Washington efsane müzisyene karşı: Roger Waters, Yahudi düşmanlığıyla suçlanıyor

Rusya-Ukrayna savaşındaki aykırı düşünceleriyle gündeme gelen ünlü rock yıldızı, "Beni susturmaya çalışıyorlar" dedi

Waters'ın kıyafeti, Nazi Almanyası'ndaki paramiliter SS örgütünün kullandığı üniformalara benzetildiği için büyük tepki toplamıştı (Roger Waters / Facebook)

ABD, konserinde "Nazi üniforması" giyerek tartışma yaratan Roger Waters'ı "Yahudi düşmanı" diye niteledi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan salı günü yapılan yazılı açıklamada, ünlü müzisyen için "Söz konusu sanatçı, geçmişte de Yahudi halkını aşağılamak için birçok kez Yahudi düşmanı mecazlar kullanmıştır" dendi

Waters, Almanya'nın başkenti Berlin'de 17 Mayıs'ta düzenlediği konserde, II. Dünya Savaşı'nda Nazi birliklerinin giydiği üniformaları andıran, uzun siyah bir ceket giymiş ve kırmızı bir kol bandı takmıştı. 

Pink Floyd'un efsanevi ismi, ayrıca Nazilerin savaşta kullandığı MP-40 makineli tüfeğinin bir maketiyle sahneden seyircilere ateş ediyormuş gibi yapmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, konserde kullanılan bu imgelerin de "Yahudi halkını derinden rencide eden ve Holokost'u küçümseyen nitelikte olduğu" savunuldu. 

Konserin ardından polis, sanatçı hakkında "halkı galeyana getirmekten" soruşturma başlatmıştı. 

79 yaşındaki Waters ise performansını savunarak, "konserim, siyasi görüşlerim ve ahlaki ilkelerime katılmadıkları için beni karalamak ve susturmak isteyenlerin kötü niyetli saldırılarının hedefi oldu" demişti. 

Müzisyen, konserdeki imgelerin ve metaforların baskıcı rejimleri ve faşizmi sorgulamak amacıyla kullanıldığına dikkat çekmişti. Waters, İsrail'in Filistin'deki işgaline karşı yürütülen uluslararası bir faaliyet olan Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) hareketinin de aktif destekçisi.

 

the wall.jpg
Pink Floyd – The Wall filminde​​​​​​​ söz konusu imgeler, baskıcı rejimlerin temsilinde kullanılmıştı (SCMP)


Konserde arkadaki dev ekranda Holokost'un en tanınan kurbanlarından 15 yaşında öldürülen Yahudi yazar Anne Frank ve geçen yıl 51 yaşında öldürülen Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile'nin adları da gösterilmişti. 

Pink Floyd'un 1979'da yayımlanan The Wall albümü için 1982'de çekilen Pink Floyd – The Wall filminde de benzer imgeler kullanmıştı.
 


Waters, geçen yıl Rusya - Ukrayna savaşına dair yorumlarıyla da tepki toplamıştı. 

Sanatçı, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin politikalarıyla Ukrayna halkının iradesini hiçe saydığını ve radikal milliyetçi unsurların güç kazanmasını sağladığını öne sürmüştü. 

Müzisyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yazdığı açık mektupta da savaşı sonlandırmasını talep etmişti.

Waters, ABD Başkanı Joe Biden'ı da çatışmaları körüklediği gerekçesiyle "savaş suçlusu" diye nitelemişti. 


Independent Türkçe, AFP, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU