Gazze savaşında yeni aşama: "6 aylık yoğun operasyon"

Bazı İsrailli askerler, ekonomiye destek için cepheden çekilecek

Birleşmiş Milletler verilerine göre, yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde İsrail bombardımanları nedeniyle neredeyse 1,9 milyon kişi yerinden edildi (Reuters)

İsrail ordusunun Gazze'de 6 ay sürecek "yoğun savaş" planı yaptığı bildirildi. 

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen İsrailli bir üst düzey yetkili, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a 1 Ocak itibarıyla Gazze savaşında yeni aşamaya geçildiğini söyledi.

Yetkili, Gazze Şeridi'ndeki operasyonların yoğunlaştırılacağını belirterek, "Bu en az 6 ay sürecek ve teröristlere karşı yoğun bir temizlik harekatı düzenlenecek. Şucaiyye'den barış güvercinlerinin uçurulmasından bahsetmiyoruz" dedi.

Kaynak, savaşta konuşlandırılan bazı birliklerle ilgili stratejik değişiklikler yapılacağını, yedek askerlerin bir kısmının cepheden çekileceğini de söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre Gazze Şeridi'nden çekilecek yedek askerlerden bazılarının, İsrail ekonomisine katkı sağlaması için tekrar sivil hayata dönmesi planlanıyor. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, pazar günü yaptığı açıklamada, ekonomiye binen yükün hafifletilmesi için yedek askerlerin bir kısmının cepheden alınacağını söylemişti. Ordu radyosu, 551.Yedek Tugayı, 14.Tugay ve üç eğitim tugayı olmak üzere 5 birliğin Gazze Şeridi'nden çekileceğini bildirmişti.

İsrail, savaşta yaklaşık 300 bin yedek askeri cepheye göndermişti. Bu da ülkenin işgücünün yaklaşık yüzde 10 ila 15'ine denk geliyor. 

Diğer yandan Gazze Şeridi'nden çekilecek bazı yedek askerlerin Lübnan sınırına sevk edilmesi hedefleniyor.

Yetkili, "Lübnan cephesindeki durumun devam etmesine izin verilmeyecek. Önümüzdeki 6 aylık dönem bu açıdan kritik" dedi. 

Lübnan sınırında İsrail ordusuyla Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda 28 Lübnanlı sivil ve 138 Hizbullah mensubuyla 5 İsrailli sivil ve 9 İsrail askeri öldü.
 


Gazze savaşı 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 9 bin 100'ü çocuk, 6 bin 500'ü de kadın en az 21 bin 978 kişi öldürülürken, 57 bin 697 kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 506'sı asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Reuters, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU