Reddit'te boykot var: Binden fazla grup popüler platformdaki değişiklikleri protesto ediyor

Bir moderatör, "Bazı alt gruplar 48 saat sonra geri dönecek, diğerleriyse sorun tatmin edici şekilde ele alınmazsa tamamen yok olacak" uyarısı yapıyor

API ücretlendirmelerini protesto eden Reddit toplulukları 12 Haziran 2023'te karartma planlıyor (Reuters)

Anthony CuthbertsonVishwam Sankaran

Binlerce Reddit topluluğu gelecek hafta milyonlarca kullanıcıyı etkileyecek yaygın bir kesinti planlıyor.

İsyan üçüncü taraf uygulama geliştiricileri için öngörülen fiyatlandırmaya tepki olarak başladı. Geliştiriciler söz konusu değişikliğin, kullanıcıların önemli bir kısmı için sosyal medya platformunu erişilemez kılacağını öne sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

12 Haziran'da Sitenin r/videos, r/gaming ve r/bestof gibi en büyük alt gruplarının çoğu yeni ücretlendirmenin devreye alınmasına engel olma çabasıyla 48 saat boyunca karanlığa gömülecek.

2005'te kullanıma sunulan Reddit, 2016'ya kadar kendi uygulamasını geliştirmemişti. Böylece sitenin ilk 10 yılında platforma erişmek için üçüncü taraf uygulamalarını kullanmak popüler bir yöntem halini almıştı. Birçokları kullanıcı deneyimi sebebiyle halen bunları resmi uygulamaya tercih ediyor.

Söz konusu üçüncü taraf uygulamalar, sitedeki bilgilere erişim sağlayıp bunları kullanıcılarına gösterebilmek için bir API'ye (Uygulama Programlama Arayüzü) ihtiyaç duyuyor.

Popüler üçüncü taraf uygulamalarından Apollo, Reddit gönderisi aracılığıyla yaptığı duyuruda, "Ücretlendirmeyi konuşmak için Reddit'le telefon görüşmesi yaptık" dedi.

Üçüncü taraf uygulamalar için haberler kötü. Reddit'in duyurduğu ücretlendirme Twitter'ınkine yakın. Apollo'nun mevcut haliyle işleyebilmesi için Reddit'e her sene 20 milyon dolar ödemesi gerekecek.

Apollo'ya göre Reddit, her 50 milyon API isteği için 12 bin dolar ücretlendirme planlıyor.

Apollo, "Bu fiyat beni büyük hayal kırıklığına uğrattı" diye yazdı.

Referans olarak, Imgur'a (kullanıcı tabanı ve medya açısından Reddit'e benzer bir site) aynı 50 milyonluk API isteği için 166 dolar ödüyorum.

Bu fiyatlandırmanın dayandığı herhangi bir gerçeklik veya uzaktan yakından makul bir şey görmüyorum. Bu kadar paramın olmadığını veya bu meblağın kredi kartından nasıl çekileceğini bile bilmediğimi söylememe gerek yoktur umarım.

The Independent, yorum için Reddit'le temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Cuma günü düzenlenen bir "Ask Me Anything" (Bana İstediğini Sor) oturumunda Reddit'in CEO'su ve kurucularından Steve Huffman'ın yeni değişikliklerin şirketin kendi kendine yeten bir işletme haline gelme stratejisinin parçası olduğunu söylediği bildirildi. 

Mashable'a göre Huffman, "Reddit'in kendi kendine yeten bir işletme olması gerekiyor ve bunun için büyük çaplı veri kullanımı gerektiren ticari varlıklara para vermeyi sürdüremeyiz" dedi. 

Advance Publications'ın sahip olup işlettiği Reddit'de forumlar, protestoyu organize eden gönüllü yöneticiler tarafından kontrol ediliyor.

Toptomcat adlı bir moderatör Reddit'teki gönderisinde, önerilen ücretlendirme değişikliklerinin forumların birçok kullanıcının alışageldiği şekilde yönetilmesini "imkansız" kılacağını yazdı.

Bahse konu kullanıcı, "Bu politikayı protesto etmek amacıyla birçok alt grup kararacak" dedi.

Bazı alt gruplar 48 saat sonra geri dönecek, diğerleriyse sorun tatmin edici şekilde ele alınmazsa tamamen yok olacak çünkü birçok moderatör yaptıkları işi resmi uygulamadaki mevcut yetersiz araçlarla devam ettiremeyecek.

Apollo geliştiricisi Christian Selig pazartesi günü Twitter'da, "Alt grup karartması başlarken Reddit topluluğuna ve ayağa kalkan herkese en içten şekilde teşekkür ediyorum. Umalım ki Reddit bizi dinlesin" yazdı. 

Reddit'deki ihtilaf, sosyal medya şirketleriyle yapay zeka firmaları arasındaki anlaşmazlık sürerken gerçekleşiyor. OpenAI gibi firmalar, yapay zeka sistemlerini eğitmek için bu platformlardan muazzam miktarda veri elde ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU