İran ilk süpersonik füzesini tanıttı: "Sesten 15 kat daha hızlı"

"Rakibi yok"

IRNA, İran ordusunun uzun süredir bu füze üzerinde çalıştığını belirtti (AP)

İran ilk yerli üretim süpersonik füzesi "Fattah"ı tanıttı. 

Ülkenin resmi haber ajansı IRNA, füzenin İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Devrim Muhafızları'ndan üst düzey komutanların katıldığı bir törenle bugün tanıtıldığını bildirdi. 

Devrim Muhafızları'nın Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, hassas güdümlü füzenin 1400 kilometre menzili olduğunu ve sesten 15 kat daha hızlı gidebildiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, 15 bin kilometre hıza ulaşabilen Fattah'ın, İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'ye ve ABD'nin anti-balistik füze sistemlerine yakalanmadan hedefi vurabileceği öne sürüldü. 

Hacızade, "Bu füzeye karşı koyabilecek ya da rakip olabilecek hiçbir sistem yok" dedi.

Reisi, tanıtım töreninde yaptığı konuşmada "Artık caydırıcı bir güç oluşturduğumuzu hissediyoruz. Bu güç, bölgedeki diğer ülkeler için kalıcı bir güvenliğin ve barışın saplanmasın teminatıdır" ifadelerini kullandı.
 


Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, törende Fattah'ın başarılı şekilde hedefini vurduğu herhangi bir görüntünün yayımlanmadığına dikkat çekerek, balistik füzelerin manevra kabiliyetlerinin önemli olduğunu yazdı.

Haberde, füzenin ucundaki yapıya göre Fattah'ın belirli bir manevra kapasitesine sahip olduğuna işaret edildi. Böylelikle füze öngörülemeyen bir rotada ilerleyerek savunma sistemlerine yakalanmadan hedefini vurabilir.

Devrim Muhafızları, kasımda da ülkenin ilk süpersonik füzesinin hazırlandığını duyurmuş fakat hiçbir detay ya da görüntü paylaşmamıştı.


Independent Türkçe, Reuters, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU