Erdoğan: Türk Hava Kurumu’nda rezillik diz boyu, masaya yatıracağız

Rusya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Beştepe’deki Adli Yıl Açılış Töreni’ne yönelik tartışmadan kayyumlara kadar birçok soruya cevap verdi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki son haftalarda yaşanan orman yangınlarında Türk Hava Kurumu’na (THK) ait söndürme uçaklarının kullanılmamasıyla ilgili tartışmaları değerlendirdi. Erdoğan, THK’nın ‘mezarlığa döndüğünü, rezilliğin diz boyu’ olduğunu söylerken "Şimdi büyük ihtimalle şurada birkaç gün içerisinde orayı da masaya yatıracağız. Yani bu Türk Hava Kurumu ile bir yere varamayız” dedi.

Erdoğan, Rusya dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"THK ile bir yere varamayız"

Erdoğan, son günlerde yaşanan orman yangınlarının ardından THK üzerinden yürütülen tartışmayla ilgili şu yorumu yaptı:

Şu anda bir olay daha çıktı ortaya; Türk Hava Kurumu (THK) meselesi. Türk Hava Kurumu'nun arkasında kim var? CHP'li milletvekili. Onun arkasında CHP. Bunu savunuyorlar ve 'Bakanlık neden Türk Hava Kurumu ile çalışmıyor?' diyorlar. Yahu bu adam zaten mezarlığa dönüştürmüş Türk Hava Kurumu'nu. Oradaki uçakların motorları, pervaneleri yok. Yani rezillik diz boyu. Şimdi büyük ihtimalle şurada birkaç gün içerisinde orayı da masaya yatıracağız. Yani bu Türk Hava Kurumu ile bir yere varamayız.

Feyzioğlu'nun istediği haklar verilecek

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’deki avukatların yüzde 90’ına yakınını temsil eden baroların Beştepe’de düzenlenecek olan Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılmama kararının ardından külliyedeki törende bulunacak olan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’na yönelik eleştirileri de değerlendiren Erdoğan, şunları söyledi:

Bunun da öncesinde Türkiye Barolar Birliği'nin yargı ile ilgili yeniden yapılanmasına yönelik yapılan bir toplantıya gelmesinden daha doğal ne olabilirdi. Kaldı ki bundan önce bütün barolar hemen hemen kahir ekseriyetiyle bu toplantılara katıldılar katılıyorlardı. O zaman sesi çıkmayanların sesi şimdi niye çıkmaya başladı? Kaldı ki Sayın Feyzioğlu ciddi bir mücadele ile bir defa Barolar Birliği mensuplarına yönelik birçok hakları da talep etti bizden. Biz de o hakları doğru bulduk ve şu anda arkadaşlarımı onları vermenin hazırlıklarını yapıyorlar.

“Feyzioğlu talep etti, ben yeşil pasaport almıyorum diyecekler mi?"

Bunlardan en önemlisi, mesela avukatlara yeşil pasaport meselesi. Şimdi bunu alacaklar. 'Metin Feyzioğlu talep etti de yeşil pasaportu aldı diye ben almıyorum' diyecekler mi acaba? Bunun dışında yine bazı haklar var. Bu konuları Metin Bey getirdi önümüze. Biz de doğru bulduk, onlar da verilecek. 'Hayır' diyecekler mi? Demeyecekler. Bu konuda Sayın Feyzioğlu dik duruyor. 'Ben görevimi yapıyorum' diyor. Ama öyle ideolojik bir saplantı var ki, öyle ideolojik bir kafa yapısı var ki… Çirkin çirkin yakıştırmalar yapıyorlar. İşte bakan yapacakmışım, şöyle böyle olacakmış. Baro başkanlığı seviyesine gelmiş insanların bu tür yaklaşımlar içerisine girmesini anlamak mümkün değil.

Kayyum eleştirisine tepki: Bu kadar cehalet olmaz

NTV'nin aktardığına göre Erdoğan ayrıca Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlıklarına kayyum atanmasıyla ilgili olarak da şu yorumu yaptı:

Malum; üç tane teröre bulaşmış belediye başkanını idari bir kararla görevden aldık. Niye aldık? Çünkü bunlar, fakir fukaranın garip gurebanın alın terini, vatandaşımıza hizmet üretsinler diye belediyelere dağıtılan vergileri illeri için harcamak yerine bakıyorsunuz Kandil'e gönderiyor. Kandil'de bunlar kurşun oluyor. Bunlar tespitli. Biz bunları nasıl olur da hala o makamlarda tutarız. Bir başka önemli nokta daha var. Bu çok daha da ileri. Mesela diyorlar ki -diyen de CHP- 'madem bunlar terör suçlusuydu, o zaman bunları niye aday yaptınız?' Bu kadar büyük cehalet olmaz. Belirlenen süreler içerisinde eğer hakikaten bunların aday olmasına mani bir suç varsa ve bu ilçe ya da il seçim kuruluna gelmişse veya Yüksek Seçim Kurulu'na gönderilmişse ona müdahale imkanı doğar. Eğer bu oraya gitmemişse müdahale imkanı doğmaz.

“Seçim öncesi bitirilmesi lazım"

Erdoğan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yeni bir çalışma yapılması için talimat verdiğini belirterek şunları aktardı:

Bu çalışmayla birlikte de bu işin önünü çok daha rahat kesebiliriz. Nedir o? Ta beldeden, ilçe ve ile kadar seçim öncesi yapılacak olan ve adayların hakikaten herhangi bir suçu olup olmadığının, adaylığına mani hal olup olmadığının daha önceden soruşturulması, bitirilmesi lazım. Yani şimdi yaptığımız soruşturma, kovuşturma meselesinin o zaman yapılması bitirilmesi lazım. Eğer bu o zaman yapılırsa zaten mesele kalmaz.

Ahmet Türk’e: Kusura bakmasınlar, yutamayız

Erdoğan, görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk için da şunları söyledi:

Şimdi düşünün; Mardin Belediye Başkanı çok enteresandır. Neymiş, hastaymış. Hasta olduğu için adli kontrolle cezaevinden bırakıldı. Bu kişi neydi? Mahkum değildi ama tutukluydu. Adli kontrolle serbest bırakıldığı halde Ankara-İstanbul yolunda ana muhalefetin başıyla beraber yürüyüş yaptı. Hasta hasta! Kusura bakmasınlar bunları da göz göre göre yutamayız. 

Yeni kayyum iması

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

Diyarbakır aynı. Van aynı. Bunların dışında göreceksiniz, inşallah Meclis açıldığı andan itibaren bu noktada önümüzde birçok dosyalar var. Bu dosyaların hepsi masaya yatacak. Ondan sonra da Meclis gereken kararını verecektir. Benim seçim öncesi kampanyalarda söylediğim şeyler var. Siz zannediyor musunuz şu anda belediye başkanı olanların birçoğu hakkında herhangi bir soruşturma, kovuşturma veyahut mahkeme dosyaları çıkmayacak. Çıkacak. Bunlar bizim duygusal olarak vereceğimiz kararlar değil. Yargı verecek kararları. Yargı ne karar verirse verecektir.

“Boşuna Rusya’ya gelmedik"

Erdoğan, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasıyla ilgili nihai kararı beklediklerini belirtti ve "Onların nihai kararını da öğrendikten sonra adımlarımızı atacağız. Yani biz şu endişeyi taşımıyoruz; 'Acaba bu olmazsa ne olur?' diye bir şey yok. Her şey olur. Temin edebileceğimiz pazarlar çok” dedi.

Erdoğan, Rus üretimi Su-35 VE Su-57 uçaklarının F-35’e alternatif olabileceğini de söyledi:

Niye olmasın? Boşuna gelmedik buraya. 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU