Tina Turner'ın iki ay önce yaptığı paylaşım ölümüyle ilgili ipucu veriyor

Efsane şarkıcı, 9 Mart Dünya Böbrek Günü'nde sağlık sorunlarını anlatmıştı

Tina Turner kendine has tarzıyla Beyonce, Janet Jackson ve Rihanna gibi sanatçılara ilham kaynağı olmuştu (Reuters)

Efsanevi şarkıcı Tina Turner, "uzun bir hastalığın" ardından dün yaşamını yitirdi. Turner, 83 yaşındaydı.

Rock'n Roll yıldızı Tina Turner, zamansız ölümünden iki ay önce böbrek yetmezliğiyle ilgili bir Instagram gönderisi paylaşmıştı. 

83 yaşındaki Turner, 9 Mart Uluslararası Dünya Böbrek Günü'nde sağlık sorunlarını anlatmış ve 1978 konulan hipertansiyon teşhisini ciddiye almayarak kendisini büyük bir tehlikeye attığını açıklamıştı.

tin.JPG
Turner, solo kariyeri boyunca 180 milyondan fazla albüm satmış ve 8 Grammy kazanmıştı (Instagram)


Turner, "Böbreklerim, yüksek tansiyonumun geleneksel tıpla tedavi edilmesi gerektiğini fark etmememin kurbanı oldu" diye yazmıştı. 

Günlük ve ömür boyu sürecek bir ilaç tedavisine ihtiyacım olduğu gerçeğiyle yüzleşmeyi reddederek kendimi büyük bir tehlikeye attım.

Turner, uzun süren sağlık sorunlarının ardından dün İsviçre'deki evinde hayatını kaybetmişti. Böbreklerinin ölümüne doğrudan katkıda bulunup bulunmadığı belirsizliğini koruyor.

Turner'ın martta yaptığı paylaşım, sanatçının son günlerine dair fikir veriyordu: 

Çok uzun süre boyunca bedenimin dokunulmaz ve yıkılmaz bir kale olduğuna inandım.

Nisanda Guardian'a verdiği röportajda Turner, nasıl hatırlanmak istediğini açıklamış ve ölümden korkmadığını eklemişti. 

Rock'n Roll'un Kraliçesi olarak. Diğer kadınlara kendi koşullarında başarı için çabalamanın normal olduğunu gösteren bir kadın olarak.

Yaşlanmakla ilgili kendisini neyin korkuttuğu sorusunaysa şu yanıtı vermişti:

Hiçbir şey. Bu hayat macerasının bir parçası ve ben her günü getirdikleriyle birlikte kucaklıyor ve kabulleniyorum.

Pek çok üst düzey ve ünlü isim, Turner'ın anısına paylaşımlar yaparak efsane sanatçıyı onurlandırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu isimler arasında ABD Başkanı Joe Biden da vardı. Biden, müzisyeni "Amerikan müziğini sonsuza dek değiştiren, nesli tükenmekte olan bir yetenek" olarak nitelendirdi. 

Eski ABD Başkanı Obama'ysa, Turner'ın siyah dantel süslemeli gümüş ışıltılı bir elbise içinde gösterişli bir fotoğrafını paylaştı. Obama, Turner'den "güçlü ve durdurulamaz" olarak bahsetti. 

Bugün Rock and Roll'un Kraliçesini ve ışığı asla sönmeyecek bir yıldızı onurlandırmak üzere dünyanın dört bir yanındaki hayranlarına katılıyoruz.

Turner'a hipertansiyon teşhisi konulduğunda, bu konuda bir şey yapabileceğini anlamadığını söylemişti. 

Yüksek tansiyonun normal olduğunu düşünüyordum. Bu nedenle de onu kontrol etmeye çalışmadım.

Durumu tedavi edilmediği için Turner 2009'da felç geçirdi. Alman müzik yapımcısı Erwin Bach'la evlendikten sadece üç hafta sonra, 2013'te bir felç daha geçirdi.

Üç yıl sonra, 2016'da kendisine bağırsak kanseri teşhisi kondu. Doktorlar bağırsağının bir kısmını aldı ancak böbrek sorunları daha da kötüleşti.

Turner, hipertansiyon tedavisinin yan etkilerinden muzdaripti ve ilaçlarını almayı bırakarak bunun yerine homeopatik ilaçları denedi. Bu da böbrek yetmezliğine yol açtı ve sonunda kocası Bach'ın hayatını kurtarmak için böbreğini bağışlamasıyla sonuçlandı.

Operasyon Nisan 2017'de gerçekleşti ve büyük ölçüde başarılı oldu ancak Turner, Avrupa Böbrek Sağlığı Birliği ile yaptığı röportaja göre, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi hafif semptomlar yaşamaya devam etti.


Independent Türkçe, Daily Mail, CNN
 

DAHA FAZLA HABER OKU