İran'ın "balistik" füze programıyla bağlantılı kişi ve kuruluşlara yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı'ndan açıklamada “ABD ABD, İran'ın balistik füze üretimini ve diğer askeri programlarını gizlice destekleyen yasa dışı satın alma ağlarını hedef almaya devam edecek” denildi

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

ABD, Pekin'deki İran askeri ataşesi de dahil olmak üzere İran'ın füze ve askeri programları için bir tedarik ağı yürütmekle suçladığı İran, Çin ve Hong Kong'daki 10'dan fazla kişi ve kuruluşa yaptırım uyguladı. ABD Hazine Bakanlığı'ndan dün (Salı) yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'ın füze ve askeri programları için çalışan tedarik ağı, İran’ın balistik füzesini geliştirmede kilit oyuncuların yararına transferler yaptı ve hassas ve hayati parçalar ile teknoloji satın almayı mümkün kıldı.

Washington'ın Tahran üzerindeki baskısını artırdığı bir dönemde uygulanan yaptırımlara dahil olanlar arasında İran'ın Pekin'deki askeri ataşesi Dawood Damgani de var. Hazine Bakanlığı, Damgani’yi Çin'den yapılan askeri bağlantılı alımları koordine etmekle suçluyor.

ABD Hazine Bakanlığı'nın, Terörizm ve Mali İstihbarattan sorumlu Hazine Müsteşarı Brian Nelson, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD, İran'ın balistik füze üretimini ve diğer askeri programlarını gizlice destekleyen yasa dışı ulusötesi satın alma ağlarını hedef almaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Yaptırımların hedef aldığı Çin'deki şirketler arasında ABD Hazine Bakanlığı tarafından İranlı bir şirkete yüzbinlerce dolar değerinde santrifüj, ekipman ve diğer hizmetler satmakla suçlanan Hong Kong merkezli "Lingwi" şirketi de bulunuyor. Bakanlığın açıklamasına göre şirketin yöneticisi ve çalışanları da yaptırımların hedefi oldu.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU