Karar Genel Yayın Yönetmeni kadına şiddet için radikal değişim çağrısı yaptı: Dini söylemin revizyon ihtiyacı var

Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, Kadınların şiddetten korunmasının ancak toplumsal değer yargılarının radikal biçimde değişmesiyle mümkün olduğunu söyledi

Fotoğraf: Pexels

Karar Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, “Erkeğin kadını öldürme hakkı” isimli köşe yazısında Emine Bulut’un eski eşi tarafından öldürülmesi olayının, toplumun kadına yönelik şiddet konusundaki tahammül sınırını yıktığını belirterek, sadece tepki göstermenin veya caydırıcı cezalarla yeterli olmayacağını söyledi.

“Dini söylemin revizyonu ihtiyaç durumunda”

Kadınların şiddetten korunmasının ancak toplumsal değer yargılarının radikal biçimde değişmesiyle mümkün olduğunu ifade eden İbrahim Kiras, dini söylemlerin revizyona ihtiyacı olduğunu söyleyerek şunları söyledi:

Demek ki kadınların şiddetten korunması ancak toplumsal değer yargılarının radikal biçimde değişmesiyle mümkün. Bunun da bir toplumsal seferberlik anlayışı içinde ele alınması ve gerek konvansiyonel eğitim sistemi içinde gerekse bir başka eğitim sistemi olan medya alanında ortak bir çabayla radikal adımlar atılması gerekiyor. Bu çerçevede dini söylemin revizyonu da bir ihtiyaç durumunda. Zira toplumsal değer yargılarının ve geleneklerin dinin hükmü gibi anlaşılması en önemli problem kaynaklarından biri.

"Asıl sorun zihniyet meselesinde"

Asıl sorunun özellikle “zihniyet” meselesiyle ilgili olduğunu ifade eden Kiras, “Kadına yönelik şiddetin kaynağında toplumun ciddi bir bölümü tarafından ‘erkeğin kadına karşı şiddet uygulama hakkı’nın tanınmış olması yatıyor. Bu da temelde erkek-kadın ilişkisinin ‘sahiplik’ ilişkisi olarak görülmesine dayanıyor. Böyle olunca ‘boşanmak isteyen eşine şiddet uygulayan erkek’ veya ‘boşandığı kadının yeniden evlenmesine tahammül göstermeyen koca’ örnekleri ortaya çıkıyor.” İfadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan "İslam güncellenmeli" demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 8 Mart 2018’de Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı konuşmada, "Din adamı olarak ortaya çıkıp da kadınla ilgili çok farklı açıklamalarda bulunup dinimizde kesinlikle yeri olmayan bazı içtihatta bulunan kişiler ortaya çıkıyor. Bunlar ya bu asırda yaşamıyorlar, çok farklı bir dünyada yaşıyorlar. Çünkü İslam'ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar. İslam'ın hükümlerinin güncellenmesi var. Siz İslam'ı 14 asır öncesi hükümleri ile bugün uygulayamazsınız. Beni birçok hocaefendi tefe koyacak o ayrı mesele. Rabbim bizi tefe koymasın" ifadelerini kullanmıştı.

Bu açıklamadan sonra Erdoğan birçok çevreden eleştiriye maruz kalmış ve sonrasında bir açıklama daha yapmıştı. Erdoğan açıklamasında “dinde reform” yapmak gibi bir niyetinin olmadığını belirterek “"Hiç kimsenin böyle bir kafa karışıklığı yaratmaya, dinimizi karikatürize etmeye hakkı yoktur. Bizim isyanımız işte bu hadsizlikleredir. Biz dinde reform aramıyoruz ama önüne gelen böyle çıkıp da kadınlarla ilgili, genç-yaşlı bunlarla ilgili, ileri geri bu tür konuşmaların İslam’a getirdiği lekeyi görmezden gelemeyiz” demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU