Sudanlı girişimcilerin projeleri Mısır'a kaydı

Sudanlı girişimciler gıda, parfümeri ve güzellik merkezleri alanlarındaki girişimlerine Mısır'da devam ediyor

Savaş patlak vermeden önce Hartum'da, hükümet desteği alan binlerce küçük aile projesi bulunuyordu / Fotoğraf: AFP

Sudan'da, savaş öncesi dönemde zorlu ekonomik koşullarla mücadele etmek amacıyla çeşitli küçük ölçekli "Sudanlı girişimci aile projeleri" yaygınlaştı ve bunların çoğunluğu kadınlar tarafından gerçekleştirildi.

Bu projelerin büyük bir kısmı, yiyecek ve tatlı satışları ile küçük güzellik merkezlerinden oluşuyordu.

Ancak Sudan'da, geçen nisan ayından itibaren Sudan ordusu ile HDK arasında devam eden çatışma, bu projeleri sona erdirdi.

Ayrıca, bu projelerin ürünlerini pazarlara ve tüketicilere ulaştırmakla uğraşan binlerce çalışan ve şirketin de etkilenerek işlerini durdurmasına sebep oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Projelerin Mısır'a taşınması

Sudan'daki binlerce insanın farklı eyaletlere kaçtığı ve diğerlerinin komşu ülkelere sığındığı bir dönemde, bu projelerin sahipleri, başta Mısır olmak üzere nereye giderlerse gitsinler projelerini gittikleri yere taşımaya karar verdiler.

Bu çerçevede, birçoğu, çevrelerindeki koşullara meydan okuyarak, Mısır'daki birkaç şehirde faaliyetlerine geri dönme kararı aldı.


Rekabetçi pazar

Ekonomist Haysem Muhammed Fethi, bu projelerle ilgili şunu dile getirdi:

Küçük sanayi projelerine sosyal kalkınma konusunda önem veriliyor, çünkü bu projeler yoksulluk ve ihtiyaç döngüsünden çıkarak üretime, kendi kendine yeterliliğe ve istihdama katkı sağlar, bu da işsizlik oranını azaltır. Bu projeler, üretici aileleri hedeflemekte olup üretim altyapısına sahiptirler. Ayrıca, ürünlerin imal edildiği ve pazarda satıldığı hammaddeler için bir pazarı bulunmaktadır. Girişimciler, bu projelerin üretim bileşenlerini satın almak ve ürünlerini pazarlamak için hükümet tarafından küçük finansman desteği almaktadır.


Mısır pazarına uyum sağlamak

Mısır pazarında bu projelerin faaliyetlerini sürdürmesi konusunda Fethi şunları aktardı:

Mısır'daki küçük projeler, çevresel koşullar nedeniyle istenen başarıyı elde etmeyecek. Çünkü çoğu projenin hedef kitlesi, Mısır toplumunda bulunan Sudanlı kesimdir. Ancak Mısır pazarı, bileşenleri ve araçlarıyla farklıdır ve hükümet desteği bulunmamaktadır. Ayrıca, Sudan'daki üretici aile projelerinin hedefleri, Mısır'daki benzer projelerin hedefleriyle aynıdır. Sudanlı toplulukların rekabet ettiği Mısır pazarında, daha büyük ve güçlü projeler için birden fazla Sudanlı aile arasında üretim birlikleri oluşturulması gerekiyor. Projelerin yalnızca Sudanlıları hedeflemesi, toplumlarının Mısırlılara kıyasla küçük olması nedeniyle başarılı olmayacak ve iki halk arasındaki büyük yakınlaşma ve entegrasyon nedeniyle pazarlamada başarı şansı büyük olacaktır.
 


Mısır'daki rekabet

Ekonomi uzmanı Süleyman Ahmed'e göre Mısır pazarı, birçok ülkeye kıyasla yüksek kalite ve ve iyi fiyatlar ile dikkat çekiyor.

Bu durum, küçük Sudanlı projelerinin güçlü bir rekabet ortamında mücadele etmesini zorlaştırıyor.

Ahmed, söz konusu projelerle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Sudanlıların projeleri genellikle mütevazı olup sınırlı noktalara yayılmaktadır. Bu projeler asla küresel bir hedefe yönelmezler, çünkü yalnızca kendi toplumlarını hedef alırlar. Ayrıca, kaliteye göre yüksek fiyatları nedeniyle, büyük ve herkese açık olan Mısır pazarında rekabet edemezler. Sudanlı küçük proje sahipleri, Mısır pazarındaki üretim fırsatlarını artırmak için gıda ve tatlılar da dahil olmak üzere, ürünü ve uygun fiyatları sunma yöntemine ve yüksek kaliteye odaklanmalıdır. Bu şekilde, üretimlerini Mısır pazarında artırarak, uygun bir mali getiri elde edebilirler. Sudanlı girişimciler yalnızca Sudan pazarını hedefleyerek istedikleri başarıyı elde edemeyeceklerdir. Parfüm gibi Sudan kültürünün bir parçası olan diğer yerel ürünler ile dünya genelindeki pazar hedeflenerek büyük karlar elde edebilir.


Ahmed, Sudanlı bazı projelerin sınırlı olduğuna ve bunlar arasında restoranlar ve kafelerin bulunduğuna dikkat çekti.

Bu işletmelerin mütevazı hizmetler sunduğunu ve genellikle yüksek fiyatlarla hizmet verdiğini belirterek, "Sudanlılar ve Mısırlıların daha kaliteli olan Mısır, Şam veya Yemen restoranlarına gittiklerini" ifade etti.


İşe devam etme

Kozmetik sektöründe faaliyet gösteren küçük bir projenin sahibi Dalya Halid şöyle konuştu:

Sudan'daki savaşın hayallerimizi, işimizi yok etmesi nedeniyle bir ay önce Kahire'ye geldim. Önceki faaliyetlerimi Mısır'da sürdürebilmek için büyük bir çaba sarf ettim. Mısır pazarı rekabetçi fiyatlar ve yüksek kalite sunmadığınız sürece girilmesi zor bir pazar. Bu nedenle varlığımızı kanıtlamak için bu noktalara odaklanacağız. Sudan projelerinin rekabet edebilme ve kaliteli hizmet sunabilme yeteneğini kanıtlayarak Sudan'ın saygın imajını yansıtacağız. Çünkü Mısır pazarına gerçek bir katkı sağlayabilecek birikimli deneyime sahibiz.

 

 

Independent Arabia 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU