İmamoğlu’ndan Soylu’ya yanıt: Türkiye Cumhuriyeti hukukunun 'seçime girmesinde hiçbir sorun yoktur' dediği, seçilmiş kişileri ziyaret ettim

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görevden alınan HDP’li Diyarbakır Belediye Başkanını ziyaret edip Atatürk portresi hediye etmesine “CHP’lilerin hiç mi vicdanı sızlamadı” yorumunu yapmıştı

Fotoğraf: İBB Basın birimi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Belgrad Ormanları’nın ardından kentin ikinci orman içi yürüyüş parkuru olması planlanan Kemerburgaz Kent Ormanı’nda incelemelerde bulundu.

İBB Başkanı İmamoğlu, bugün CNN Türk canlı yayınına katılan Süleyman Soylu'nun kendisini Diyarbakır ziyareti dolayısıyla eleştirmesine "Türkiye Cumhuriyeti hukunun, adalet sisteminin 'T.C vatandaşı olarak seçime girmesinde hiçbir sorun yoktur' dediği kişileri ziyaret ettim"  yanıtını verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın "terör bağlantısı gerekçesiyle" görevden alınmasının ardından İmamoğlu, Diyarbakır'ı ziyaret etmiş, Mızraklı ve Türk ile bir araya gelmişti. 

İBB Başkanı, eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte HDP'li Kayapınar Belediye Başkanı Keziban Yılmaz’a Atatürk’ün fotoğrafını hediye etmişti. 

Ekrem İmamoğlu, kendisini bu hediye nedeniyle "CHP'lilerin  vicdanı sızlamadı mı?" diyerek eleştiren Soylu'ya şu yanıtı verdi:

Atatürk posteri de hediye ederim Türk bayrağı da hediye ederim. Milli duygularımı işaret eden her şeyi hediye ederim. Hediye edemeyen utansın. Siyaset mecrası olarak, gidip orada farklı dil kullanıp, oy isteyenler utansın. Benim öyle bir dilim yok ki...

Ben, burada nasıl konuşuyorsam, Diyarbakır’da da aynı konuşuyorum. Çünkü herkes benim vatandaşım. 82 milyon insan, benim yurdunu seven vatandaşım.

Devlet büyükleri, devletinde yaşayan milletine öyle bakmazsa hiçbir sorunu çözemezsin


"Benim milli duygularımı temsil eden unsurları hediye etmeyeceğim de ne hediye edeceğim" diyen İmamoğlu, "Kendilerine de tavsiye ederim. Gittiği yerlerde Atatürk posterini hediye etsinler" ifadelerini kullandı. 

Oluşan polemikin "çok acı" olduğunu söyleyen İmamoğlu, "Biz, Türkiye’deki hukuka uygun her kurumun, demokrasinin her parametresinde bulunan siyasi partilerin, kuruluşların güçlenmesini sağlamalıyız ki, terör örgütleri bu ülkede hakim olmasın. Onları dışlayıp, küçültmeliyiz. O bakımdan benim yaptığım, tümüyle hukuka uygundur. Tümüyle bu memleketin milli duygularını, her noktasına yaymaya yönelik bir eylemdir. Bunu, yarın ülkenin her yerinde, Hakkari’de, Edirne’de de Kars’da da Van’da da yaparım, Trabzon’da da yaparım" diye konuştu. 

"Bir insanı yargılamadan, onu bir sıfatla suçlamak ya da tanımlamak bu ülkenin geleceği hakine gelmemeli" 

Ekrem İmamoğlu konuşmasında yargının önemine değinerek adalet vurgusu yaptı:

Bir insanı yargılamadan, sorgulamadan, onu bir sıfatla suçlamak ya da tanımlamak bu ülkenin geleceği hakine gelmemeli.

O zaman niçin yargı var? Niçin hukuk var? Adalet beklentisi çok büyük toplumda bunu karşılamak için hepimiz dikkat etmeliyiz.


İmamoğlu'ndan Soylu'ya pejmürde yanıtı: Devlet adamlığı çok düşünüp az konuşmayı gerektiriyor

İBB Başkanı, İçişleri Bakanı'nın kendisine yönelik 'pejmürde' çıkışına ilişkin "Polemikten beslenmiyorum. İcraat içinde koşulması gerektiğini düşünüyorum" yanıtını verdi.

Soylu'nun ifadelerini "üzücü sözler" olarak adlandıran İmamoğlu, herkesin dikkatli konuşması gerektiğini söyledi: 

'Devlet adamlığı' diye bir tanımızız var bizim. Çok düşünüp az konuşmayı gerektiriyor. Çünkü sizi milyonlarca insan dinliyor. Hatta dünya dinliyor. 

Dolayısıyla ülke içerisinde söylenen her cümle, aslında bizi ilgilendiriyor. İyi ya da kötü. Siyaset alanı bu anlamda büyük bir düzelmeye muhtaç.

Herkesin dikkatli konuşmaya, oturduğu yerden koltuğunu kullanarak, kirletmeden süreç yönetmeye ihtiyacı var



Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU