Kosova Dışişleri Bakanı Gervalla-Schwarz: "AB uyarılarımızı dikkate almadı"

"Sırbistan'ın Balkanlardaki gerçekliği anlaması lazım"

Çatışmaların ardından Kosova polisi, sınırdaki devriyelerini yoğunlaştırdı (Reuters)

Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla-Schwarz, Sırbistan sınırındaki güvenlik kaygılarını defalarca dile getirdiklerini fakat Avrupa Birliği'nin (AB) bunları dikkate almadığını söyledi. 

Gervalla-Schwarz, Brüksel merkezli haber sitesi Euractiv'a verdiği söyleşide şu ifadeleri kullandı: 

Aylardır ortaklarımıza ve müttefiklerimize, polisimizin silah dolu araçları durdurduğunu söyledik fakat endişelerimizi dinlemeye hazır olmadıklarını gördük. Bunları kendi açılarından yorumlayarak, sanki diyalog sürecinden çıkmanın yolunu arıyormuşuz gibi algıladıklarını anladık.

Kosova Dışişleri Bakanı, uluslararası kamuoyundan net bir tepki görmediği sürece Sırbistan yönetiminin Kosova'yı istikrarsızlaştırmaya yönelik faaliyetlerini sürdüreceğini savunarak, şöyle devam etti: 

Hiç kimse Kosova'daki kurumların ve Kosova polisinin bu sorunlarla gerektiği gibi başa çıkabileceğine inanmıyordu. Korkmuyoruz, hazırlıklıyız, tetikteyiz çünkü bunun ilk ya da son olmayabileceğini biliyoruz.

Gervalla-Schwarz, Belgrad yönetimiyle diyaloğa açık olduklarını belirtirken, Sırbistan'ın da süreçte kendi üzerine düşeni yapmasının önemli olduğunu söyledi. Bakan, Belgrad'ın "Balkanlardaki gerçekliği anlaması ve ülke sınırlarının artık değişmeyeceğini kabul etmesi gerektiğini" savundu.  

Ne olmuştu?

Kosova'nın kuzeyinde aylardır süren gerginlik, 24 Eylül sabahı çoğunlukla Sırpların yaşadığı Zveçan'ın Banjska köyündeki bir  silahlı grubun düzenlediği saldırıyla yeniden tırmanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir Kosovalı polisin öldüğü saldırının ardından bölgeye operasyon düzenlemiş, çıkan çatışmada üç Sırp öldürülmüş, 6 şüpheli de gözaltına alınmıştı. 

Kosova Başbakanı Albin Kurti, "terör saldırısı" diye nitelediği olaydan Belgrad yönetimini sorumlu tutmuştu. 

AB gerginliği düşürme mesajı verirken, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü de (KFOR) bölgede ek tedbirler almıştı. ABD ise Sırp ordusunun Kosova sınırında geniş çaplı yığınak yaptığını bildirmişti. Priştine yönetimi, Sırbistan'dan sınırdaki tüm birliklerini çekmesini istemiş, Sırp ordusu da birliklerin kısmen geri çekildiğini bildirmişti.

Öte yandan Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, 25 Eylül'deki açıklamasında, Banjska köyüne düzenlenen baskında birçok silah ve mühimmatın ele geçirildiğini duyurmuştu. 

Sveçla, operasyonda Kosova'daki en büyük Sırp partisi konumundaki Sırp Listesi'nin Genel Başkan Yardımcısı Milan Radojicic'e ait belgelerin de bulunduğunu bildirmişti. Kosova, saldırının ardında ABD'nin kara listeye aldığı Radojicic'in olduğunu öne sürmüştü.


Independent Türkçe, Euractiv, AA

DAHA FAZLA HABER OKU