Rusya'da barış yanlısı sürpriz isim Putin'in rakibi olma yolunda

"Nadejdin savaşı durdurmak isteyen tek aday"

Nadejdin, 2015'te suikasta kurban giden Rus siyasetçi Boris Netmsov'a yakın isimlerden biriydi (AFP)

Rusya'da barış yanlısı bağımsız siyasetçi Boris Nadejdin, başkan adayı olmak için 100 binden fazla imza toplamayı başardı.

Nadejdin, kendi internet sitesinde yayımladığı açıklamada Rusya'nın 75 bölgesinden 101 bini aşkın kişinin imza verdiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce milletvekilliği de yapan Nadejdin bir süre, Kremlin'in "kabul edilebilir" olarak gördüğü siyasi hareketlerin içinde yer almıştı.

Sürpriz şekilde aday olan Rus siyasetçi, yeterli imzayı toplaması durumunda martta yapılacak seçimlerde barış yanlısı aday olarak yarışacak.

Rusya'daki seçim yasalarına göre aday olmak isteyen kişiler Rusya'nın bölgelerinin yarısından toplam 100 bin imza toplamak zorunda. Ancak Merkezi Seçim Komisyonu'na (CEC) bölge başına 2 bin 500 imza sunulması gerekiyor.

Nadejdin'in ekibinden yapılan açıklamada, "Şu ana kadar 101 bin imza topladık ancak bunların hepsi geçerli olmayabilir. Bu nedenle toplayabileceğimiz kadar imza toplayacağız. Hedefimiz 150 bin imzaya ulaşmak" dendi.

Rusya ve yurtdışındaki binlerce kişi Nadejdin'in adaylığına imza vermek için kuyruklarda bekledi.

AFP'ye konuşan 53 yaşındaki Rus vatandaşı Avdeyeva, "Buraya Nadejdin için imza atmaya geldim. Çünkü o, özel askeri operasyona karşı çıkan aday. Pusulada bazı alternatifler olması gerektiğine inanıyorum. Diğer tüm adayların gündemi aynı" ifadelerini kullandı.

37 yaşındaki müzik öğretmeni Konstantin Filin ise şunları söyledi:

Ülkemizde şu an yaşanan en önemli şey Ukrayna'daki savaş. Görünene göre, Nadejdin bunu durdurmak isteyen tek isim. Çok sayıda kişinin en azından konfor alanlarından çıkıp bir şeyler yapmak için buraya gelmesinden çok memnunum.

Nadejdin'in seçim ekibinden bir kişi mevcut imza sayısının yetersiz olduğunu ve çalışmayı sürdürdüklerini söyledi. 

Adaylık için imza toplama sürecinin 25 Ocak'ta sona ermesi bekleniyor.

60 yaşındaki Nadejdin adaylığını açıklarken, "Putin, özel askeri operasyona başlayarak ölümcül bir hata yaptı. Dünyayı geçmişteki gibi görüyor ve Rusya'yı da geçmişe sürüklüyor" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya'da daha önce barış yanlısı politikacı Yekaterina Duntsova'nın seçimlere girmesi engellenmişti. Dunstova, destekçilerine Nadejdin için imza verme çağrısı yapmıştı.


Independent Türkçe, Kyiv Post, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU