ABD'ye giren 10 Özbek'i arayan FBI, Türkiye'yle temasa geçti

Ülkeye dağılan göçmenlerin IŞİD bağlantısı endişe yarattı

Meksika sınırından her gün 3 bin ila 6 bin düzensiz göçmenin geçiş yapmaya çalıştığı biliniyor (Reuters)

ABD'de 10'dan fazla Özbek vatandaşının IŞİD'le bağlantılı bir insan kaçakçısı tarafından ülkeye sokulması FBI'ı harekete geçirdi.

CNN'e konuşan ABD'li yetkililer, konunun çok ciddiye alındığını ve Joe Biden yönetiminden üst düzey isimlere konuyla ilgili istihbarat raporu sunulduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Göçmenlerin birkaç ay önce ABD'ye giriş yaptıktan sonra ülkenin farklı bölgelerine dağıldığı, FBI'ın bu kişileri bulmak ve kimliğini tespit etmek için çalıştığı ifade edildi.

Konuyla ilgili Ulusal Güvenlik Konseyi'nden  (NSC) CNN'e gönderilen açıklamada, belirli bir terör tehdidinin bulunmadığı ancak grup içindeki bazı kişilerin suça karışma ihtimali nedeniyle daha önce "yakından izlendiği" ifade edildi.

Açıklamada, aranan grup içinden herhangi bir kişinin gözaltına alınmasına neden olacak kadar kanıt bulunmadığına da dikkat çekildi.

CNN'in haberinde Özbek grubun sınırı geçtikten sonra iltica başvurusunda bulunduğu ve istihbarat veri tabanının kişilerle ilgili herhangi bir uyarı vermediği belirtilirken, bu kişilere bir mahkeme tarihi verilerek serbest bırakıldıkları bilgisi aktarıldı.

FBI, Türk yetkililerle temasa geçti

Serbest bırakılmalarının ardından Özbek göçmenleri ABD'ye getiren insan kaçakçılığı şebekesinden en az bir kişinin IŞİD'le bağlantılı olduğunun anlaşılması FBI'ı harekete geçirdi.

Ülke genelindeki bürolarını ve saha ajanlarını harekete geçiren FBI'ın, IŞİD'le bağlantılı olduğu iddia edilen insan kaçakçısının  Türkiye'de tutuklu bulunduğunu tespit ettiği ve bunun üzerine Türk yetkililerle temasa geçerek konuyla ilgili bilgi talep ettiği iddia edildi.

CNN'e konuşan kaynaklar, Türk yetkililerden konuyla ilgili ABD'deki soruşturmaya fayda sağlayabilecek bilgilerin edinildiğini öne sürdü.

Kaynaklar IŞİD'le bağlantılı olduğu öne sürülen kişinin örgüt adına çalışan bir militandan daha çok bir sempatizan olduğuna inanıldığını belirtti.


Independent Türkçe, Guardian, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU