Ronaldo ve kılıç dansı!

Ronaldo ve onun gibilerin bu dansı yapması ve yayması, bu dansın dünyada geniş bir kitleye ulaşması anlamına geliyor

Fotoğraf : Twitter/@AlNassrFC

Portekizli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo, Eş-Şebab takımına karşı oynayan maçta takımı Al Nassr'ın ikinci gölünü attıktan sonra Suudi Arabistan'ın geleneksel kılıç dansı veya ona benzer bir dans yaparak, her zamanki gibi, dünya çapında gündem oldu.

Dans videosu tüm dünyaya yayıldı, birçok küresel medya platformunda ve yüz milyonlara ulaşan hayranlarının hesaplarında yayımlandı.

Buradaki konumuz futbol değil, Ronaldo'nun köklü ve özgün Suudi Arabistan kültür mirasının kalbinde yer alan bir dansı yaparken görüntülenmesinin yarattığı etkidir.

Dahası BBC'nin haberine göre sosyal medyada kullanıcılar kılıç dansının Brezilya'nın samba dansının şöhretiyle yarışma, tribünlerde ve küresel etkinliklerde yayılma ihtimalini de sorguladılar.

Ronaldo'nun dünya yıldızlarının Suudi Arabistan Ligi'ne katılma sürecini başlatmasının üzerinden çok geçmedi. Kendisi de Aralık 2022'de Suudi Arabistan'ın Al Nassr kulübüne katıldı.

Brezilyalı Neymar, Fransız Benzema ve diğerleri gibi Suudi Arabistan Futbol Ligi'nde oynamaya başlayan diğer ünlü yıldızların etkisinden ise henüz bahsetmedik.

Bu, Suudi Arabistan kültürünün incilerini sergilemek ve onları insanların geneline, özellikle de Ronaldo, Neymar, Benzema ve diğerlerinin rol model oldukları gençlere yaklaştırmak için iyi bir fırsat.

Evet, kılıç dansı daha önce de biliniyordu ve 2015 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınmıştı.

Ama bu sadece ilgili kişileri ilgilendiriyordu. Gelgelim Ronaldo ve onun gibilerin bu dansı yapması ve yayması, bu dansın dünyada geniş bir kitleye ulaşması anlamına geliyor.

Bu ise, Suudi Arabistan kültürünün değerlerinden birini yaygınlaştırmak açısından çok değerlidir ve bu yaygınlaştırmanın maddi ve manevi faydaları vardır. Ama bu uzun bir konudur.

Kılıç dansı, araştırmacıların oy birliğiyle Arabistan'ın merkezindeki Necd şehrinde ve aslında tüm Körfez ülkelerinde tarihsel olarak meydan okuma anları, yardım çağrısı ve zafer sonrası sevinçle ilişkilendirilen tarihi bir danstır.

Coşkulu şiirler, davulların heyecan verici sesi, büyüleyici kılıç oyunları, tüfeklerin zarif bir şekilde havaya fırlatılması, bayrağa sığınmak, kılıç dansının ayrıntılarıdır.

Bu dans, Şubat 2006'da Suudi Arabistan'da okullarda beden dersi müfredatının bir parçası haline geldi.
 


Araştırmacılar, Memluk döneminde yaşayan Mısırlı tarihçi İbn Fadlallah el-Umari'nin (ölüm tarihi: MS. 1349) 'Masalik el-Absar' adlı kitabında, Hicri 7'nci yüzyılda Medine yakınlarında Zubeyd kabilesiyle birlikte yaşadığı dönemde tanık olduğu kılıç danslarını zikrettiğini aktarıyorlar.

Umari'nin anlattığına göre Şam Sultanı'nın Tatarlara karşı kendilerinden yardım istemesi üzerine Zubeyd kabilesinin adamları Şam'a savaş dansı yaparak gelmişlerdi.

Merhum Suudi Arabistanlı yazar Şeyh Abdullah bin Hamis, kendisine ithaf ettiği kitabında kılıç dansını şöyle anlatıyor:

İş ciddileşip savaş noktasına geldiğinde, tahammül sınırlarını aştığında, haberci savaş çağrısının duyulup etrafında toplanılması için yüksek sesle el-Beşine ya da el-Horba söylemeye başlar (ç.n: kılıç dansında şiirler birlikte söylenir, bir türü olan el-Horba'da ise sadece bir kişi tarafından söylenir).

Necd şairleri kılıç dansı için güzel şiirler yazmış ve bunlarla ünlenmişlerdir. Bunlar arasında şunları sayabiliriz:

Unayza Emiri Zamil es- Selim, Muhammad el-Avni, Şakra Emiri Abdurrahman el-Bavardi, İbrahim el-Kadi, Nasır el-Arini, İbn Dahim, es-Sugayyir, el-Huti, İbn Safyan ve diğerleri.

Bu, Arap Yarımadası'nın evlatlarının meydan okumalarda ve savunma anlarında kendini ortaya koyan ve değerini gösteren yerel mirasının ve vicdanının kalbinden bir tablodur.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU