ABD Tarım Bakanlığı, 2024 yılı tahıl üretimi tahminlerini içeren bir rapor yayımladı

Krizin devam edeceğine dair göstergeler arasında, buğday, mısır ve arpa üretiminde düşüş; pirinçte ise hafif artış tahminleri var

ABD Tarım Bakanlığı, Ukrayna'nın buğday ihracatının 10,5 milyon tona gerilemesini bekliyor / Fotoğraf: AFP

Rusya'nın yaklaşık bir ay önce, özellikle küresel tahıl üretim ve tüketim sahnesindeki yeni değişikliklerle, Karadeniz'den güvenli tahıl geçişine ilişkin anlaşmadan çekildiğini duyurmasından bu yana küresel endişeler devam ediyor.

En son yayımlanan ABD Tarım Bakanlığı raporu, başta buğday, mısır ve pirinç olmak üzere, küresel tahıl üretimi ve tüketimine ilişkin tatmin edici olmayan bir tablo çiziyor.

Rapor, 2024 hasat sezonunda üç tarımsal emtianın üretim ve tüketim beklentilerinde şiddetli hareketlere işaret etmiyor.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) aracılık ettiği tahıl anlaşması, Ukrayna'nın Chornomorsk, Odessa ve Yuzhny limanlarından 33 milyon ton tahıl ve diğer tarım ürünlerinin geçişine izin verdi.

Tahıllar, anlaşma kapsamında ihraç edilen ana mal oldu.

Anlaşma, Çin, Avrupa Birliği (AB), Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın aldığı ihracatın çoğunluğunu oluşturan 8,9 milyon ton buğday ve 16,9 milyon ton mısırı içeriyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buğday ihracatı düşüyor

Ancak son haftalarda Rusya'nın Odessa ve Tuna Nehri limanlarına saldırıları ve altyapının hasar görmesi nedeniyle, Avrupa'nın 'ekmek sepeti' olarak bilinen Ukrayna'nın üretimine ilişkin belirsizlik artıyor.

ABD Tarım Bakanlığı, Temmuz 2022'den geçen hazirana kadar olan dönemde 16,8 milyon ton olan Ukrayna'nın buğday ihracatının 2023-2024 sezonunda 10,5 milyon tona düşmesini bekliyor.

Ayrıca Ukrayna mısır ihracatının 28 milyon tondan 19,5 milyon tona gerilemesini bekliyor.

ABD Tarım Bakanlığı'nın geçen ay 796,6 milyon ton olarak yaptığı dünya buğday üretimi tahmininin Ağustos ayında 793,3 milyon tona gerilemesi bekleniyor.

Çin'in üretiminin 137 milyon tona, Avrupa'nın 135 milyon tona, Kanada'nın 33 milyon tona ve İngiltere'nin 15 milyon tona gerilemesi bekleniyor.

Brezilya'nın ise üretiminin geçen ay 10 milyon olan tahminden 10,3 milyon tona çıkması bekleniyor.

ABD Tarım Bakanlığı, Mısır'ın 8,87 milyon ton, İran'ın 14 milyon ton, Pakistan'ın 28 milyon ton ve Avustralya'nın 29 milyon ton olan üretim beklentilerini sürdürdü.

Bakanlığın geçen ayki verilerine göre, 2024 sezonunda beklenen buğday tüketimi açısından Çin, 153 milyon tonluk önceki beklentilerin altına inerek 152 milyon ton seviyesine kaldı.

AB ise 109,5 milyon tondan 107,5 milyon tona indi. Türkiye'nin buğday tüketiminin geçen ayki 21,3 milyon tondan 21,4 milyon tona çıkması beklenirken, yine önceki tahminlere göre, Mısır'ın tüketiminin 20,7 milyon tonda, Cezayir'in 11,5 milyon tonda ve Fas'ın 10,6 milyon tonda kalması bekleniyor.


Pirinç bol

Temmuz ayında 520,7 milyon ton olan dünya pirinç üretiminin ağustos ayındaki tahminlere göre hafif bir artışla 520,9 milyon tona çıkması bekleniyor.

Çin'in 149 milyon ton, Hindistan'ın 134 milyon ton, Bangladeş'in 37 milyon ton, Endonezya'nın 34,4 milyon ton, Tayland'ın 27 milyon ton ve Mısır'ın 3,7 milyon tonluk üretim beklentileri değişmedi.

Pirinç tüketimindeyse Bangladeş'te 38,2 milyon ton, Endonezya'da 35,2 milyon ton, Tayland'ta 16,4 milyon ton, Nijerya'da 7,6 milyon ton ve Mısır'da 4,1 milyon ton oranlarının sabit kalması bekleniyor.

Vietnam'da ise tüketimin 21,5 milyon tona gerilemesi bekleniyor.

En büyük pirinç ihracatçısı olan Hindistan, 20 Temmuz'da küresel pirinç ihracatının yaklaşık yüzde 40'ına katkıda bulunan ve 140'tan fazla ülkeye satılan beyaz pirincin ihracatını yasakladı.

Yasağın bir sonucu olarak, toplam pirinç ihracatı tahmini geçen ayki 22,5 milyon tondan 20,5 milyon tona düşürüldü.

Küresel pirinç pazarı, Hindistan'ın ürünü iç piyasada uygun fiyata sağlamak için ihracatı kısıtlama kararıyla şok edici bir darbe aldı.

Hindistan'daki pirinç fiyatı, geçen yılın Ekim ayından bu yana yüzde 30'dan fazla artış kaydetmesinin ardından ihracat yasağı sayesinde sakinleşti.

Bu aynı zamanda Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında buğday ve mısır gibi diğer tahılların fiyatlarındaki dalgalanmalardan ayrılan tarımsal emtianın da oynaklık döngüsüne katılmasının bir göstergesi.
 


Daha az mısır verimi

ABD Tarım Bakanlığı'nın raporuna göre dünya mısır üretiminin geçen ayki 1,224 milyar tonluk tahminden 1,213 milyar tona gerilemesi bekleniyor.

Zira Ukrayna ve Kanada'nın üretim artışına karşılık Çin, Rusya ve ABD'nin üretimi azaldı.

Bir yandan da Mısır ve Cezayir'deki azalmayla birlikte, küresel ithalatın gerilemesi tahmin ediliyor. Mısır tüketiminin ise Mısır'da 15,2 milyon tona, AB'de 79,5 milyon tona, Rusya'da 10,6 milyon tona gerilerken, Kanada'daysa 15,7 milyon tona yükseleceği öngörülüyor.

Raporda, 2024 sezonunda beklenen arpa üretimine de dikkat çekiliyor.

145,7 milyon tona ulaşması beklenen geçen ayki tahmine göre küresel üretimin 142,6 milyon ton olduğu tahmin ediliyor.

Bu rakamın büyük bölümü 48,4 milyon tonla AB'den, 19 milyon tonla Rusya'dan ve 10 milyon tonla Avustralya'dan geliyor.

Arpa tüketimin ise AB'de 44,3 milyon ton, Rusya'da 15 milyon ton, Çin'de 9,4 milyon ton ve Suudi Arabistan'da 4,1 milyon ton seviyelerine çıkarak artması bekleniyor.

Başta gübre olmak üzere üretim girdilerinin yüksek maliyetleri ışığında ve Karadeniz bölgesindeki çatışmalar daha uzun süre devam ettikçe, tahıl üretimine ilişkin beklentiler açısından genel olarak tablo iç karartıcı olmaya devam edecek gibi görünüyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU