Elon Musk, bir Neo-Nazi'nin sözünü Voltaire'e aitmiş gibi paylaştı

Twitter CEO'su cumartesi günü attığı tweet'teki bir alıntıyı yanlış bir şekilde Voltaire'e atfetmesinin ardından eleştirilere maruz kaldı

(Benjamin Fanjoy/AP)

Cumartesi günü Twitter kullanıcıları şirketin CEO'su Elon Musk'ın paylaştığı bir alıntının, aslında bir Neo-Nazi'ye ait olmasına rağmen yanlış şekilde Voltaire'e atfedildiğine işaret etmekte gecikmedi.

Milyarderin attığı esprili tweet'te büyük bir elin mücadele eden figürleri ezdiği görülürken, buna "'Sizi kimin yönettiğini öğrenmek için kimi eleştirmenize izin verilmediğini bulmanız yeterlidir.' - Voltaire" sözlerinin eşlik ettiği bir mim vardı. Bu görselin altındaysa mimdeki esprili yorum yer alıyordu:

Lösemili çocuklara karşı ayaklanmalıyız.

 


Öte yandan Kentucky'den ABD Kongresi üyesi olan Cumhuriyetçi Thomas Massie'nin Dr. Anthony Fauci'yi eleştiren bir tweet'te bu sözleri Fransız filozofa atfederek paylaşmasının ardından, geçen yıl Associated Press aynı "Voltaire" alıntısı hakkında bir teyit haberi yapmıştı.

AP "Bunu, Aydınlanma Çağı yazarı Voltaire söylemedi" diye bildirmişti.

Farklı kelimelerle ifade edilen bu alıntı, nefret gruplarını izleyen kuruluşların Neo-Nazi diye tanımladığı Kevin Alfred Strom'un 1993'te yaptığı bir radyo yayınından alınmıştır.

AP, "Kendini Amerikalı beyaz milliyetçisi ve Holokost inkarcısı ilan eden Strom'un orijinal alıntısı daha önce internette kullanılmış ve çeşitlendirilmişti... Bu alıntı Voltaire'in 1778'deki ölümünden 100 yıldan uzun zaman geçtiken sonra ortaya çıkmasına rağmen defalarca amacından saptırıldı ve yanlış bir şekilde ona atfedildi. Aktör John Cusack 2019'da bu alıntıyı tweet atmış, ardından gönderiyi silip özür dilemişti" diye devam etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumartesi günü kullanıcılar kimi zaman neşeyle kimi zaman da küçümseyerek yanlışlığa dikkat çekerken, Musk'ın tweeti düzeltme ya da özür olmaksızın saatlerce kaldı.

Yorumcu ve yazar Keith Olbermann, "Keşke roket fırlatma ya da başkanlık kampanyasındaki becerin yanlış bilgilendirme becerin kadar iyi olsaydı" diye tweet attı.

Bunu Voltaire söylemedi. Bir Neo-Nazi söyledi. 30 yıl önce. Aferin, Elmo.

@HistoryUser adlı bir başka kullanıcıysa Reuters'ın teyit linkini paylaşarak "Bunu Voltaire değil, Neo-Nazi ve Holokost inkarcısı Kevin Strom söyledi. Güzel bir söz ve keşke daha iyi bir adam söyleseydi ama söylemedi ve bu yüzden herkes bunu kullanmayı gerçekten bırakmalı. (Ve kesinlikle bunu Voltaire'in söylediğini söylemeyi bırakın!)" diye yazdı.

The Independent yorum için Twitter'la temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU