Suudi Arabistan "Mekke Yolu" projesi başlattı… Hacı adayları havalimanlarında beklemeyecek

Suudi Arabistan, ülkeye gelecek hacı adaylarının havalimanı ve gümrük kapılarından bekletilmemeleri için yeni bir projeyi hayata geçirdi. "Mekke Yolu" adı verilen projenin tanıtımı İstanbul Havalimanı'nda yapıldı

Her yıl dünyanın farklı ülkelerinden milyonlarca insan hacı olmak için Suudi Arabistan'a gidiyor.

3 milyondan fazla insanın yakın zaman aralığında Suudi Arabistan'a gitmesi, Mekke ve Medine havaalanları ile gümrük kapılarında yoğunluğa neden oluyor.

Hacı adayları, yoğunluk nedeniyle havalimanlarında saatlerce beklemek durumunda kalıyorlardı.

Suudi Arabistan yönetimi bu durumu ortadan kaldırmak için yeni bir projeyi hayata geçirdi.

Adına "Mekke Yolu" denilen yeni projenin tanıtımı, İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Pasaport Dairesi Genel Müdürü Süleyman bin Abdulaziz el-Yahya, Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Muhammed Alharbi ve yetkililer katıldı.

 

 

Hacı adayları Suudi Arabistan'da doğrudan otellerine yerleşecek

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organizasyonuyla ilk hac kafilesi İstanbul Havalimanı’ndan kutsal topraklara gitti.

Bu sene hacı adayları "Mekke Yolu" projesi kapsamında Mekke ve Medine havalimanlarında yapılan pasaport ve parmak izi kontrolü, Suudi yetkililer tarafından İstanbul Havalimanı arındırılmış salonda kurulan özel bir alanda yapıldı.

 

işlem.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Burada yapılan kontrollerin ardından uçağa binen hacı adayları indikleri havalimanında herhangi bir kontrolden geçmeyerek direkt otellerine hareket edebilecek.

Proje kapsamında hacı adaylarının bagajları da proje doğrudan otellerine teslim edilecek.

"Mekke Yolu büyük kolaylığa vesile olacak"

Mekke Yolu projesi açılış programında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Bir yenilikle bugün bu uğurlamayı yapıyoruz" dedi.

 

Ali Erbaş.jpeg
Mekke Yolu projesinin tanıtımı İstanbul Havalimanı'nda yapıldı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Mekke'de ya da Medine'de havalimanında yapılacak parmak izi gibi, pasaport kontrolü gibi bazı önemli işlerin buradan yapılarak hacılarımızı uğurlamamız çok büyük bir kolaylığa vesile olacak" diyen Erbaş, şu ifadeleri kullandı:

İnşallah hacılarımız buradan hareket ettikten sonra Mekke ve Medine havalimanlarında çok rahat bir şekilde beklemeden hemen arabalarına binip otellerine hareket edecek. Geçmişteki sıkıntıları, pasaport kuyruklarını, parmak izi kontrollerini düşündüğümüz zaman bunun çok büyük bir proje ve yenilik olduğunu özellikle ifade edebilirim. Bu vesileyle Suudi Arabistan devletine ve buradaki yetkililerine çok teşekkür ediyorum."

El Yahya: Hacı adayları yurt içi seferindeymiş gibi yolculuğunu tamamlayacak

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Pasaport Dairesi Genel Müdürü Süleyman bin Abdulaziz el-Yahya, projenin dünyada başka bir örneği olmadığının altını çizerek "Hacı adayları buradan uçağa bindiğinde yurt içi seferindeymiş gibi, hiç bir prosedür uygulanmadan yolculuğunu tamamlayacak" şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Muhammed Alharbi, girişimin amacının hacı adaylarına hizmet etmek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

Türk hacıların işlemlerini kolaylaştırmak için bu sene de Türkiye’de başlattık. İnşallah bu uygulama önümüzdeki yıllarda da devam eder. 

İstanbul Valisi Yerlikaya ise yeni uygulamanın hayırlara vesile olmasını diledi.

Hacı adayları da kutsal topraklara gitmelerinden dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, "Mekke Yolu" projesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

 

hacı adayları.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Bu yıl 83 bin hacı adayı kutsal topraklara gidiyor

İstanbul’dan kutsal topraklara uğurlanan ilk kafile dün Medine'ye hareket etti.

Bu yıl Türkiye'den 83 bin hacı adayı kutsal topraklara gideceği öğrenildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl olduğu gibi bu yıl da fetva, irşat ve eğitim, sağlık, denetim, gözetim ve rehberlik, kiralama, iskan ve koordinasyon, karşılama, nakil ve ayniyat ekiplerinden oluşan görevlilerle hacı adaylarına hizmet verecek.

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da şehit yakınlarına, gazi ve gazi ailelerine kontenjan ayrıldı.

Gazi ve şehit yakını Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonunda hacca gidecek.

Salgın hastalık döneminde 65 yaşından büyük olması ve aşı olmaması sebebiyle gidemeyen 34 bin 443 hacı adayı kurasız hacca gidecek.

Suudi Arabistan, Mekke Yolu projesini geçen sene Pakistan, Malezya, Endonezya, Fas, Bangladeş gibi ülkelerde başlatmıştı.

Türkiye'nin de bu projeye dahil edilmesiyle Türk hacı adayları da kolaylıktan faydalanmış olacak.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU