Cumhurbaşkanı Erdoğan "Meşru müdafaa hakkımız var" demişti, İdlib'deki bir gözlem noktasına daha saldırı

"Çatışmasızlığı izlemek" amacıyla kurulan gözlem noktalarından biri daha saldırıya uğradı. Batı Hama'daki 10 numuralı gözlem noktasının yakını vuruldu. Saldırıda can kaybı yok. AA ise saldırıyı yalanladı

Saldırıya uğrayan 10 numaralı gözlem noktası Hama'nın batısındaki Şir Mağar'da kuruldu / Fotoğraf: Twitter

İdlib'de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait 10 numaralı gözlem noktasına saldırı düzenlendi.

Yerel kaynaklara göre saldırı bir savaş uçağı tarafından gerçekleştirildi.

Saldırıya uğrayan gözlem noktası Hama'nın batısındaki Şir Mağar bölgesinde kurulmuştu.

Saldırıda can kaybının yaşanmadığı öğrenildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önceki saldırılarda kayıplar yaşandı

Bu nokta dahaya önce de tam karşısında konuşlanan ve kontrolü Esad yönetimi, Rusya ve İran destekli paramiliter gruplar tarafından sağlanan bölgeden saldırılar yapıldı.

Milli Savunma Bakanlığı, 27 Haziran'da yapılan saldırıda 1 askerin şehit olduğunu, 3 askerin ise yaralandığını duyurmuştu.

Esad rejiminin Rusya hava kuvvetleriyle ortaklaşa düzenlediği İdlib harekatı devam ediyor.

 

 

9 no'lu noktaya intikal hattı kesildi

Bu harekat bölgedeki sivil kayıplarını arttırırken TSK'nın çatışmasızlığı gözlemek için kurduğu gözlem noktalarını da tehdit ediyor.

Hafta başında İdlib güneyinde bulunan Han Şeyhun'un ele geçirilmesi ve M5 otoyolu bağlantısının Esad güçleri tarafından kontrol edilmesiyle Morek'te bulunan 9 numaralı gözlem noktasına ikmal ve intikal hattı kesilmişti.

Bu noktaya takviyeye giden 28 araçlık bir TSK konvoyu Morek'e ulaşamadı.

Erdoğan'dan Putin'e "meşru müdafaa" vurgusu

Surman'da bulunan 8 no'lu gözlem noktası da yine bu hafta saldırıya uğradı.

Dün Rusya'da Vlademir Putin ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sahadaki durumun TSK mensubu askerlerin can güvenliğini riske attığını dile getirdi.
 

 

"Meşru müdafaa hakkımız, özellikle sınırlarımız boyunca bizi müdafaaya sevk etmektedir" diyen Erdoğan, "Tabii gereken adımları da gereken zamanda atmak durumundayız. Ülkemizin bu konudaki kararlılığını değerli dostum Putin'e de bizzat ifade ettim. İdlib'de sükunetin sağlanması için Astana ruhu çerçevesinde çalışmaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguladım"ifadelerini kullandı.

Geçitiğimiz hafta takviye konvoyları gönderildi

TSK, geçtiğimiz hafta İdlib'de kurulan gözlem noktalarına çok sayıda zırhlı araç, personel, personel taşıyıcı ve mühimmat taşıyan askeri konvoy göndermişti.

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde Astana anlaşmaları kapsamında TSK'ya ait 12 adet gözlem noktası bulunuyor. 

Rusya, İdlib'deki saldırılara rejime destek vermek için aktif şekilde katıldığı için Astana Mutabakatı'nı ihlal etmekle siçlansa da Rusya bu suçlamaları reddediyor.

Rusya: Anlaşmayı ihlal etmedik

Lavrov geçtiğimiz hafta Şam yönetimine bağlı güçlerin Han Şeyhun'u ele geçirmesinin ardından katıldığı bir basın toplantısında Türk ve Rus askerlerin ortak devriye düzenlemesini önerdiklerini ancak bunun mümkün olmadığını" öne sürdü. 

Lavrov, "Alınan bütün önlemlere rağmen İdlib bölgesinden Türk gözlem noktaları üzerinden saldırılar devam etti, hatta daha sıkılaştı. Elbette bu tür eylemleri engellemek için Suriye ordusu ve Rus hava üssünün bulunduğu yerde saldırılar düzenlendi. Hiç kimse, hiçbir zaman, teröristlerin saldırılarına cevap verilmeyeceği konusunda anlaşmadı" dedi.

AA: Saldırı iddiası gerçeği yansıtmıyor

Anadolu Ajansı ise Türk gözlem noktasına saldırı yapılmadığını iddia etti. Ajans güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde söz konusu iddialar gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU