Fransa’da ilk kez kadınlar cemaate imamlık yaptı

Yıllar önce Müslüman olan Eva Janadin ve Anne-Sophie Monsinay, kadın-erkek karışık saf tutan gruba başı açık halde namaz kıldırdı

Eva Janadin ve Anne-Sophie Monsinay, İslam dininin kadınların imamlık yapmasını engelleyen bir kuralının olmadığını savunuyor (Le Parisien) 

Eva Janadin ve Anne-Sophie Monsinay, Fransa'nın başkenti Paris’te kadınlar ve erkeklerin yer aldığı bir cemaate namaz kıldırarak ülkede bu anlamda bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

AFP muhabiri, kiralanan bir odada yapılan ibadet sırasında kadınlar ve erkeklerin karışık saf tuttuğunu, kadın imamların aralarında başörtülülerin de olduğu gruba başları açık halde imamlık yaptığını aktardı.

İbadet sırasında kayda alınan görüntülerde Kur’an-ı Kerim’in seccadelerin üzerine konduğu görüldü.

 

 

İslam dininin kadınların imamlık yapmasını yasaklamadığını savunan Monsinay ve Janadin, bu konuda kadınların önlerine çıkarılan engellerin dini değil, kültürel ve psikolojik olduğunu iddia etti.

Le Parisien’in haberine göre Ann-Sophie Monsinay, hayata geçirdikleri uygulamaya itirazların geldiğini ancak “cesaretlerinin tehditlerden üstün olduğunu” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kadın imamlardan Janadin ise “Modernitenin başarısını benimsemiş bir Fransız İslam’ını inşa etmeye katkı sunuyoruz” dedi.

Janadin tarih, Monsinay ise müzik dersleri veriyor. Her ikisi de 10 yıl kadar önce Müslüman olan iki kadın, Cuma namazlarını kıldırabilecekleri bir ibadethane açmak için 2018’de “Aydınlanmış İslam’ın Sesi” (VIE) adlı bir hareket başlattı.

Fransa'da kadınlar tarafından yönetilecek kalıcı bir yer bulma arayışındaki Monsinay ve Janadin, kuracakları yere mitoloji karakteri Simurg’dan (Zümrüd-ü Anka) esinlenerek “Simurg Camii” adını vermeyi hedeflediklerini belirtti.

AFP’ye konuşan Avrupa Din Bilimleri Enstitüsü (IESR) Başkanı Didier Leschi ise “Hiçbir belediye meclisi onlara yardım etmek istemediği için bu karmaşık bir mesele” ifadelerini kullandı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU