"Yardım dosyası" Mısır ve ABD arasında tartışmaya neden oldu: Rusya ve Çin’e karşı bir hamle mi?

Cardin, Mısır’daki insan hakları durumunu iyileştirmek için somut, amaçlı ve sürdürülebilir adımlar atılmadığı takdirde Kahire’nin bu yardımdan alıkonulacağını vurguladı

Mısır Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarının oturum aralarında ABD’li mevkidaşı ile yaptığı görüşmede / Fotoğraf: Mısır Dışişleri Bakanlığı

Mısır, Kahire'nin insan hakları alanındaki sicili nedeniyle ABD Kongresi'ndeki temsilcilerin ülkeye yapılan yardımın bir kısmının durdurulması yönünde yaptığı taleplerin ardından Washington yönetiminin yardım dosyasıyla ilgili resmi tutumuna güveniyor.

ABD Senatosu Dışişleri Komitesi'nin yeni Başkanı Demokrat Senatör Ben Cardin, Salı günü Mısır'a yapılan 235 milyon dolarlık askeri yardımı engelleyerek, Mısırlı yetkililere daha fazla mahkumu affetmeleri çağrısında bulundu. Ayrıca Mısır'ın ‘gözaltı öncesi prosedürlerde önemli reformlar yapmasını ve muhalefete, sivil topluma ve bağımsız medyaya daha fazla alan sağlamasını’ talep etti.

Cardin, Mısır’daki insan hakları durumunu iyileştirmek için somut, amaçlı ve sürdürülebilir adımlar atılmadığı takdirde Kahire’nin bu yardımdan alıkonulacağını da vurguladı.

Geçtiğimiz Eylül ayında Washington, Mısır'a gelecek yıl için 1.2 milyar dolar değerinde askeri yardım sağlamayı kabul ettiğini duyurdu.

ABD'nin Mısır'a askeri yardım paketi, herhangi bir kısıtlama olmaksızın 980 milyon dolar değerindeki ilk kısımdan oluşuyor. 235 milyon dolar değerindeki diğer kısım ise Mısır'ın insan hakları alanında ilerleme kaydetmesine bağlı.

Mısır ile İsrail arasında 1979'da imzalanan barış anlaşmasının ardından başlayan ABD yardımı, Kahire ile Washington arasında neredeyse her yıl süren bir tartışmaya yol açıyor. Bu bağlamda Mısır Dışişleri Konseyi Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Büyükelçi Muhammed el Arabi, Mısır ile ABD arasındaki askeri ilişkiler geleneksel ve köklü olmasına rağmen bu tehdidin Mısır'a karşı yıllardır zaman zaman kullanıldığını aktardı.

Arabi, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, ‘Mısır'a gözdağı vermek için yardımın kullanılmasının tekrarlandığını, kabul edilemez olduğunu ve Dışişleri Komitesi Başkanı'nın bu açıklamasının ABD Kongresi içindeki siyasi çalkantıdan ayrı olarak görülemeyeceğini’ vurguladı.

Eylül ortasında Washington, insan hakları dosyasının yönetimine ilişkin çekinceler nedeniyle Kahire'ye yapılacak 85 milyon dolarlık yardımı durdurmaya karar verdi. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır'a daha fazla yardımın durdurulması yönündeki talebi ‘ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarının korunması’ gerekçesiyle reddetti.

Kahire Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Dr. Tarık Fehmi ise Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, yardımı askıya alma tehdidinin kendi içinde yeni olmadığını ve aynı kararların Ürdün veya İsrail'e karşı alınmadığı bir dönemde ‘renkli bir siyasi söylem’ taşıdığına değinerek, bunun Mısır'ın Rusya'ya, Çin'e ve BRICS'e karşı daha liberal politikalar izlediği bir dönemde Mısır'ın durumuna ilişkin bir tedirginlik taşıyan tutum olduğunu aktardı.

Fehmi, ABD senatörünün tutumunun Senato Başkanı'nın yeni görevini üstlenmesi çerçevesinde ortaya çıktığını ancak sonuçta bunun resmi olmayan bir konum olduğunu ve Mısır’ın bu önlemleri durdurabilecek büyük bir nüfuza sahip olduğunu bildirdi.

Mısır resmi olarak ‘siyasi tutukluların’ varlığını reddediyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi muhalefetle ‘ulusal diyalog’ başlatmış ve Nisan 2022'de Cumhurbaşkanlığı Af Komitesi'ni harekete geçirerek mahkumları serbest bırakmaya başlamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU