Bağımsızlık ilanından bu yana Ukrayna'nın nüfusu neredeyse yarı yarıya azaldı

Birkaç yıl içinde emekli sayısının çalışanların iki katı olması bekleniyor

Savaşın başlamasının ardından sadece Rusya'ya göç eden Ukraynalı sayısının 3,5 milyon olduğu açıklanmıştı (Reuters)

1991'de bağımsızlığını ilan ettiği sırada 52 milyon nüfusa sahip olan Ukrayna'nın bugünkü nüfusunun 29 milyona kadar düştüğü açıklandı.

2021'de ülkenin nüfusunun 41,3 milyon olduğu açıklanmıştı.

Düşüncü kuruluşu Ukrayna Gelecek Enstitüsü (UIF) tarafından hazırlanan rapora göre, ülkedeki demografik trend Ukrayna'nın geleceği için yaşamsal bir hale geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın işgal harekatını başlattığı Şubat 2022'de ülkeyi terk eden 20,7 milyon kişiden yarısından çoğunun Ukrayna'ya döndüğü belirtilen raporda, 8,6 milyon kişinse kalıcı olarak Ukrayna'dan ayrıldığı bilgisi paylaşıldı.

Raporda, ülkede kalan toplam 29 milyon kişiden sadece 9 milyonunun "üretken nüfus" olduğu, bu kişilerden de sadece 6 milyonunun özel sektörde çalıştığı ve geri kalan 22-23 milyon kişiyi taşıdğı vurgulandı.

Doğum oranlarının yüzde 1'in altına gerilediği belirtilen UIF raporunda, birkaç yıl içinde Ukrayna'daki emekli sayısının çalışan nüfusun iki katına ulaşacağı belirtildi.

Enstitü'nün raporunda savaş nedeniyle yaşanan kayıplara ilişkin bilgi verilmezken, bir süredir Rus yönetimi altında bulunan Kırım'ın nüfusu da verilere dahil edildi.

2016'da kurulan UIF'nin raporunda Volodimir Zelenski yönetimine Ukrayna'nın bir devlet olarak kalabilmesi için demografiyi öncelikli konulardan biri haline getirmesi çağrısı yapıldı.

1991'den bu yana göreve gelen tüm hükümetlerin eleştirildiği raporda, Kiev yönetimleri ülkeyi kişisel zenginleşme aracı olarak görmekle ve parti kayırmacılığıyla suçlandı. 

Raporda, "Yolsuzluk, yönetimin ana unsuru ve aracı oldu. Siyasetçiler ve yetkililerin eylemlerinin tek bir amacı vardı, o da iktidarı korumak" dendi.

UIF'in raporunda Sovyetler Birliği'nin endüstriyel olarak en gelişmiş bölgelerinden biri olan Ukrayna'nın zaman içinde sadece ham madde ekonomisine ve uluslararası siyasetin bir konusu haline indirgendiği değerlendirmesi yapıldı.

Raporda ayrıca Ukrayna toplumu için, "olgunlaşmamış, çocuksu ve himayeciliğe yatkın" ifadeleri kullanıldı.


Indepedent Türkçe, RT, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU