Onlarca kişinin ölümünden sonra Hartum'daki bir yetimhaneden 300 çocuk tahliye edildi

Yaşları 1 ila 15 arasında olan çocuklar, Hartum’un yaklaşık 200 kilometre güneyinde daha güvenli bir yere taşındı

Hartum'da çatışmanın başlamasından bu yana devlet tarafından işletilen Maykoma yetimhanesinde onlarca bebek de dahil olmak üzere en az 50 çocuk öldü / Fotoğraf: Reuters

Yetkililer, nisan ayından bu yana Sudan Ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda onlarca kişinin ölmesinin ardından Sudan'ın başkenti Hartum'daki Maykoma yetimhanesinden yaklaşık 300 çocuğu tahliye etti.

Çarşamba günü geç saatlerde tahliyeyi kolaylaştıran Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), 1 ila 15 yaş arasındaki çocukların Hartum'un yaklaşık 200 kilometre güneydoğusundaki Vad Medeni'de daha güvenli bir yere taşındığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ICRC ilk açıklamasında 280 çocuk ve 70 bakıcının tahliye edildiğini söylerken, ICRC sözcüsü tahliye edilen çocuk sayısının dün sabah (8 Haziran Perşembe) 300'e yükseldiğini açıkladı.

Bakım merkezlerini denetleyen Hartum Sosyal Kalkınma Bakanlığı Genel Müdürü Sıddık Ferayni, sayıyı doğruladı ve ölü sayısını açıklamayı reddetti. 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) Sudan'daki temsilcisi Mandeep O'brien, çocukların tahliyesinin ülkedeki şiddetli çatışmanın ortasında bir ışık olduğunu söyledi.

O'brien, "Sudan genelinde milyonlarca çocuk risk altında. Bu çatışma her gün hayatlarını ve geleceklerini riske atıyor" dedi.

Reuters 29 Mayıs'ta, Hartum'da çatışmanın başlamasından bu yana devlet tarafından işletilen Maykoma yetimhanesinde onlarca bebek de dahil olmak üzere en az 50 çocuğun öldüğünü bildirdi.

Yetimhaneden sorumlu bir doktor, ana ölüm nedenlerinin yetersiz beslenme, susuzluk ve enfeksiyon olduğunu söyledi.

Yetimhanede gönüllü olarak hizmet eden Hadhreen grubu geçen çarşamba yaptığı açıklamada, çatışmanın başlamasından bu yana yetimhanede 71 çocuğun öldüğünü belirtti.

Ölü sayısı resmi olarak açıklanmazken, yetimhanede çatışma başlamadan önce yaklaşık 400 çocuk bulunuyordu.

 

 

Independent Arabia, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU