Kaostan zirveye... Galatasaray 23. kez şampiyonluk ipini göğüsledi

Süper Lig'de şampiyonluğa ulaşan Galatasaray, Okan Buruk'la başladığı sezonu zaferle taçlandırdı. Galatasaray, geçen sezon yaşadığı çöküş ve kaostan zirveye tırmanarak tarihi bir başarıya imza attı

Galatasaray, Süper Lig'de 23. kez şampiyonluğa ulaştı / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de Galatasaray, Ankaragücü karşılaşmasını 4-1 kazanarak 2022-23 sezonunun bitimine 2 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti.

23 Haziran 2023'te altyapısından yetiştiği Galatasaray'a teknik direktör olan Okan Buruk, kötü geçen sezonun ardından göreve gelerek hem futbolcu hem de teknik direktör olarak aynı takımda şampiyonluğa ulaşarak tarihe geçti.

Türk futbolunun en önemli yetenekleri arasında yer alan ve Galatasaray altyapısından yetişen Buruk, futbolculuğu döneminde 7 Süper Lig, 5 Türkiye Kupası, 1 UEFA Kupası, 1 UEFA Süper Kupa ve  1 kez de TFF Süper Kupa şampiyonluğu kazanmıştı.

Teknik direktörlük kariyerinde ise 2017-18'de Akhisarspor'u Türkiye Kupası'nda zafere ulaştıran Buruk, 2019-20 sezonunda ise Başakşehir'e ilk Süper Lig şampiyonluğunu yaşatmıştı.

 

Buruk imza töreni-galatasarayorg.jpg
Okan Buruk - Dursun Özbek / Fotoğraf: galatasaray.org

 

"Geçen sezonun mutsuzluğunu en kısa sürede kaldırmaya çalışacağız"

Okan Buruk'un teknik direktörlük kariyeri, Galatasaray'ın başına geçmesiyle farklı bir boyut kazandı.

Sarı-kırmızılı ekip 2021-22 sezonunda tarihinin en kötü döneminden geçmiş, Burak Elmas'ın ardından düzenlenecek başkanlık seçimi ise defalarca mahkemelere taşınmıştı.

Dursun Özbek'in başkanlık seçimini kazanması sonrası ilk işi Fatih Terim sonrası göreve getirilen Domenec Torrent'i göndermek oldu.

Takip eden süreçte ise teknik direktörlük koltuğu Okan Buruk'a emanet edildi.

Başkan Özbek, "İnanıyorum ki birlikte çıktığımız bu yolda hepimizin gurur duyacağı bir Galatasaray artık daha yakın" diyerek Buruk'u yeniden kulübe kazandırdı.

Buruk ise imza attığı ilk gün, "Geçen sezonun taraftara yaşattığı mutsuzluğu en kısa sürede kaldırmaya çalışacağız" sözleriyle adeta bugünü işaret edecekti.

 

Tesis-AA.jpg
Sarı-kırmızılı futbolcular, Florya Metin Oktay Tesisleri'nde şampiyonluğu taraftarıyla kutladı / Fotoğraf: AA

 

Çifte kupa hedefiyle yola çıkıldı, transferler dikkat çekti

Okan Buruk yönetiminde sezona Süper Lig ve Türkiye Kupası şampiyonluğu hedefiyle başlayan Galatasaray, yaptığı transferlerle adından söz ettirdi.

Transfer dönemine sessiz başlayan ancak sonradan yaptığı atakla 12 transferi resmiyete döken Galatasaray, Lucas Torreira, Yusuf Demir, Fredrik Midtsjö, Sergio Oliveira, Abdülkerim Bardakçı, Leo Dubois, Mahias Ross, Kazımcan Karataş, Haris Seferovic, Dries Mertens, Juan Mata, Mauro Icardi ve Milot Rashica'yı kulübe bağlayarak şampiyon olacak kadroyu kurmayı başardı.

Ara transfer döneminde ise İtalyan yıldız Nicolo Zaniolo ise Sam Adekugbe takıma dahil edildi.

Hazırlık döneminde 7 kez sahaya inen sarı-kırmızılı ekip, 2'şer yenilgi, beraberlik ve galibiyet alarak hazır olmadığını gösterdi.

22 kezle ligde en çok şampiyonluk yaşayan takım unvanına sahip Galatasaray, 2022-2023 sezonuna 7 Temmuz'daki Antalyaspor maçıyla başladı. 

Rakibinin penaltı kaçırdığı maçın uzatma dakikalarında Gomis'in attığı golle 1-0 mağlup eden Buruk'un öğrencileri, galibiyetle tanışsa da ikinci haftada NEF Stadı'nda alınan Giresunspor yenilgisi moralleri bozdu.

 

Buruk-Icardi-Timur-GalatasaraySK.jpg
Okan Buruk, Icardi ve Erden Timur, şampiyonluk maçı sonrası sahada büyük sevinç yaşadı / Fotoğraf: @GalatasaraySK

 

3 maçlık seri kırılma yaşandı

Takip eden süreçte Ümraniyespor, Trabzonspor (0-0), Gaziantep ve Konyaspor müsabakalarından 10 puan çıkaran Galatasaray için zorlu geçecek 3 hafta başladı.

Önce Adana Demirspor beraberliği, ardından Kayserispor yenilgisi ve sonrasındaki Alanyaspor beraberliği sarı-kırmızılı ekip için kırılma yaşandı. 

Alanyaspor maçının hakem yönetimine tepki gösteren Galatasaray Başkanbekili Erden Timur, daha önceki hataları da gündeme taşıyarak şu ifadeleri kullanmıştı:

Karşı taraf için savaşsa savaş, baş üstüne! Herkesin bildiği elinde... Bizim geri adım atacak tırnak kadar mesafemiz yok. Geri adım atmayız. Tüm kulüplerle konuştuk, herkes rahatsız. Farklı farklı tehditler gönderiliyor. Korkmuyoruz. Gerekirse açıklarız. Bu bir kurgu. Yapanları biliyoruz. Başlarına yıkarız. Kurguyu bugün herkes anladı." 

 

GS-AA1.jpg
Süper Lig'de şampiyonluğu garantileyen Galatasaray, gelecek sezon Devler Ligi'nde mücadele edecek / Fotoğraf: AA

 

62 yıllık rekor kırıldı: Üst üste 14 galibiyet

Galatasaray, 10. hafta itibariyle 17 puanla zirvedeki Adana Demirspor'un 4 puan gerisinde 7. sıraya yerleşti.

Bu süreçten sonra sarı-kırmızılı ekip, belki de kimsenin tahmin etmediği büyük bir çıkış yakaladı.

28 Ekim'deki Karagümrük maçıyla galibiyet serisine başlayan Galatasaray, ligin 25. haftasında Kasımpaşa'yı 1-0 mağlup ederek Beşiktaş'ın 62 yıllık rekorunu geride bırakarak en uzun galibiyet serisi yakalayan takım oldu.

Seriyi sonlandıran ise 17 Mart'ta Konyaspor oldu. Rakibine 2-1 yenilen Buruk'un öğrencileri, 14 maçlık galibiyet serisini sonlandırdı.

 

BJK-GS.jpg
Beşiktaş'ın Galatasaray'ı mağlup etmesi zirvede hesapları karıştırdı / Fotoğraf: AA

 

Karagümrük ve Beşiktaş maçları moralleri bozdu

Bu yenilgi sonrası oynanan Adana Demirspor, Kayserispor ve Alanyaspor müsabakalarını galibiyetle kapatan Galatasaray, yine peş peşe puan kayıpları yaşayacağı sürece girdi.

31. haftada sahasında Karagümrük'le 3-3 berabere kalan Galatasaray, 32. hafta Beşiktaş deplasmanından 3-1'lik yenilgiyle döndü. 

Bu sonuçla Fenerbahçe ile farkı 3'e, Beşiktaş ile 5'e düşürerek rakiplerini umutlandırdı.

Ligin son periyoduna girerken yaşanan kayıplar nedeniyle moralsiz olan Galatasaray, takip eden süreçte toparlandı ve yeniden çıkışa geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başakşehir'i 1-0, İstanbulspor ve Sivasspor'u da 2-0 yenmeyi başaran sarı-kırmızılılar, Ankaragücü karşısında şampiyonluğunu ilan etme fırsatı yakaladı.

Fenerbahçe'nin İstanbul'da Antalyaspor'la karşılaştığı haftayı hatasız kapatarak rakibini 4-1 mağlup eden Galatasaray, Süper Lig'deki 23. şampiyonluğunu ilan etti.

Ligde iki maçı kalan sarı-kırmızılılar, 37. haftada sahasında Fenerbahçe'yi konuk edecek. 38. haftadaki Hatayspor müsabakasını ise 3-0 hükmen kazanarak sezonu tamamlayacak.

Galatasaray, gelecek sezon Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme turunda mücadele edecek.

 

Icardi-AA.jpg
Icardi, şampiyonluk maçında 2 gol atarak galibiyetin mimarı oldu / Fotoğraf: AA

 

Gelişi olay yaratan Icardi sezona damga vurdu

Galatasaray'ın şampiyonluğunda şüphesiz en büyük pay Arjantinli yıldız Mauro Icardi'ye ait.

Geldiği günden bu yana taraftarın sevgisine mazhar olan, sadece attığı gollerle değil özel hayatıyla da sık sık gündeme gelen Icardi, takımın en önemli gol silahı oldu.

Sezon başında PSG'den kiralık olarak takıma katılan ve havalimanında büyük bir kalabalık tarafından karşılanan Icardi, 2'si Türkiye Kupası olmak üzere 25 kez giydiği sarı-kırmızılı formayla 22 gol atarak takımı sırtladı.

Arjantinli futbolcu, şampiyonluk maçında Ankaragücü'ne karşı iki gol kaydederek gecenin yıldızı oldu.

Mauro Icardi'nin gelecek sezon da takımda kalması bekleniyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU