Quentin Tarantino: Cliff Booth’tan Mia Wallace’a yönetmenin yarattığı en iyi 30 karakter

İşte sinema tarihinin en önemli karakterlerinden bazıları

Jacob Stolworthy & Adam White – The Independent

Olumlu veya olumsuz, herkesin Quentin Tarantino’nun yönettiği filmler hakkında güçlü fikirleri var ve sadece Ucuz Roman (Pulp Fiction – 1994) kadar iyi mi ya da Hateful Eight (2017) kadar kötü mü diye tartışmak için bile olsa Tarantino, yeni filmleri izlenmesi gereken bir yönetmen.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İzleyiciler belirli bir Tarantino filmini beğenmese bile muhtemelen hoşlarına gidecek kısa bir kesit bulacaklardır. Bunu sağlayan da Tarantino’nun enfes karakterler yaratmadaki hüneri ki bu rollere mükemmel oturan oyuncuları seçmesinden bahsetmeye gerek bile yok.

En iyi performanslarını Tarantino filmlerinde sergileyen Samuel L. Jackson, Uma Thurman ya da Leonardo DiCaprio gibi isimlerin yönetmenin yeni yapımlarında yer almak için can atması hiç de şaşırtıcı değil.

Yönetmenin 9. filmi Bir Zamanlar… Hollywood’da (Once Upon a Time in... Hollywood – 2019) Türkiye’de henüz yeni vizyona girmişken biz de sizler için Tarantino filmlerinde boy gösteren en iyi 30 karakteri derledik.

 

30. Dublör Mike (Stuntman Mike)

Stuntman Mike - Dimension Films.jpg

(Dimension Films)

Canlandıran Oyuncu: Kurt Russell – (Death Proof – 2007)

Kurt Russell tam bir düşük bütçeli film karakteri olan Dublör Mike’ın yapaylığını başarıyla canlandırıyor.

29. Billy Crash

Billy Crash - TWC.jpg

(TWC)

Canlandıran Oyuncu: Walton Goggins – Zincirsiz (Django Unchained – 2013)

Tarantino’nun bu revizyonist western'indeki tüm yardımcı karakterler arasında en akılda kalıcı kişi Billy Crash. Belki de bunun sebebi cinsel organından vurulduktan hemen sonra ana karakterin ismini yanlış telaffuz edişi ("Dı-can-go"). Django’ysa Crash’in işini bitirmeden önce “D okunmuyor köylü” diyerek cevap veriyor. Sonraysa Goggins nalları dikiyor.

28. Trudi Fraser

Trudi Fraser - Sony Pictures.jpg

(Sony Pictures)

Canlandıran Oyuncu: Julia Butters – Bir Zamanlar… Hollywood’da

Filmdeki diğer çoğu şey gibi Trudi de bir çocuk yıldızın kurgusal hali: güven içinde, geleceğini idare etme gücüne sahip ve onu çevreleyen yetişkinlerin çoğundan daha akıllı ki buna son projesinde eşleştiği, eski aktör (bu rolü Leonardo DiCaprio oynuyor) de dahil. Trudi ve ağzını kulaklarına getiren bir neşeyle yere fırlatıldığı, kendisini kaçıran kişiyle yüzleştiği gergin sahne vesilesiyle Tarantino, film yapımcılığının saf ve çarpıcı heyecanını ortaya çıkartıyor ve buna şahit olmak olağanüstü.

27. Melanie Ralston

Melanie Ralston - Miramax Films.jpg

(Miramax Films)

Canlandıran Oyuncu: Bridget Fonda – Jackie Brown (1997)

Bridget Fonda'nın oynadığı, yanında kapana kısıldığı erkekler yüzünden sıkıntıdan patlayan Güney Kaliforniyalı sörfçü Melanie karakterinin başarısı, her repliğinin iğneleme ve ruhsuzlukla dolup taşmasından ileri geliyor. Her ne kadar doğası onu süpermarket otoparkında acı sonuna götürse de onun uyuşturucuyla rahatlayışını veya kapıyı “NE VAR!” diye açışını izlemek gerçekten keyifli. Ama en azından yaşadığı gibi öldü: son derece önemsiz adamları çileden çıkartarak.

26. Gogo Yubari

Gogo Yubari - Miramax.jpg
(Miramax)

Canlandıran Oyuncu: Chiaki Kuriyama – Kill Bill Vol. 1 (2003)

Tarantino’nun en başarılı kötü karakterlerinin çoğu vahşetten garip bir keyif alır ama hiçbirinin kendi deliliğine olan güveni O-Ren Ishii’nin kişisel koruması Gogo’yla yarışamaz. Elinde fırıl fırıl dönen, dikenli bir gülle taşıyan bu çılgın figür zarif olduğu kadar sadist, aynı zamanda izlemesi en zevkli Kill Bill karakterlerinden.

25. Honey Bunny ve Pumpkin (Tavşan ve Balkabağı)

Honey Bunny - Pumpkin - Miramax Films.jpg
(Miramax Films)

Canlandıran Oyuncular: Amanda Plummer ve Tim Roth – Ucuz Roman (Pulp Fiction - 1994)

Bu ikiliyi birbirinden ayırmayı hayal bile edemeyiz. “Aranızdaki şerefsizlerden biri bile kımıldarsa, hepinizi gebertirim şerefsizler!” Bu replik sinemada söylenmiş en iyi replikler arasında yerini alır. Ama bu replik filmi Dick Dale’in “Misirlou”suna ve Ucuz Roman’ın açılış jeneriğine geçirmeden bile önce, Amanda Plummer’ın Honey Bunny’si ve onun ekrandaki ortağı Pumpkin'i canlandıran Tim Roth gerçekten nefes kesici. Küfürler ve ırkçı hakaretler eşliğinde çift, eli kulağında restoran soygununun tahlilini gerçekleştirir. Tarantino'nun yazdığı Katil Doğanlar’daki (Natural Born Killers – 1994) Mickey ve Mallory’yle aynı deliliğe ve enerjiye sahipler ve onların ön denemeleri.

24. Yüzbaşı Koons

Yüzbaşı Koons - Miramax Fils.jpg
(Miramax Films)

Canlandıran Oyuncu: Christopher Walken – Ucuz Roman

Yüzbaşı Koons tek bir sahneyle neredeyse tüm filmi ele geçirmenin mükemmel bir örneği. Bu öyle bir karakter ki bir gün arkadaşının oğluna verme şerefine erişebilmek için tuttuğu cep saatini çalınır korkusuyla yıllarca anüsünde saklıyor. Eğer bu da sizin bu listeye girmenizi sağlayamazsa hiçbir şey sağlayamaz.

23. Pai Mei

Pai Mei - Miramax.jpg
(Miramax)

Canlandıran Oyuncu: Gordon Liu - Kill Bill Vol. 2 (2004)

Beatrix Kiddo’yu savaşçıya dönüştürmekle sorumlu Kung Fu ustası Pai Mei, Kill Bill’in bir gaddar bir hassas akıl hocası. Şunu da söylemeden geçmemeli: bu karakterin sakalını tüm erkeklerin ilham alması gerekiyor.

22. Lance

Lance - Miramax Films.jpg
(Miramax Films)

Canlandıran Oyuncu: Eric Stoltz – Ucuz Roman

Herkesin hayatında bir Lance’e ihtiyaç var: aciliyeti ne olursa olsun, gece gündüz demeden arayabileceğiniz birisi. Vincent (John Travolta), aşırı dozdan bilincini yitirmiş Mia’yla (Uma Thurman) kapısına geldiğinde kızgın bir şekilde karşı çıkmış olabilir ama Lance’in bu vaziyetteki arkadaşına yardım edeceği şüphe götürmez bir gerçek. Lance, vefanın varabileceği en üst nokta.

21. Rick Dalton

Rick Dalton - Sony Pictures.jpeg
(Sony Pictures)

Canlandıran Oyuncu: Leonardo DiCaprio – Bir Zamanlar… Hollywood’da

Önemsizliğiyle yüzleşmektense kendine zarar veren, alışılagelmiş bahtsız bir Tarantino karakteri Rick Dalton çekici çünkü o aynı zamanda acayip komik. Leonardo DiCaprio'nun canlandırdığı karakter bir yanda çocuksu merakı diğer yanda ağırlaşmış bitkinliğiyle gülünç bir şekilde talepkar ve tam anlamıyla sevimli.

20. Elle Driver

Elle Driver - Miramax.jpg
(Miramax)

Canlandıran Oyuncu: Darly Hannah – Kill Bill Vol. 1 ve Vol. 2

Fantastik sahne düzeni, insanüstü dövüş sahneleri ve kopan uzuvlarla Kill Bill esasen bir canlı aksiyon çizgi filmiyse, Elle Driver filmin karikatür özelliklerini en iyi yansıtan isim. En göz kamaştırıcı ve olağanüstü karakter olması da muhtemel. Darly Hannah’nın yarım ağız oynadığı Elle göz bandı takıyor, bir drag queen’in uyarlanmış hali ve Fredericks of Hollywood marka giysilerle taşan bir dolaba sahip. O asla var olmamış bir LGBT+ ikonu.

19. Zoë Bell

Zoë Bell - Dimension Films.jpg
(Dimension Films)

Canlandıran Oyuncu: Zoë Bell – Death Proof

Kill Bill’den (Uma Thurman’ın dublörü)tutun da Bir Zamanlar… Holywood’da filminde oynadığı küfürbaz küçük role kadar tüm Tarantino filmlerinin hiç konuşulmayan kahramanı Zoë Bell. Yıldızı Death Proof kendini oynadığı ve filmdeki kadın karakterlerin Kurt Russell’ın ölüm saçan Dublör Mike’ından öç almalarına liderlik ettiği rolle parlıyor.

18. Butch Coolidge

Butch Coolidge - Miramax Films.jpg
(Miramax Films)

Canlandıran Oyuncu: Bruce Willis – Ucuz Roman

Bruce Wills’in genellikle ilk anda göze çarpmayan roller almadığını düşününce, Butch Coolidge gibi az ve öz bir karakteri oynaması dikkat çekici. Butch boks maçlarında yer almaktan keyif alan, Meksika’ya kaçmayı planlayan, samuray kılıcı ve pompalı tüfekle potansiyel tehditleri savuşturan ve bunları yaparken neredeyse hiç ter dökmeyen bir karakter. Sebebi muhtemelen sosyopatlığına dayansa da Tarantino, Butch’ın karakterini kahramanlığa benzer bir temele oturtuyor ya da en azından Ucuz Roman’dakine benzer bir dokunuş ekliyor.

17. Bay Pembe (Mr Pink)

Mr Pink - Miramax Films.jpg
(Miramax Films)

Canlandıran Oyuncu: Steve Buscemi – Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs – 1992)

Tarantino, Bay Pembe karakterini o kadar sevdi ki rolü kendisi oynamak istedi ama neyse ki kendi seçmelerinde hazırlıksız yakalandı ve sonra Steve Buscemi’yi rol için tercih etti. Bunun sebebiyse aşikar.

16. Bill

Bill - Miramax.jpg
(Miramax)

Canlandıran Oyuncu: David Carradine – Kill Bill Vol. 1 ve Vol. 2

Eğer bir filmi ana karakterin tüm film boyunca öldürmeye çabaladığı kötü karakterin üzerine inşa ediyorsanız, bu karakterin sağlamlığından emin olmalısınız. Neyse ki Bill her türlü beklentinin üzerine çıkıyor.

15. Vincent Vega

Vincent Vega - Miramax Films.jpg
(Miramax Films)

Canlandıran Oyuncu: John Travolta – Ucuz Roman

Vincent Vega'nın kendisini izlettiren bezgin, melankolik bir havası var. Yaptığı iş onu artık tatmin etmiyor ama yumuşak karnı ortaya çıkıyor ara sıra yüzünde beliren sırıtışı ve dans pistinde Mia Wallace’la yaptığı dans figürleri onun sessiz metanetini bozabiliyor. Bunlara ek olarak Ucuz Roman’daki varlığı boyunca, sebebi tam açıklanmayan ama olaylı geçtiği bariz bir Amsterdam hikayesinden başlayan ve hepsinin sonu felaketle sonuçlanan sık tuvalete gidişleriyle biten sevimli bir kara mizah bulunuyor.

14. Bay Sarışın (Mr Blonde)

Mr Blonde - Miramax Films.jpg
(Miramax Films)

Canlandıran Oyuncu: Michael Madsen – Rezervuar Köpekleri

Rezervuar Köpekleri tam anlamıyla tüyler ürperten cinsten bir film ve bunu Bay Sarışın’a borçlu. Madsen’in karakteri tarif edilemez derecede şiddet içerikli eylemlerden zevk alıyor ve aşıladığı gerilimle filmi unutulamaz hale getiriyor.

13. Marsellus Wallace

Marsellus Wallace - Miramax Films.jpg
(Miramax Films)

Canlandıran Oyuncu: Ving Rhames – Ucuz Roman

Daha deneyimsiz ellerde Marsellus Wallace nispeten kaba Tarantino karakterlerinin arasında gözden kaybolabilirdi. Ancak Butch Coolidge’le (Bruce Willis) kavgasına hasta ruhlu kişilerin dahil olmasıyla ikilinin dünyaları darmadağın ediliyor ve Marsellus'un tarif edilemez travmasına tanıklık eden seyirci ona sempati duymadan edemiyor. Rhames’in bugüne kadarki en iyi rolü.

12. Jackie Brown

Jackie Brown - Miramax Films.jpg
(Miramax Films)

Canlandıran Oyuncu: Pam Grier – Jackie Brown

Ağzı bozuk federal bir ajan Jackie Brown’ı şöyle tanıtıyor: “Alındığı için şanslı olduğu bu b*ktan işe çaresizce tutunan 44 yaşında siyahi bir kadın.” Kabin görevlisi ve yarı-zamanlı uyuşturucu kaçakçısı Jackie’nin hikayesi, Tarantino filmlerindeki en moral verici hikayelerden. Jackie hayatında fena halde eksik olan heyecanı buluyor. Kullanmak yerine ona saygı duyan bir adamla tanışıyor ve sık sık çevresindekileri zekasıyla alt ediyor. -- Ama bu durum, görece onu daha iyi bir karakter haline getiriyor ve Gelin (The Bride) ya da Binbaşı (Major) Marquis Warren kadar gösterişli olmayan, Tarantino’nun en insani kahramanlarından biri yapıyor.

11. Aldo Raine

Aldo Raine - Universal Pictures.jpg
(Universal Pictures)

Canlandıran Oyuncu: Brad Pitt – Soysuzlar Çetesi (Inglourious Basterds - 2009)

“Muhtemelen esir alma işiyle uğraşmadığımızı duymuşsunuzdur, biz daha çok Nazi öldürmekle ilgileniyoruz. Ve dostum, bu iş şu an patlıyor…” Daha fazlasını söylemeye gerek var mı?

10. Max Cherry

Max Cherry - Miramax Films.jpg
(Miramax Films)

Canlandıran Oyuncu: Robert Foster - Jackie Brown

Aynı Jackie Brown gibi, Max Cherry de kefil olduğu borcun omuzlarına yüklediği pişmanlığın altında onlarca yıl ezilmiş bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Robert Foster rolünü abartısız ama havalı bir şekilde canlandırıyor. Max yeni bir başlangıç yapmaya can atıyor ve başı belada bir uçuş görevlisi hayatına girince bu başlangıca ulaştığına inanıyor. Ayakkabılarınızı fırlatıp atarsanız ve bir bardak viskiden yudum alırken klasik bir soul şarkısı dinlerseniz, Max’in her bir sahnesinde yaydığı enerjiye siz de ulaşabilirsiniz.

9. Shosanna Dreyfus

Shosanna Dreyfus - Universal Pictures.jpg
(Universal Pictures)

Canlandıran Oyuncu: Melanie Laurent - Soysuzlar Çetesi

Shosanna’nın bu listede yer almasının David Bowie’nin “Cat People (Putting Out Fire)" parçası çalarken suratını çizgiler halinde boyayıp sayısız Nazi’yi yaktığı sahneyle alakalı olduğunu düşünüyorsanız, tamamen haklısınız.

8. Stephen

Stephen - TWC.jpg
(TWC)

Canlandıran Oyuncu: Samuel L Jackson – Zincirsiz

Stephen, Zincirsiz’de uygulanan Rorschach testi. Ya koşullar sebebiyle düşünülemez olana sürüklenmiş çaresiz bir kurban ya da filmin en namert, en kötücül karakteri. Calvin Candie’nin çiftliğinde günlük işleri yürüten Stephen tam bir klasik ‘Tom Amca’ tiplemesi: Candie ve beyaz üst düzeylerin karşısında kıkırdayarak ve yağcılık yaparak her şeye evet diyen bir adam. Ama özgür siyah adamın varlığından iğrenen, kapalı kapıların ardında acımasız, küçük bir psikopat. Jackson suratını buruşturarak öfkeli, korkunç derecede sert bakışlı bir görünüşe bürünüyor ve bunu gerçekten de başarılı yapıyor.

7. Calvin Candie

Calvin Candie - TWC.jpg
(TWC)

Canlandıran Oyuncu: Leonardo DiCaprio – Zincirsiz

Bir zamanlar DiCaprio’yu kötü karakter olarak hayal etmek zordu ama Calvin Candie rolü sayesinde birden çok kolay hale geldi. Bazen en başarılı karakter, sonlarının bir an önce gelmesini beklediklerimiz olabiliyor ve aşırı derecede ırkçı Candie bu tanıma kusursuz uyuyor.

6. Beatrix Kiddo ya da bilinen adıyla Gelin (The Bride)

Beatrix Kiddo AKA The Bride - Miramax.jpg
(Miramax)

Canlandıran Oyuncu: Uma Thurman – Kill Bill Vol. 1 ve Vol. 2

Uma Thurman’ın sarı giysisi ve elinde kılıcıyla çekilen bazı sahneler, Tarantino’nun ulaşabildiği en ikonik nokta. Karakterin başarısı da bu konuma değer olduğunu kanıtlıyor. Beatrix, yalnızca Tarantino’nun yarattığı en harika karakterlerden biri değil aynı zamanda sinema tarihinin en önemli kadın kahramanlarından biri.

5. Cliff Booth

Cliff Booth - Sony Pictures.jpg
(Sony Pictures)

Canlandıran Oyuncu: Brad Pitt - Bir Zamanlar… Hollywood’da

Dublör Cliff Booth, Brad Pitt’in en büyük başarısı olabilir mi?  Kesinlikle o seviyeye yakın bir yerlerde. Öyle bir karakter ki onu sadece hayatının tam da bu noktasındaki Brad Pitt canlandırabilirdi…

4. Mia Wallace

umma thurman - Miramax.jpg
(Miramax Films)

Canlandıran Oyuncu: Uma Thurman – Ucuz Roman

Filmin posterindeki belirsiz sert bakışlarıyla ikonik ve baştan çıkarıcı, 1990’ların sinemasını tanımlayan imge kadın Mia Wallace, çok sayıda tutarsız parça bulunduran bir karakter. Burnuna bir şeyler çekmekten kendini alamayan soğukkanlı bir bağımlı ama aynı zamanda da olabilecek olanlara kafayı takmış, aciz bir hayalperest. Başkasının ellerinde Mia, bir erkek fantezisinden daha fazlası olamazdı. Ama Uma Thurman bu karaktere öyle kararlılıkla ve öyle kalpten can veriyor ki, Ucuz Roman’ı izlemek ne kadar keyifli olursa olsun kendinizi Mia’nın ayrı hayat macerasını takip etme isteğinden alamıyorsunuz.

3. Hans Landa

Hans Landa - Universal Pictures.jpg
(Universal Pictures)

Canlandıran Oyuncu: Christoph Waltz – Soysuzlar Çetesi

Muhtemelen en çok “Yahudi Avcısı” lakabıyla hatırlanacak Hans Landa, Tarantino’nun en tiksinç karakteri olabilir mi?  Kesinlikle o seviyeye yakın bir yerlerde. Ama aynı zamanda yarattığı en mükemmel karakterlerden de biri. Hak ettiği cezayı çekmesini sabırsızlıkla bekliyorsunuz ama Christoph Waltz’un cazibesini de dehşeti kadar akıcı bir şekilde hissettirebildiği bu örnek performans size bunun asla yaşanmayacağı korkusunu yaşatıyor. Onun karşısındayken her zaman kremayı beklemeyi asla unutmayın.

2. Jules Winnfield

Jules Winnfield - Miramax Films.jpg
(Miramax Films)

Canlandıran Oyuncu: Samuel L Jackson – Ucuz Roman

Tarantino’nun medarı iftihar sahnesi, tetikçi Jules Winnfield’ın patronuna ihanet eden zavallı kiralık katilleri yaylım ateşine tutmadan hemen önce Ezekiel 25:17’yi ezberinden söylemesi olabilir. Ancak rolü Samuel L Jackson’dan başkası oynuyor olsaydı, büyük olasılıkla bu kadar da iyi bir sahne ortaya çıkmayacaktı.

1. O-Ren Ishii

O-Ren Ishii - Miramax.jpg
(Miramax)

Canlandıran Oyuncu: Lucy Liu – Kill Bill Vol. 1

Tarantino’nun en iyi karakterlerinin birçoğu hayalperestlerden oluşuyor: dünya tarafından terk edilmiş ve sadece irade gücüyle zafere tırmanan kadın ve erkekler. Tarantino, Kill Bill filmlerinde O-Ren’i ne bir kahraman ne de bir kötü karakter olarak resmediyor. Aksine çocukken kendisinden çalınan bir gücü geri alan ve çok daha zayıf adamlardan gelen tehditler karşısında onu korumak için her şeyi yapacak bir kadın çıkarıyor karşımıza. Beatrix’in elinde öldüğü sahne hayret ve de keder verici, hem Tarantino’nun O-Ren’e karşı kazandırmaya çalıştığı empati ve anlayış ayrıca Beatrix’in katıksız cazibesi sayesinde (“Samuray kılıçlarıyla oynamayı seven aptal beyaz kız” herhangi bir filmde bulunabilecek en iyi repliklerden), hem de Lucy Liu’nun usta performansı sayesinde. O-Ren, karakterleri arasında Tarantino’yu en güzel tarif edecek olan karakter ve külliyatındaki en eğlenceli ve en zorlayıcılar arasında.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU