Hapisteki Rus muhalif lider Navalni'den haber alınamıyor

Danışmanları Navalni'nin tutulduğu cezaevinde olmadığını açıkladı

Navalni yargılandığı duruşmalara video konferans yoluyla katılıyordu (AFP)

Rusya'da muhalif lider Aleksey Navalni'nin tutuklu bulunduğu hapishaneden götürüldüğü ve nerede olduğunun bilinmediği duyuruldu.

Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmiş, Rus siyasetçinin tutulduğu Melekhovo Cezaevi'nde olmadığını söyledi. Yarmiş, Navalni'yle bir haftadır temas kuramadıklarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Milller konuyla ilgili Rus makamlarına ulaştıklarını ancak herhangi bir bilgi alamadıklarını belirtti.

Navalni'nin ekibi Rus siyasetçinin daha zor şartlara sahip bir cezaevine nakledilmesini beklediklerini ve ortadan kayboluşunun bu hafta seçimlerle ilgili yapılan açıklamalarla bağlantılı olduğunu öne sürdü.

Cuma günü Rusya lideri Vladimir Putin, martta yapılacak seçimlerde yeniden aday olacağını açıklamıştı.

Navalni'nin danışmanlarından Leonid Volkov konuyla ilgili açıklamasında, "Putin, Navalni'nin sesinin duyulmamasını istiyor. Bu yüzden her birimiz onun sesi olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Navalni geçen hafta, "Putinsiz Rusya" isimli bir internet sitesi açtığını duyurmuş ve her yurttaşın 10 kişiyi Putin'e oy vermemesi için ikna etmesini istemişti.

Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmiş, geçen hafta yaptığı açıklamada Rus siyasetçinin kötü muamele gördüğünü söylemişti. Yarmiş, Navalni'nin havalandırması olmayan bir hücrede tutulduğunu ve yürüyüş sürelerinin de azaltıldığını duyurmuştu.

47 yaşındaki Rus siyasetçi uzun süredir Rusya'daki Putin karşıtı muhalefetin yüzü konumunda. Vladimir Putin yönetimindeki kişilerin yolsuzluklarını ifşa eden Navalni, Rusya çapında binlerce kişiyi harekete geçirerek sokağa dökmeyi başarmıştı.

2020'de zehirlenen Navalni, 2021'de Almanya'daki tedavisini tamamlayarak Rusya'ya dönmesinin ardından tutuklanmıştı. 

Araştırmacı gazetecilik platformu Bellingcat ve Rus haber sitesi The Insider'ın ortak yürüttükleri çalışma Navalni'ye yönelik zehirleme vakasının arkasında Rus istihbaratının olduğunu ortaya koymuştu.

Navalni daha önce yargılandığı davalardan birinde 9, bir başkasındaysa 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Navalni hakkında geçen haftalarda "vandalizm" suçlamasıyla yeni bir dava daha açılmıştı.


Independent Türkçe, BBC, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU