Pakistan'da seçim kuruluna hile ve rüşvet suçlaması

Seçim bölgelerinin Navaz Şerif'e fayda sağlayacak şekilde değiştirildiği iddia ediliyor

İddiaların merkezindeki Navaz Şerif, 4 yıl Londra'da yaşadıktan sonra geçen ay Pakistan'a dönüş yapmıştı (Reuters)

Pakistan'da seçim kurulu, yaklaşan seçimler öncesinde oylama haritasını eski başbakan Navaz Şerif'e avantaj sağlayacak şekilde değiştirmekle suçlanıyor.

Kurulun, seçim bölgelerinde yaptığı değişiklik teklifleri tartışma yaratırken, ülke genelinde kurula 1300 itiraz yapıldığı ve bunun rekor olduğu ifade edildi.

Seçim kurulunun önerdiği değişikliklerin içinde, aralarında 400 kilometre mesafe bulunan ve çok farklı iklim, kültür ve demografinin görüldüğü Harnai ve Sibi'nin tek bir seçim bölgesi olarak değerlendirilmesi gibi öneriler de bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belucistan bölgesinden siyasetçi Deenar Domki, iki bölgenin birleştirilmesinin sadece Şerif'in partisinden aday olan Muhammed Dumar'a fayda sağlayacağını, bazı seçmenlerin oy kullanmak için 5 bölgeden geçerek kilometrelerce yol gitmek zorunda kalacağını söyledi.

Seçim kurulu üyelerinin rüşvet aldığını öne süren Domki, tüm kararların kapalı kapılar ardında alındığını iddia ederek, "Bu oylama öncesi yapılan bir hile. Bu tip adımlarla, özgür bir seçimden bahsedilemez" diye konuştu.

Pakistan Halk Partisi'nden Nedim Afzal Çan ise, nüfuslarında hiçbir değişim olmayan seçim bölgelerinin bile yeniden düzenlendiğini belirterek şöyle devam etti:

Seçim bölgelerinin değiştirilmesinin ne anlamı var? Bu açık şekilde Navaz Şerif'e fayda sağlamak için yapılan bir siyasi mühendislik. Böyle büyük bir hileden sonra özgür seçimden bahsedilemez.

Birçok kişiye göre seçim bölgesi değişikliğinin önemli nedenlerinden biri de hâlâ popüler olan İmran Han'ın partisine verilen desteği bölmek.

2022'de iktidarı kaybettikten sonra hakkında 200'den fazla dava açılan İmran Han geçen ağustosta da tutuklanmıştı. 

Ülkedeki seçim bölgeleri, seçimler öncesinde gerçekleştirilen sayımla belirleniyor.

Seçim kurulu daha önce sayım sonuçlarının beklenmesini gerekçe gösterek seçimleri kasımdan şubata ertelenmişti. Ancak siyasi rakipleri bu yolla sürgündeki Navaz Şerif'e Birleşik Krallık'tan dönerek seçimlere hazırlanması için ilave vakit tanındığını savunuyor.

Pakistan'da önemli bir siyasi güç odağı olan ordunun da Navaz Şerif'in başbakanlığını desteklediği iddia ediliyor.

Seçim bölgeleriyle ilgili yapılan itirazların yüzde 80'ini, seçim kurulunun belli kişiler, gruplar ve partiler lehine hareket ettiği yönündeki şikayetler oluşturuyor.

Gözlem grubu Adil ve Özgür Seçim Ağı'nın çalışmasına göre, teklif edilen seçim bölgesi değişikliklerinin en az 5'te biri, seçmen sayısıyla ilgili yürürlükteki düzenlemelere ters düşüyor.

Adil ve özgür seçimlerle ilgili şüphelerin giderek arttığı Pakistan'da seçim bölgeleriyle ilgili son kararın yarın açıklanması bekleniyor.


Independent Türkçe, Guardian, Wion

DAHA FAZLA HABER OKU