Hamas’ın İsrail’in güneyine yönelik saldırısından bu yana ölen ve kayıp olan yabancılar

Hamas’ın Aksa Tufanı harekatında çoğu çift vatandaşlığa sahip olan yaklaşık 160 yabancı vatandaş hayatını kaybetti

Hamas militanlarının 7 Ekim 2023’te Gazze Şeridi'nden İsrail’in güneyindeki Sderot bölgesine sızmasının ardından kavşaktaki yıkım izleri / Fotoğraf: Reuters

Hamas Hareketi’nin 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıda onlarca yabancı kişi yaralandı ve rehin alındı. Saldırıda bin 400 kişi hayatını kaybetti. Harekete bağlı Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırıya karşı Gazze Şeridi’ne başlattığı ağır bombardımanda ise 2 bin 750 kişi hayatını kaybetti.

Fransız haber ajansı AFP, çeşitli ülke yetkilileri tarafından doğruladığı sayıya göre, çoğu çift vatandaşlığa sahip olan yaklaşık 160 yabancı vatandaş hayatını kaybetti. 

İsrail ordusu dün, Hamas’ın elinde 199 rehinenin varlığını doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu ana kadar bildiklerimiz şunlar:

- ABD: En az 30 ölü ve rehine. ABD Dışişleri Bakanlığı cumartesi yaptığı açıklamada, ölüm koşullarını açıklamadan, en az 30 ABD’linin öldüğünü, 13 vatandaşının hâlâ kayıp olduğu belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, salı günü ‘Hamas’ın elinde bulunanlar’ arasında ABD’lilerin de bulunduğunu duyurdu.

- Tayland: 28 ölü ve 17 rehine. Bangkok’a göre, 28 Taylandlı yaşamını yitirdi, 17 kişi rehin alındı, 16 kişi de yaralandı. İsrail’de çoğu tarım sektöründe çalışan yaklaşık 30 bin Taylandlı bulunuyor.

- Fransa: 19 ölü ve 13 kayıp. Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, pazar günü İsrail ziyareti sonrasında, Hamas saldırısında ölen Fransız sayısının 19 olduğunu ve 13 kişinin kayıp olduğunu duyurdu.

- Rusya: 16 ölü ve 8 kayıp. Rusya’nın Tel Aviv büyükelçiliği tarafından cumartesi günü açıklanan yeni sayıya göre, 16 Rus yaşamını yitirdi, 8 kişi ise kayıp. Büyükelçilik, ‘İsrail vatandaşlığına da sahip en az bir Rus vatandaşının’ Gazze’de tutulduğunu söyledi.

- Nepal: 10 ölü ve bir kayıp. Tel Aviv’deki Nepal büyükelçiliğine göre, 10 Nepalli öldü.

İsrail’de 265 Nepalli öğrenci vardı. Bunlardan 17’si, Hamas saldırısının hedef aldığı Kibbutz Alumim’de ikamet ediyordu.

- Arjantin: 7 ölü ve 15 kayıp. Arjantin Dışişleri Bakanlığı, 7 vatandaşının öldüğünü, 15 vatandaşının da kayıp olduğunu doğruladı.

- Ukrayna: 7 ölü ve 9 kayıp. Kiev, 7 Ukraynalının öldüğünü, 9’unun da kayıp olduğunu açıkladı.

- Kanada: 5 ölü ve 3 kayıp. Kanada hükümeti pazar günü, 5 Kanadalının öldüğünü ve 3 kişinin hala kayıp olduğunu duyurdu.

- Şili: 4 ölü ve bir kayıp. Yetkililer, Şilili bir kadının öldüğünü ve Kibbutz Kissufim’in başka bir sakininin de kaybolduğunu duyurdu.

- Çin: 4 ölü ve 2 kayıp. Pekin, pazartesi günü yaptığı açıklamada, 4 Çinlinin öldüğünü ve ikisinin kayıp olduğunu belirtti.

- Romanya: 4 ölü ve bir kayıp. Romanya, aralarında bir İsrail-Romen askerinin de bulunduğu 4 vatandaşının yaşamını yitirdiğini, bir Rumen vatandaşının ise kayıp olduğunu duyurdu.

- Birleşik Krallık: En az 6 ölü ve 10 kayıp. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, pazartesi günü yaptığı açıklamada, en az 6 İngiliz’in öldüğünü, 10 kişinin ise hâlâ kayıp olduğunu söyledi.

Londra’daki İsrail Büyükelçiliği’ne göre, ölenler arasında bir fotoğrafçı ve İsrail’de ikamet eden 26 yaşında bir adam da vardı.

- Avusturya: 3 ölü ve 2 kayıp. İkisi İsrail vatandaşlığına sahip olan 3 Avusturyalı öldü, iki tanesi hâlâ kayıp.

- Beyaz Rusya: 3 ölü ve bir kayıp. Tel Aviv'deki Belarus büyükelçiliği, 3 vatandaşının ‘trajik koşullar altında’ yaşamını yitirdiğini ve dördüncü bir kişinin de kayıp olduğunu duyurdu.

- Brezilya: 3 ölü. Hamas'ın saldırısında İsrailli-Brezilyalı bir adam ve Brezilyalı bir kadın yaşamını yitirdi.

- Filipinler: 3 ölü ve 3 kayıp. İsrail’deki Filipin Büyükelçiliği, Gazze sınırı yakınındaki bir Kibbutz’a düzenlenen saldırıda, bir kadın ve bir erkeğin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Hükümet ayrıca bir müzik festivalinde bir kadının da hayatını kaybettiğini açıkladı. 3 kişi ise hâlâ kayıp.

- Peru: 2 ölü ve 5 kayıp. Peru Dışişleri Bakanlığı, iki Peru vatandaşının yaşamını yitirdiğini, 5 kişinin de kayıp olduğunu duyurdu.

- Güney Afrika: İki ölü. Güney Afrika hükümeti, cuma günkü açıklamasında, iki vatandaşının öldüğünü duyurdu.

- Avustralya: 1 ölü. Avustralya, çarşamba günü, bir Avustralya vatandaşının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

- Azerbaycan: 1 ölü. Dışişleri Bakanlığı, saldırıda bir Azerbaycan vatandaşının yaşamını yitirdiğini bildirdi.

- Portekiz: 1 ölü ve 4 kayıp. Lizbon, bir Portekiz-İsrail vatandaşının öldüğünü ve çifte vatandaşlığa sahip 4 kişinin daha yaşamını yitirdiğini duyurdu.

- Türkiye: 1 ölü ve 1 kayıp. Ankara, cuma günü, ailesiyle birlikte 1972’den beri İsrail’de yaşayan İsrailli bir Türk’ün yaşamını yitirdiğini, bir başkasının ise hâlâ kayıp olduğunu açıkladı.

- İspanya: 1 ölü ve 1 kayıp. Madrid’e göre İsrail vatandaşlığına sahip İspanyol bir kadın öldü. Şilili yetkililer ayrıca Şilili bir kadınla evli bir İspanyol’un kaybolduğunu açıkladı.

- İsviçre: 1 ölü. İsviçre hükümetine göre, 2004’ten beri İsrail’de yaşayan 70 yaşındaki İsviçre-İsrail çift vatandaşlığı olan bir kişi yaşamını yitirdi.

- Kamboçya: 1 ölü. Punom Pen, Kamboçyalı bir öğrencinin öldüğünü doğruladı.

- Honduras: 1 ölü. Honduras yetkilileri cuma günü, kendi vatandaşlarından birinin yaşamını yitirdiğini doğruladı.

- İrlanda: 1 ölü. İrlanda hükümeti, 22 yaşındaki İrlandalı-İsrailli bir kadının yaşamını yitirdiğini duyurdu.

- Almanya: En az 8 rehine. Alman hükümeti, Hamas tarafından kaçırılan ve Gazze’de tutulan Alman rehinelerle ilgili ‘bilinen 8 vaka’ olduğunu duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı daha sonra her vakanın aynı ailenin üyeleri gibi birden fazla kişiyi kapsayabileceğini söyledi.

- Meksika: 2 rehine. Meksika, iki kişinin rehin alındığını bildirdi.

- Kolombiya: 1 ölü, 1 kayıp. Kolombiya, vatandaşlarından birinin öldüğünü, diğerinin ise kaybolduğunu duyurdu.

Ayrıca çeşitli ülkelerdeki resmi kaynakların doğruladığına göre, İtalya’dan üç, Paraguay’dan iki, Tanzanya ve Sri Lanka’dan ikişer vatandaş kayıp.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU