İzmir Orman Bölge Müdürlüğü: Türk Hava Kurumu iki misli fiyat istediği için yangın uçağı kullanılamadı

Mehmet Erol: Onun yerine her uçak için fazladan helikopter kiralayarak yangınla mücadelede zaaf söz konusu olmadı

Fotoğraf: AA

Türk Hava Kurumu'na (THK) ait yangın söndürme uçaklarının kullanılmamasıyla ilgili konuşan İzmir Orman Bölge Müdür Vekili Mehmet Erol, "THK helikopter ihalesine girdi, ihalede başka firma kazandı. Çok yüksek rakam verdi. Uçak da öyle. Aynı rakam üzerinde mutabık olmamıza rağmen iki misli fiyat istediği için uçak kullanılamadı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ege Bölgesi Sanayi Odasının (EBSO) ağustos ayı olağan meclis toplantısına katılan Erol, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erol, “Uçak olsaydı söndürme çalışmalarında uçakları tercih eder miydiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Tabi bunlar ihale konusu. THK helikopter ihalesine girdi, ihalede başka firma kazandı. Çok yüksek rakam verdi. Uçak da öyle. Geçtiğimiz yıllarda ödediğimiz rakam var. Aynı rakam üzerinde mutabık olmamıza rağmen iki misli fiyat istediği için uçak kullanılamadı. Onun yerine her uçak için fazladan helikopter kiralayarak yangınla mücadelede zaaf söz konusu olmadı.

Orman Bakanı ne demişti?

İzmir Karabağlar’da 54 saat süren yangından sonra yangın söndürme uçaklarının neden kullanılmadığına dair eleştirilere yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli şunları söylemişti:

 Geçen seneden bu yana 6 helikopteri filomuza ekledik. Ancak geçen yıl kullandığımız uçakları bu yıl kullanmıyoruz. Uçak daha fazla su alıyor ama yangını hedeflemesi çok daha zor. Helikopterler bölgede bulunan göletlerden su çekebiliyorlar. Ancak uçağın 2.2 kilometre bir piste ihtiyacı var. Barajlarda bu büyüklüğü bulması mümkün değil. Bugünkü şartlar itibariyle Türk Hava Kurumu’nun (THK) elinde olan 6 uçağın 3'ünün motor yuvalarında motor yok. Faal olan 3 tanesiyle ring kurma ihtimali yok. Bugün itibariyle Türkiye’de bize hizmet verecek bir uçak filosu bulunmuyor. THK'da 20 uçak olduğu söyleniyor ancak bu doğru değil.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU