Meclis'te Lazca ve Kürtçeye izin yok: MHP'li Adan mikrofonu kapattırdı

Dünya Anadil Günü nedeniyle Meclis'te anadilleriyle konuşma yapmak isteyen vekillere izin verilmedi

21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde TBMM Genel Kurulu'nda CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı'nın anadili Lazca ile annesine selam göndermesine izin verilmedi.

CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi ve DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın'ın da Kürtçe konuşması üzerine mikrofonlar kapatıldı.

Rize Milletvekili Ocaklı konuşmasında şunları kaydetti:

Ben de 7 yaşında Türkçe öğrenmiş, 7 yaşına kadar Lazca konuşan bir vekil olarak karşınızdayım. Annem ile, ailem ile iletişim kurduğumda hala lazca konuşuyorum. 

Şimdi annem beni ekranlardan bekliyor. 'benim için Lazca birşey söyleyecek' diye. Ve ben annem için kurguladığım belki birkaç cümleyi size etmeye başladığımda kürsü dokunulmazlığı olan bu mikrofonu kapatmak suretiyle bir demokrasi ayıbı yapmış olacaksınız.

Annem için söyleyeceklerimin Lazcası burada, Türkçesi de burada. Ben size çok basit okunabilir, görülebilir şekilde Türkçesini karşınıza koyuyorum. Şimdi bunu Lazca okumaya başlayacağım. Ve Parlamento'da bu mikrofonumun kapanmasına sebep olacak.

"Lazca tüm insanlığa mutluluk ve iyilik dilemiştim"

Ocaklı, "Şimdi anne vakit bitiyor beni dinle. senin için sesleneceğim" deyip Lazca konuşmaya başlayınca mikrofonu TBMM Başkanvekili MHP'li Celal Adan tarafından kapatıldı.

Ocaklı daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Oysa Lazca tüm insanlığa mutluluk ve iyilik dilemiştim" ifadesini kullandı.

"Gösterilen tahammülsüzlük bu ülkenin utancı olarak kaydedilsin"

Türkan Elçi, Meclis Genel Kurulu’nda Dünya Anadil Günü kapsamında söz aldı. Elçi’nin mikrofonu, konuşmasında Kürtçe kelimeler geçtiği için MHP Milletvekili ve Meclis Başkan Vekili Celal Adan tarafından kapatıldı.

Konuya ilişkin X hesabından yaptığı paylaşımda Elçi “Türkçe roman yazan, şiir yazan biri olarak kendi anadilimden bir sözcüğe gösterilen tahammülsüzlük bu ülkenin utancı olarak kaydedilsin isterim” dedi.

"Dilleri savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz"

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın da yerinden bir dakikalık konuşmasında Kürtçe ifadeler kullandı. Altın'ın mikrofonunun kapatılması üzerine DEM Partili vekillerden tepki geldi.

Altın hakkının gasp edildiğini belirterek “Ne Kürtçe konuşmaktan ne Kürtçeyi savunmaktan ne de diğer dilleri savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” diye tepki gösterdi. 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU