Balina köpekbalığı denizin dibinde kumu emerken görüntülendi

En büyük balığın bu davranışının kayda alınması bir ilk

5 metre uzunluğundaki yavru balina köpekbalığı, 6 metre derinde görüntülendi (Reuters/Temsili)

Deniz suyunu süzerek elde ettiği planktonlarla beslendiği bilinen balina köpekbalığının farklı bir davranışı ilk kez kayıtlara geçti.

Videoda balina köpekbalığı, denizin dibinde kumu emerken, yani denizin alt tabakasını yutarken görülüyor. Hayvan daha sonra fazla kumu ağzından çıkarıp yiyecek arama davranışını tekrar sergiliyor.
 


Balina köpekbalığının görüntüsü, Meksika'nın batısındaki Baja California Sur eyaletinde 11 Aralık 2022'te bir ekoturizm rehberi tarafından yakalandı. Adı açıklanmayan yurttaş bilimci, geçen hafta yayımlanan videoyu Meksika'daki uzmanlara gönderdi.

Görüntüyü inceleyen Shark Research Mexico'dan (Meksika Köpekbalığı Araştırma) Darren Whitehead "Daha önce hiç kimse bu davranışı görmemişti" dedi. 

Videonun incelendiği makaleye imza atan bir diğer bilim insanı Joel Gayford, köpekbalığının denizin dibindeki yemeğinin, yüzeydeki gıdaylardan alamadığı besinleri sağlayıp sağlamadığının ve köpek balığının planktondan yeterli enerjiyi alıp almadığının henüz bilinmediğini söyledi.

Evrimsel biyolog Gayford, "Tam olarak neyle beslenmeye çalıştıkları şimdilik bir muamma" diye konuştu:

Daha önce kayıtlara geçmese de bunun nadir görülen bir davranış olduğunu öne sürmek için hiçbir neden yok.

Deniz biyoloğu Whitehead ise videonun, yurttaş bilimcilerin önemini gösterdiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar, en büyük balık unvanını taşıyan bu hayvanın davranışını anlamanın koruma faaliyetleri için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

80-130 yıl yaşayabilen balina köpekbalıklarının uzunluğu ortalama 12 metreyi buluyor. Hayvanların ağırlığı ortalama 15 tona ulaşıyor. Plankton haricinde karides gibi karides ve küçük balıklarla da beslenen bu hayvanın deniz yosunu tükettiği de geçen sene belirlenmişti.

Söz konusu keşif, balina köpekbalıklarını dünyanın en büyük hepçil (hem ot hem de et yiyen) canlısı haline getirmişti.

Okyanusun plankton seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan bu hayvanlar, okyanus ekosistemlerinin sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynuyor.

 

Independent Türkçe, New Scientist, IFLScience

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU