Trump yönetimi göçmen çocukları gözaltı merkezlerinde süresiz olarak tutacak

Yeni kurallar 20 günlük gözaltı süresini kaldıracak

Trump yönetimi artık mevcut olmayan, sınırda çocukları ailelerinden ayıran politika nedeniyle ciddi eleştirilerle karşılaşmıştı (Reuters)

Trump yönetimi, sığınma davaları sürerken, ABD hükümetinin göçmen aileleri süresiz olarak gözaltında tutmasına izin verecek yeni kurallar getirdi.

ABD İç Güvenlik Bakanı Kevin McAleenan, yönetimin Flores anlaşmasından çekilmeyi planladığını söyledi. 20 yıl önce mahkeme sonucunda varılan Flores anlaşması, hükümetin göçmen çocukları 20 günden fazla gözaltında tutmasına izin vermiyor ve çocukların gözaltındayken alması gereken bakımı açıkça tanımlıyordu.

Yeni kuralların mahkemelerde dirençle karşılaşacağı düşünülse de, Beyaz Saray ve Donald Trump İç Güvenlik Bakanlığı’nı anlaşmayı değiştirmesi için zorluyor. Başkan ve danışmanı Stephen Miller, anlaşmanın sınırı yasal olmayan yollarla geçmeye yeltenen aileleri cesaretlendirdiğini söylüyor. Yönetim yakın zamanda şu an uygulanmayan, sınırda çocukları ailelerinden ayıran politika nedeniyle ciddi eleştirilerle karşılaşmıştı.

McAleenan’a göre, salı gecesi bir grup gazeteciyle paylaşılan yeni düzenlemeler kalıcı biçimde “çocuklar ve aileler için bakım standartları” oluşturmayı amaçlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump yönetiminin son hamlesi, yaklaşık bir ayda göç konusunda yapılan üçüncü büyük düzenlemeye işaret ediyor. Bütün bu belirsiz dönemde üst düzey göç yetkilileri, Senato onayı almadıklarında “vekaleten” görev yapıyor.

Trump yönetimi 15 Temmuz’da Meksika sınırındaki neredeyse tüm göçmenlerin sığınma başvurusu yapmasını resmen engelleyen bir kuralı duyurmuştu. 12 Ağustos’taysa sadece yeterli miktarda parası olanlara vize ve daimi ikametgah konusunda izin veren düzenlemeleri açıklamıştı.

Trump ayrıca, yönetiminin ABD vatandaşı olmayan kişilerin ABD’de doğan çocuklarına yurttaşlık hakkı tanıyan uygulamayı sonlandırmayı düşündüğünü de söylemişti. Ancak bu uygulama, ABD anayasasının koruduğu bir hak. İç Savaş sonrasında siyahi Amerikalıların tam vatandaşlık haklarını garanti altına alan bu 14. Değişiklik, “Amerika Birleşik Devletleri’nde doğan ya da vatandaşlık alan tüm bireyleri” vatandaş olarak kabul ediyor.

Trump, “Doğuştan kazanılan vatandaşlık hakkıyla ciddiyetle ilgileniyoruz. Bizim topraklarımızda bir çocuk doğuruyorsun, sınırı geçiyorsun ve tebrikler bebek ABD vatandaşı oluyor… Bu açıkça saçma” dedi.

Trump göçe karşı sıkı önlemler almayı, başkanlığının ve yeniden seçim kampanyasının temel payandası haline getirdi. Ama yönetimin kapsamlı yönetmelik değişiklikleri ve kararnamelerinin çoğu mahkelemelerce bozuldu.

Çarşamba günü yapılan basın açıklamasında McAleenan gözaltı kamplarındaki çocukların banyo yapmasını yasaklayan ve onları tıbbi ilaçlardan mahrum eden mevcut insanlık dışı şartların detayına girmekten çekindi. Bunun yerine yeni gözaltı merkezlerine dair pembe bir tablo çizerek, merkezlerde “futbol ve voleybol sahaları” ve çocuklar için “haftada 5 gün” gidilecek okullar bulunduğunu söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU