Türkiye genelinde 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingleri

Mitinglerde belediyelere atanan kayyumlar tepki gördü

Fotoğraf: Twitter / HDP

1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında bugün Türkiye'nin 40 ilinde 60 etkinlik gerçekleştirildi.

İstanbul'da Kartal meydanında düzenlenen mitinge CHP ve HDP milletvekillerinin sıra birçok sivil toplum kuruluş da destek verdi.

Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nin önünde bir araya gelenler, alana yürüyüş düzenleyerek girdi. Kalabalık “Amed halkı yalnız değildir”, “Van halkı yalnız değildir” ve “Mardin halkı yalnız değildir”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Kayyım kaç kaç kaç kadınlar geliyor” ve “Savaşa hayır” sloganları attı.

İstanbul’daki mitingde İçişleri Bakanlığı’nca yerine kayyum atanıp görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün mektubu okundu:

Bugün çok istememe rağmen hakkımdaki davalar nedeniyle imza vermem gerektiği için aranızda bulunamıyorum. Bu gün barış mücadelesi için alanlarda olan her birimiz biliyoruz ki barış, adalet, eşitlikle özgürlük gelecek. İradesine sahip çıkan, kayyumlara teslim etmeyen halkın kararlılığı inadı, örgütlü duruşu ve mücadelesi ile gelecek. Hem ülkemizde hem de bölgemizde çatışma ve savaşa karşı barışı örgütleyeceğiz.

Diyarbakır’da miting

HDP’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Diyarbakır'daki İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge yüzlerce kişi katıldı.

Mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, HDP’li vekiller, Kürt partilerin temsilcileri, TJA ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri, beyaz tülbentli anneler, kadın örgütleri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Mitingde konuşan ESP Eş Genel Başkan Yarımcısı Beycan Taşkıran, HDP’li belediyelere atanan kayyumlara tepki göstererek, “Kürt halkını çökertmekten bahsedenlerin, çöküşünü izliyoruz. Bu yüzden direnişinizi selamlıyoruz. Figen Yüksekdağ’ı, Selahattin Demirtaş’ı, Sebahat Tuncel’i unutturmayacağız. Özgür, eşitlik, barış idealimizin günüdür. Kutlu olsun” dedi.  

7 Haziran seçiminin ardındaki dönemi işaret eden Taşkıran, “Diz çökmedik. Biz diz çökmeyenlerin evlatları olarak, Kürt kadınları olarak, Kürdistan’da ve Türkiye’de onurlu barış için mücadelemizin önemli girdaplarından birindeyiz. Kayyum saldırılarıyla irademiz gasp edildi. Faşizm, sizin iradeniz yok diyor. Biz yıllarıdır direnerek, irademizin varlığını ortaya koyduk. Bundan sonrada mücadele ederek, ortaya koyacak. Bizim barışımız, kayyumla, faşizmle değil, Türkiye halkları ve Orta doğu halklarıyla olacaktır” diye konuştu.

Mızraklı: Seçmen iradesi hiçe sayıldı

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

 Seçmen iradesi hiçe sayıldı. Mızrak çuvala sığmadı, Mızraklı onları boşa çıkardı. Yetmedi, televizyon kanallarında ‘Dağa para gönderiyorlar’ diyor. Yalan söyleyenin, iftira atanın Allah bin kere belasını versin. Bizler bu halkın bir kuruşunu, Allah şahittir, bir kuruşunu heba etmedim. Ama bizden önceki kayyumların neler heba ettiğini bir dakikalık görüntü ile ipliğini pazara çıkardık. Çıkmışlar, talimat aldılar diyorlar. Biz talimat alırız; halktan alırız. Buradaki gençlerden, kadınlardan, çocuklardan talimatımızı alırız. Bizler sözümüzü tuttuk. Biz kent konseylerini kurduk, kadınlarla, gençlerle bu işin istişaresini yaptık. Sokakta gezdik, etrafımızda onlar gibi binlerce koruma olmadan. Bizim sığındığımız tek yer sizin yüreğinizdir.

“Dağa para gönderildi” iddiası

“Dağa para gönderiyorlar” iddialarına ilişkin konuşmasını sürdüren Mızraklı, “Biz borç parasını gönderdik. Kayyumların biriktirdiği 103 buçuk milyon lira borcu gönderdik. İftiraya bak; hesaplarımı var Kandil’e para gönderelim. Biz ne yaptık. Çocuklarla buluştuk. 6 bin çocuğun yaralanabileceği etkinlikler, kurslar düzenlemişiz. Koşuyolu’nda buluştuk, Vedat Aydın parkında buluştuk. Saklamadık, tiyatro etkinlikleri düzenledik. Yaptığımızın hesabını halkın önünde vermeye hazırız. iki tane ihale yaptık, kameralardan izlendi. Yıllar sonra kameralardan ihale oldu. Bütün gerçeklere karşı yine yalana sığındılar. Haklarını yemeyelim, birçok şeyi beceremediler ama yalan imparatorluğunu kurmayı iyi becerdiler” şeklinde konuştu. 

Temelli: Bu sokaklar bizim, asla vazgeçmeyeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de konuşmasında "Kayyum duyuyor musun bizi, korkaklar o beton bariyerlerin arkasına saklanarak bu kenti yöneteceklerini sanıyorlar ama bu kent bu sokaklar bizim asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Temelli şöyle devam etti:

Bunların elinde savaş ve kayyum dışında bir şey kalmamış. Ortadoğu ve Kürt halklarına savaşı dayatıyorlar. Rusya'da Katar'da fuara katılıp silah alıyorlar emperyalistler arasında oyuncak olmuşlar. Akıllarına hiç Kürtlerle barışmak gelmiyor. Bu coğrafyanın kadim hakkı olan Kürtlere bu coğrafyaya barış ettirecek olanlardır. Kürtlerle barış olmadan Ortadoğu'ya barış gelmez.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Van’da da miting

VAN'da, KESK, DİSK, Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile birlikte 20'ye yakın sivil toplum kuruşu ve siyasi partinin oluşturduğu Van Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitingi düzenledi. 

Kazım Karabekir Caddesi'ndeki Musa Anter Parkı'nda düzenlenen mitinge, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Van milletvekilleri ve Sivil Toplum kuruluşları üyeleri katıldı.

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, mitingde yaptığı konuşmada "Buradan Van'dan 1 Eylül vesilesiyle bir kez daha çağrı yapmak istiyorum, Kürtlerin ileri gelenlerine, değerlerine, siyasi partilerine ve bütün kazanımlarına. Gelin birliğimizi gerçekleştirelim. Gelin birliğimizi sağlayalım. 21'inci yüzyılda statüsüz olan Kürtlerin statü sahibi olması için, kendi topraklarında özgürce yaşayabilmeleri için, ülke bütünlükleri içerisinde çözüm geliştirebilmesi için birlik geliştirmemiz lazım" dedi.

Dersim’de miting: Kayyum atamalarının gerekçesine kimse inanmıyor

1 Eylül Dünya Barış günü dolayısıyla Tunceli’de de Seyit Rıza Meydanı'nda açıklama yapıldı. Açıklama öncesi Sanat Sokağı'nda bir araya gelen grup, buradan açıklamanın yapılacağı meydana yürüyüş düzenledi. 

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapılan açıklamada kayyum atamalarına tepki gösterildi.

Açıklamayı okuyan EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, "Savaş çığırtkanlığı ve sınırlara askeri yığınak yapmak nedensiz değildir. 31 Mart seçimlerinde gerileyen, 23 Haziranda yenilen iktidar, krizin ağırlaşmasından dolayı işçi ve emekçilerin tepkisiyle her geçen gün yüz yüze gelmekte, bu tepkilere karşı savaş davullarını ne kadar güçlü çalarsa, işçi ve emekçileri kendi politikalarına çekeceğini düşünmektedir. Çünkü savaş davullarının sesi ne kadar yoğunlaşırsa yoksulluğun, açlığın, sömürünün ve şiddetin pençesindeki milyonlarca işçi-emekçinin sesi o kadar duyulmaz olur. Kriz ikinci plana atılır, işsizlik önemsiz bir konu haline getirilir. İktidar, bu savaşı fırsata çevirmek için, siyasi bir kararla ve yerel seçimler öncesi yağmaya, ranta açarak, milyonlarca lira borca soktukları Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine yeniden kayyum atayarak halkın iradesini gasp etmiştir. Kayyum atamalarının gerekçesinin kimseye inandırıcı gelmiyor" diye konuştu.

CHP liderinden mesaj

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla hazırlanan videoda Şair Nazım Hikmet'in, Davet şiirinden "Yaşamak, bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine" dizelerini okudu.

Birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, videoda 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla şu mesajı verdi:

Biz biriz, biz bütünüz, biz vatanseveriz, biz bayrağımızı seviyoruz. Biz insanımızı seviyoruz, biz insanlarımız arasında hiçbir ayrım yapmıyoruz. Biz görüşü ne olursa olsun, kimliği ne olursa olsun bütün insanlarımızı kucaklıyoruz. Biz toplumda gerginlik istemiyoruz. Biz kavga istemiyoruz. Biz kendi ülkemizde huzur içinde, barış içinde yaşamak istiyoruz.

İçişleri Bakanlığı: 3 gözaltı

İçişleri Bakanlığı, Türkiye genelindeki 60 etkinlikte 3 kişinin gözaltına alındığını duyurdu ve etkinliklere katılımla ilgili bir açıklama yayınaldı:

Etkinlikler kapsamında yapılan açık hava toplantılarına Diyarbakır'da 5 bin kişi, İstanbul'da 2 bin 800 kişi, İzmir'de 2 bin kişi, Van'da bin 400 kişi, Ankara'da 500 kişi, Hakkari'de 200 kişi, Mardin'de 200 kişi, Tunceli'de 130 kişi, Ağrı'da 100 kişi katılmıştır. Etkinlikler kapsamında, bir ilde düzenlenen basın açıklamasında 3 kişi yakalanmıştır. Diğer illerde gerçekleştirilen etkinlikler olaysız bir şekilde sona ermiştir.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU