Cunta yönetimine verilen süre doluyor: Fransa'dan Nijer'e askeri operasyona destek

Fransa yönetimi ülkedeki askerlerini çekmeyi reddetti

Nijer'de darbe destekçileri tarafından düzenlenen gösteride Fransa karşıtı sloganlar atılmıştı (AFP)

Batı Afrika Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi ülkelerin Nijer'deki cunta yönetimine verdiği süre bugün itibariyle dolarken, Fransa yönetimi Nijer'e yönelik olası bir askeri müdaheleyi desteklediğini duyurdu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Nijer'in geleceği ve tüm bölgenin istikrarı tehlike altında" ifadeleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta ECOWAS üyesi ülkeler, cunta liderlerine bir hafta süre vererek ülkedeki demokratik düzenin yeniden tesis edilmesini ve seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un yeniden göreve getirilmesini istemiş, aksi takdirde askeri müdahalede bulunulabileceğini duyurmuştu.

Blok üyesi ülkelerin temsilcilerinden oluşan bir heyet perşembe günü Nijer'e bir ziyaret düzenleyerek darbecilerle bir araya gelmişti. Ancak bu ziyaretten kısa bir süre sonra cunta yönetiminden yapılan açıklamada, Nijer'e yönelik herhangi bir müdahaleye anında yanıt verileceği duyuruldu.

Bu açıklama taraflar arasında yürütülen görüşmelerde mesafe alınamamasının bir işareti olarak yorumlandı.


Fransa askerlerini çekmeyi reddediyor

Nijer'deki darbe yönetimi Fransa'ya yönelik maden ihracatını durdururken, Paris yönetimiyle yapılan tüm askeri işbirliği anlaşmalarını da iptal etti.

Ancak ülkede 1500 askeri bulunan Fransa, bunları geri çekmeyi reddediyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Batı Afrika ülkesiyle yapılan anlaşmaların Nijer'in meşru yetkilileriyle yürütülen müzakereler sonucunda imzalandığını ve cunta yönetimi tarafından iptal edilemeyeceğini savunuyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, cunta yönetiminin başarısız olması için ECOWAS'ın tüm çabalarını destekleyeceklerini söyledi.

Darbecilere verilen sürenin dolmak üzere olduğunu hatırlatan Colonna, demokratik düzenin yeniden tesis edilmemesi durumunda askeri müdahale tehdidinin "çok ciddiye alınması gerektiğini" ifade etti.


Independent Türkçe, CNN, RT

DAHA FAZLA HABER OKU