Et-Tayha geçiş noktasında Şam rejimi ile SDG arasında "açık kapı" politikası

Suriye Demokratik Güçleri aşiret üyeleri için bir çözüm başlattı. Suriye rejimi de kendisini bu tabloya dahil ediyor

Suriyelilerin Münbiç'e ulaşmasını kolaylaştıran ana yollardan biri / Fotoğraf: Sosyal medya

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), geçen ağustos ayının sonundan bu yana bölgedeki Arap aşiretleriyle aralarında yaşanan çatışmanın sonlandırılması için bir kez daha siyasi çözüme kapıyı açık bıraktı.

Bu, Şam'ın Münbiç ile Halep arasındaki et-Tayha geçiş kapısının yaklaşık üç yıldır kapalı olmasının ardından açıldığını duyurmasıyla aynı zamana denk geliyor.

SDG ayrıca, Halep'in doğu kırsalındaki Münbiç şehrinde meydana gelen çatışmalar da dahil olmak üzere Deyrizor ve ülkenin kuzeydoğusunda kontrolü altında bulunan bölgelerdeki son olaylara katılan Arap aşiretlerinin silahlı üyeleri için bir çözüm açıkladı.

Şam rejimi cumartesi günü, Münbiç şehrinin batısında yer alan et-Tayha geçiş noktasının düzenli ordu tarafından yeniden açıldığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu geçit, sivillerin Münbiç, Ayn el-Arab ve Cerablus gibi kırsal bölgelerden Halep'e ulaşmasını sağlıyor.

Halep Belediye Meclisi'nde yer alan bir yetkili, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada, Münbiç'ten Halep'e ve Halep'ten de Münbiç'e gelenlerin sayısının yaklaşık bin kişiye ulaşmasını beklediğini ifade etti.

Yetkili bu geçidin, yolu yaklaşık iki saat kısaltarak yolcuların yükünü hafiflettiğini, geçişin kapatılmasından bu yana ise insanların Rakka'daki et-Tabka geçiş noktasından ayrılarak yaklaşık sekiz saat süren yolculuğa katlandığını vurguladı.

Ayrıca SDG, yaptığı açıklamayla silahlı aşiretlere silahlarını bırakıp hukuki çözümle geri dönmeleri çağrısında bulunurken, bu amaçla bazı telefon numaraları da belirledi.

ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun desteklediği Kürt Özerk Yönetimi'ne cuma gününden bu yana silahların teslimi için 15 gün süre tanındı.


'İnce iplik' koridoru

Münbiç şehrinin güneybatısındaki et-Tayha geçidinin koronavirüs salgını nedeniyle kapatılması Mart 2020'ye kadar uzanıyor.

Zira burada Suriye rejimine bağlı düzenli ordu, Ruslar ve SDG arasında bir dizi askeri gerginlik yaşandı.

Münbiç şehrinin Fırat Nehri'nin 30 kilometre batısında yer alması nedeniyle bölgedeki çok sayıda askeri otorite arasında geniş kırsal alanda çatışmalar tekrarlandı.

SDG liderliğindeki Kürt birlikleri, Ocak 2014'te kentin kontrolünü ele geçiren terör örgütü DEAŞ'ı bölgeden uzaklaştırmak için Uluslararası Koalisyon güçlerinin hava desteğiyle yaptıkları şiddetli çatışmanın ardından Haziran 2016'da kentin kontrolünü ele geçirdi.

Aynı şekilde, Ağustos 2022'de SDG'nin et-Tayha sınır kapısında bir Rus askeri konvoyuna saldırısının engellendiği bir müdahale olayı kaydedildi.

Kürt milislerden birinin Rus askeri aracına ateş açmasının ardından konvoy, Münbiç'in batısındaki es-Saidiyye ve el-Arime üslerine girdi.

Kuzey ve kuzeydoğu Suriye'deki tüm çatışan taraflar arasında, özellikle de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekim 2019 ortasında ordusunun şehre girme niyetini açıklamasının ardından stratejik öneme sahip Münbiç şehrini (Halep şehrine 80 kilometre uzaklıkta) kazanmak için yarış kızıştı.

Bu gelişmeye karşılık Şam rejimine bağlı düzenli ordu, Ankara'nın Suriyeli muhalif grupların desteğiyle başlatabileceği herhangi bir saldırıyı püskürtebilmek için Kürt Özerk Yönetimi ile varılan mutabakatın ardından birliklerinin bir kısmını şehrin dış mahallelerine konuşlandırdı.
 


İnsani amaçlar

Yerel savaşçılardan oluşan Münbiç Askeri Konseyi şehri kontrol ediyor ve Washington ile Ankara arasında yapılan anlaşmaya göre 2018 yılından beri Kürt Özerk Yönetimi'ne bağlı.

Aynı zamanda Türkiye'nin endişelerini hafifletmek ve ortak Türkiye-ABD devriyeleri yürütmek üzere şehrin kırsal kesimlerine de birlikler konuşlandırıldı.

Bu arada Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), et-Tayha geçidinin sivillerin, özellikle de Şam'da tedavi gören hastaların hareketi açısından önemli bir geçiş noktası olduğunu belirtti. SOHR tarafından yapılan açıklamada "6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremin yarattığı ağır insani koşullar nedeniyle geçiş noktasının kapatılması büyük zorluklar yarattı" ifadeleri yer aldı.

Sonuç olarak savaş alanında stratejik bir konuma sahip olan Münbiç, Amerikan, Rus ve Türk nüfuzunun da buluşma noktası.

SDG ise diğer geçiş noktalarının (Semalka, el-Yarbiye, et-Tabka, el-Buasi, el-Akirşi, es-Salihiyye ve el-Hura) karşı tarafı olan et-Tayha da dahil olmak üzere birçok geçiş noktasında nüfuzunu genişletiyor.

SDG, Türkiye destekli Suriye muhalefetinin kontrol ettiği bölgelereyse Avn ed-Daddat adı verilen bir geçiş noktası üzerinden bağlanıyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU