhası olduğunu ve ancak bundan sonra rehinelerin geri gönderilmesi hedefinin belirleneceğini” vurguladığı açıklamalarda bulunmasıyla daha da güçlendi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU