İran Cumhurbaşkanı Reisi: Caydırıcılığı güçlendirmek temel politikalarımızdan biri olacak

Reisi, “Ama bir ülke düşmanlık istiyorsa dayanağımız direniş olacaktır” dedi

Fotoğraf: İran Cumhurbaşkanlığı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, yıllık diplomatlar konferansında yaptığı konuşmada, caydırıcılığı güçlendirmenin temel politikalarından biri olacağını ve hükümetinin dış politika çizgilerini belirlemek için ‘tebessüm veya kaş çatma’ şeklinde bir işaret beklemediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran medyasının aktardığına göre Reisi, hükümetinin dış politika doktrininin "tüm ülkelerle adalet ve denge temelinde politika yapmaya dayandığını söyledi.

Reisi, adını anmadan Hasan Ruhani liderliğindeki önceki hükümeti üstü kapalı olarak eleştirdi:

Geçmişte bazıları, ülkelerin kaderinin bazı ülkelerin elinde olduğunu ve dış politikanın onlarla koordine edilmesi gerektiğini düşündüler. Ancak biz gereksinimler doğrultusunda herhangi bir ülke ile iş birliği yapacağız ve kimseden ‘kaş çatma veya tebessüm’ şeklinde bir işaret beklemeyeceğiz.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre İran Dışişleri Bakanlığı bu sene yıllık diplomatlar konferansını ‘Yükselen Dünya Düzeni ve İslam Cumhuriyeti'nin Rolü’ sloganıyla düzenledi.

İranlı diplomatları dış politikada bir değişikliğe gitmek için atılması gereken adımların bir parçası olarak mevcut ve gerekli durumu doğru bir şekilde anlamaya çağırdığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

Mevcut durumdan gerekli duruma geçiş için mekanizmalar ve hareket tarzları değerlendirilerek yeniden ele alınmalı ve ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenmelidir. Dış politika, ülke için güç sağlamanın önemli araçlarından biridir. Şangay Örgütü, BRICS ve Avrasya Ekonomik Birliği gibi gelişmekte olan örgütlere katılmak ihmal edilmemelidir. Afrika ülkeleri, Latin Amerika ve Doğu Asya, Orta Asya ve Avrupa'daki diğer bölgeler İran'ın dış politikasının önemli alanlarıdır. Hükümetimizin politikası, İslam Cumhuriyeti ile iyi niyetle iş yapan tüm ülkelerle iş yapmaktır. Ama bir ülke düşmanlık istiyorsa dayanağımız direniş olacaktır. Ülkenin ilerlemesi yavaş değildir. Geri adım atmayacağız. Caydırıcılığın güçlendirilmesi temel politikalarımızdan biri olacaktır.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU